Balıkçılar sezondan umutlu

Dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliğine sahip Van Gölü'nde yaşayabilen endemik tür olan Van Balığı için 15 Temmuz’da av yasağının kalkmasıyla birlikte, Vanlı balıkçılar da ağlarını Van Gölünün serin sularına at

VAN 2.08.2021 10:51:25 0
Balıkçılar sezondan umutlu
Tarih: 01.01.0001 00:00

Her yıl 15 Nisan - 15 Temmuz tarihleri arasında üreme dönemi olduğu için avlanması yasak olan ve zorlu bir göç yolculuğuna çıkan Van Balığı, başta Bendi Mahi Çayı olmak üzere Van Gölü’ne boşalan birçok akar suyun tersine göç ederek yumurtalarını bırakıyor. Tersine göçün yaşandığı dönemlerde görsel bir şölen sunan Van Balığı bu yönüyle de çeşitli illerden ziyaretçilerin Van’a gelmesini sağlıyor. Van’da yaklaşık 15 bin kişinin geçim kaynağı olan Van Balığı, il ekonomisine de büyük bir katkı sağlıyor. Van Balığının neslini korumak ve gelecek nesillere aktarmak için üreme döneminde avlanma yasağı uygulanıyor. Vanlı balıkçılar bu yıl yetkili kurumların aldığı tedbirlerin yanı sıra vatandaşların da kurallara uyduğunu belirterek, bereketli bir sezon beklediklerini söyledi. Avlanma yasağında uygulanan kuralların Van Balığının fiziki yapısına yansıdığını da söyleyen Vanlı balıkçılar, bu sezon iri ve yağlı bir balığı müşteriye sunacaklarını söyledi. 
    

“KURALLARA HERKESİN UYMASINI İSTİYORUZ”

Konuyla ilgili görüştüğümüz  Van Gölü Balıkçılık yetkililerinden Birhat Demir, av yasağı döneminde vatandaşın duyarlılığının arttığına şahit olduklarını belirterek, herkesin duyarlı davranmasını temenni ettiklerini söyledi. Van Balığının gelecek nesillere aktarılması ve üreme döneminde çoğalabilmeleri için kurallara uymanın şart olduğunu ifade eden Demir: “Öncelikle şunu belirteyim; Avlanma yasağı her sene olduğu gibi bu sene de 15 Nisan’da başladı ve 15 Temmuz’da bitti. Bu süre zarfında kurallara uyduk, tezgahlarımızda Van Balığını bulundurmadık, önceden hazırladığımız tuzlu balıkların satışını yaptık, bunun yanı sıra alabalık, çipura ve levrek balık çeşitlerini sattık. Özellikle kışın bol miktarda balık olması için her dönem halkımızdan ricamız av yasağına uymalarıdır. Kesinlikle yasak dönemde Van Balığının avlanmasından yana değiliz, kurallara herkesin uymasını istiyoruz” dedi.

“GÖLE ATILAN AĞLAR BOŞ ÇIKMIYOR”

15 Temmuz’da av yasağının Van Balığı için bittiğini, diğer deniz ürünlerinin de gelmesi için Eylül ayını beklediklerini belirten Demir, göç döneminde kaçak avcılığın geçen senelere göre az olmasından dolayı bu sezonun bereketli geçmesini beklediklerini söyledi. Demir: “ Van Balığı sezonumuz başladı, diğer deniz ürünlerinin yasağı 1 Eylül tarihinden itibaren kalkıyor. Şimdilik tezgahlarımızda Van Balığı bulunuyor, çok şükür satışlardan memnunuz. Fiyatı ise 10 TL. Göle atılan ağlar boş çıkmıyor, bol miktarda balık avlanıyor, yani bereketli bir sezon bizi bekliyor ve ilerleyen dönemlerde bu durum balığın satış fiyatına da yansıyacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“BU SENE İRİ VE YAĞLI BİR BALIĞIMIZ VAR”

Diğer yıllara nazaran bu yıl daha az kaçak avcılığın gerçekleştiğini belirten Demir: “ Bu sene çok az kaçak avcılık oldu, vatandaşlarımız bu sene kurallara harfiyen uydu, bununla beraber yetkili kurumlarımız sürekli iş başında olup kaçak avcılığın önünü kestiler. Bu sebeple kışın bol miktarda balık olacağını ümit ediyoruz. Daha önce de belirttiğim gibi sezonumuz başladı ve yüzümüzü güldüren diğer bir durum da bu sene iri ve yağlı bir balığımız var, vatandaşlarımızı bol miktarda Van Balığını tüketmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Özel Haber: M.Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi