Balıklı Göl’den alınan su Van Gölü’ne döküldü

Van Gölü’ne dikkat çekmek amacıyla “Balıklı Göl’den Van Gölü’ne bir bardak su” sloganıyla Urfa Bisiklet Topluluğu Spor Kulübü ve Van Gölü Aktivistleri Derneği iş birliğiyle gerçekleştirilen 5 günlük ve 550 kilometrelik bisi

VAN 29.05.2021 12:39:48 0
Balıklı Göl’den alınan su Van Gölü’ne döküldü
Tarih: 01.01.0001 00:00

Urfa Bisiklet Topluluğu Spor Kulübü ve Van Gölü Aktivistleri Derneği iş birliğiyle 4 sporcu 24 Mayıs günü Balıklı Göl’den bir şişe su alarak bisikletleriyle yola çıkmıştı.

Diyarbakır ve Bitlis’i geçen aktivistler, 28 Mayıs günü Edremit’e ulaştı. Alınan suyun Van Gölü’ne dökülmesi için burada da bir program düzenlendi. Programa Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Ercan Karahan, İl Gençlik Spor Müdür Yardımcısı Yalçın Özdemir, Urfa Bisiklet Spor Kulübü Başkanı Mehmet Aslan ve üyeleri, Van Gölü Aktivistleri Dernek Başkanı Erdoğan Özel ve üyeleri katıldı.

“URFA BALIKLI GÖLDEN, VAN GÖLÜNE GELDİK”

Van Gölü’nün güzelliğine dikkat çekmek amacıyla bisikletle 5 günde 550 kilometre kat ederek Şanlıurfa Balıklı Göl’den getirilen su, program katılımcıları tarafından Van Gölü’ne döküldü. Etkinlik sonrası açıklamalarda bulunan , Urfa Bisiklet Spor Kulübü Başkanı Mehmet Aslan, “3 arkadaşımızla beraber, 550 kilometre pedal çevirip Urfa Balıklı Gölden, Van Gölüne geldik. Bu projenin temel amacı Van Gölü Aktivistleri Derneğiyle iş birliği yaparak Urfa Balıklı Gölden aldığımız suyu 550 kilometre pedal çevirerek Van Gölüne boşaltmak ve Van Gölünün de, Balıklı Göl gibi temiz berrak olmasını sağlamak. Yol biraz zorlu geçiyor, bisiklet ile yolculuk yapınca rampalar, tüneller var ama biz bunları çok güvenli bir şekilde geçerek Van’a vardık. Şanlıurfa Valiliği, Diyarbakır Valiliği ve Van Valiliği bizi sürekli takip etti, güvenliğimizi onlar sağladı, biz de kendi güvenliğimizi sağlayarak 5 gün içinde pazartesi saat 11:00’de Urfa’dan ayrıldık, bugün (28 Mayıs) saat 16:30’da Van Gölüne geldik ve etkinliğimizi sonlandırdık” ifadelerini kullandı.

 “MAVİNİN EN GÜZEL TONUNA SAHİBİZ”

Van Gölünün gelecek nesillere daha temiz ulaşabilmesi adına böyle bir çalışmaya imza attıklarını belirten Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, 1 Haziran’da yapılacak olan Van Gölü sempozyumundan umutlu olduklarını ifade etti. Özel: “Şu anda Van Gölü’nün incisi Edremit İlçemizdeyiz. Arkamızda mavi Van Gölü görünüyor. Van Gölü’nün geleceğe taşınması ve temiz kalabilmesi için buradayız. Bir etkinlik düzenlendi ve etkinliğin sonunda buraya geldik. Balıklı Göl’den 550 km’lik bir mesafeyi kat eden bisikletçi grubumuz, Urfa Bisiklet Topluluğu ve Spor Kulübü üyeleri ile birlikte 5 gün süren bir etkinliğin sonunda Edremit İlçemize geldik. Bir şişe şifalı suyu Balıklı Göl’den aldık. Van Gölü’ne getirip dökerek, gölün temiz kalmasına katkı sunmak amacıyla bir farkındalık etkinliği oluşturuldu. Bu farkındalık etkinliği ile umuyoruz ki Van Gölü temiz kalır ve geleceğe taşınır. Van Gölü kapalı bir havza ve yıllardır maalesef kirleniyor. Artık alarm verecek seviyeye geldi. İyi gelişmeler de var, son zamanlarda Van Gölü ile ilgili gerek kamuoyunun gerekse kurumların ve kuruluşların güzel çabaları var. Kirliliğin önüne geçilecek çalışmalar yapılıyor. Şu anda 1-2 Haziran’da Van Gölü sempozyumu yapılacak. Sadece Van Gölü’nün konuşulacağı, gölün temiz ve mavi kalmasını sağlayacak bir çalışma olacak. Burada da yine Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum ve Cumhurbaşkanımızın eşi hanımefendi Emine Erdoğan’ın katılımıyla bir sempozyum gerçekleşecek. Bu sempozyumdan çok umutluyuz. Büyüklerimizden önemli bir talebimiz var, inşallah bunun da müjdesini burada alırız. Van Gölü Havzası Koruma ve Eylem Planı şuan da çalışması devam ediyor. Raporlamalar bitti. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan himayelerinde yürüyen bu çalışmanın artık hayata geçmesini diliyoruz. İnşallah bu müjdeyi de hanımefendi bizlere verir. Van Gölü'nün uzaydan çekilen fotoğrafı da Dünya’nın en iyi fotoğrafı seçildi. Dünya’nın en iyisine sahibiz ülke olarak, bunu belirtmek istiyorum. Mavinin en güzel tonuna sahibiz, bunu sahiplenirsek gelecek kuşaklar da bundan faydalanacaktır. Bu emaneti geleceğe taşımak zorundayız. Buradan tekrar bu etkinliği yapmamızı sağlayan Urfa Bisiklet Topluluğuna, Edremit Belediyesi’ne, Gençlik Spor Müdürlüğü’müze ve sporcu arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“VAN GÖLÜ TEMİZLİĞİ NOKTASINDA ÇOK DEĞERLİ BİR ÇALIŞMA”

Son olarak kısa bir konuşma yapan Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Ercan Karahan ise; “Urfa’dan gelen arkadaşlar ve Van Gölü Aktivistleri çok önemli bir projeye imza attılar. 550 kilometrelik bir parkurda, Balıklı Gölün suyunu Van Gölüne karıştırarak bu dostluğu somutlaştırmak istediler. Biz bu çalışmayı çok önemsiyoruz, Van Gölü temizliği noktasında çok değerli bir çalışma, aynı çalışmanın devamında 1 ve 2 Haziranda Van Gölü Sempozyumu yapılacak. Sadece Van Gölünün eksene alındığı bir sempozyum olacak, bununla birlikte Emine hanım gelecek, burada sayın hanımefendinin de desteğiyle Van Gölü’yle ilgili çok ciddi bir duyarlılık oluştu. Bu duyarlılığın sonuçlarını hep beraber göreceğiz” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından program sona erdi.

Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi