Baqews Roboski’nin neresine düşer?

Zafer Burakmak

VAN 15.05.2016 12:36:02 0
 Baqews Roboski’nin neresine düşer?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Herbercin köyünde sabah saatlerinden akşama kadar dolanan bir kamyondan rahatsız olan köylüler ile kamyonda bulunan PKK üyelerinin tartışması üzerine 15 ton patlayıcı dolu bir kamyon köylülerde patlatıldı.  17 köylünün bulunduğu patlama bölgesinden sağ çıkan olmazken köyden onlarca yaralı var. Köylerinde yaşadıkları acıyla ne yapacaklarını bilmeyen Baqewslilerin bir kısmı, hala “olay yerinde ceset parçalarını arıyor.” Bu cümle tanıdık geldi değil mi size? “Ceset parçalarını toplamak kadar ürkütücü sözcükler, kulaklarımıza aşina sanki. Çünkü; Kürdistan’da cesetleri aranan öyle çok insan oldu ki! Ceset parçaları toplanan öyle canlar varki!  Ceylan Önkol vardı; hatırladınız değil mi? Hani karakola yakın bir noktada paramparça olmuştu. Annesi eteğine toplamıştı ceset parçalarını. Acısı yürekleri yakmış, tüm Kürdistan’ı sarsmıştı. Ama en büyük acıyı yine sessizce ailesi çekmişti.

Sonra bir Roboski katliamı oldu. Türk Savaş uçakları 34 kişiyi katletmişti. Saatler süren bombardıman ardından saatlerce ceset parçaları toplanmıştı yakınlarınca. Adına basın açıklamaları yapılmış, günlerce Kürtlerin gündeminden düşmemişti.

Sonra PKK’nin Ankara Kızılay Meydanı’nda otobüs durağında bekleyen 37 kişinin parçalandığı bombalı saldırısı oldu. Ancak sürekli duyar kasan PKK ve HDP tabanı bu saldırıya sessiz kesildi. Hani belki Kürdistan’da değildir diye düşündü insanlar.  PKK’nin Roboski’sine, PKK’nin etki alanındaki kesimlerin duyarsız kalışını, örgütün yarattığı “ulusal mantığın cenderesinde boğulmaya” bağladı birileri.

Ve şimdi yine birileri parçalandı. Kürdistan’ın göbeğinde, Diyarbakır’ın yanıbaşında ceset parçaları tarlalardan toplanıyor. Her acının sessizliği acı sahibinin evinde yaşanır, evini yakar biliriz ama Baqews’teki acının sessizliği bırakın Türkiye’yi, bırakın Kürdistan’ı yanıbaşındaki Diyarbakır’da bile bombanın duyulan şiddeti kadar hissedilmedi. 15 ton patlayıcı, kapı pencereyi titrettiği kadar titretmedi yürekleri…

Duymadı, duymuyor Kürdistan bu acıyı. Roboski’de yaşanan katliamın bir benzerinin Baqews’te yaşandığını anlamıyor.  Kirlenmiş bir savaşın kontrolsüz şiddetinin sadece bir köyde 17 cana mal olduğunu anlamak istemiyor.

Kimileri, hani şu faşist olarak tanımladıkları kişilerin Roboski’dekiler için “onlar da kaçakçılık yapmasaydılar” argümanına benzer “kamyondakilerle tartışmasalardı, takip etmeselerdi cümlelerini kullanıyor.

Kimileri, “Roboski’de öldürülenlerin içerisinde PKK’liler de vardı” cümlesindeki uçakları aklayan tespitlere benzer cümlelerle köylülerin arasında şucular bucular vardı diyor.

Kimileri “ne yapalım devlet istifa mı etsin?” cümlesine benzer şekilde “ne yapılsın mücadeleyi mi bırakalım” diyor…

Kirlenmiş bu savaşta neyin nasıl olması gerektiğine dair söylenecek çok söz var elbet ancak Roboski’ye de Baqews’e de gitmiş biri olarak yaşanan acının aynı olduğunu, ağlayan annelerin aynı ağıtları yaktığını söyleyebilirim. Her ne kadar katiller ve katillerle beraber katliamı örtmeye çalışanlar farklı olsalar da.