Balıkçı esnafı: 'Kimse 3 ay boyunca Van Balığı satmasın, almasın'

Van Balığı (İnci Kefali) için her yıl gerçekleştirilen 3 aylık av yasağı uygulamasına sayılı günler kalırken, bir yandan alınacak önlemler gözden geçiriliyor bir yandan da balıkçı esnafı yeni hazırlıklar yapıyor. Mahalle aralar?

VAN 8.04.2022 11:14:32 0
Balıkçı esnafı: 'Kimse 3 ay boyunca Van Balığı satmasın, almasın'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Dünyada sadece Van Gölü’nün sodalı suyunda yaşayabilen tek endemik tür olan Van Balığı (kaynaklardaki bir diğer adı İnci Kefali) için her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı uygulanıyor. 
Yasağın amacı ise havzadaki yaklaşık 20 bin ailenin ekmek kapısı olan balığın hem neslinin korunması hem de daha farklı bölgelerde satışının gerçekleştirilmesi için sayıca çoğalmasının sağlanması.

SAYILARI ARTINCA…

Son yıllardaki yasak uygulamaları sayesinde sayıları artan Van Balığı bu yıl balık memleketi Trabzon’da da satışa sunuldu. 
Van Balığının Hakkari, Bitlis, Muş, Ağrı ve Iğdır gibi çevre illerde de satışı gerçekleştiriliyor.  

2022 AV YASAĞI HAZIRLIKLARI

Bu yıl uygulanacak yasak için çalışmalar bir ay öncesinden başlatıldı.
9 Mart günü Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde tüm paydaşların katılımıyla yapılan toplantıda yasak uygulamasının detayları ele alındı.

YASAK NASIL UYGULANIYOR?

Sodalı olduğu için gölde üreyemeyen balık, yaklaşık 15 Nisan tarihinden itibaren göle akan tatlı su kaynaklarına ve derelere doğru tersinden yüzerek ve engelleri atlayarak ilerliyor ve yumurtalarını kuytulara, kayalıkların arkasına bırakıyor. Balığın göç süreci de 15 Temmuz’da tamamlanırken bu tarihe kadar yavru balık ve anne balıklar tekrar göle dönmüş oluyor. 
Ancak üreme sürecinde, kaçak avcılar tarafından, kalabalık bir şekilde gelen ve avlanması kolaylaşan balığın önü kesilerek çeşitli araçlarla avlanıyor. 
Bu sırada da alınan önlemler devreye giriyor. Jandarma, yasak uygulanan bölgelerde nöbet beklerken, belli bölgelere konulan kameralarla hem yerden hem havadan takip gerçekleştiriliyor.
Yerleşim bölgelerinde de polis ve zabıta ekipleri balığın alım-satımına izin vermiyor.

BALIKÇILAR SATMIYOR, FIRINCILAR PİŞİRMİYOR

Yasak uygulamasına balıkçılar ve fırıncılar da büyük bir özen gösteriyor. 
Balıkçı esnafı 3 ay boyunca Van Balığı satmazken, fırıncılar da kaçak yollardan gelen balığı pişirmiyor.

“KİMSE SATMASIN!”

İpekyolu ilçesi Bahçıvan Mahallesi’nde bulunan Vangölü Balıkçılık sahibi Şahin Usta, her yıl olduğu gibi bu yıl da balıkçı esnafının Van Balığı satmayacağını ve 14 Nisan’dan itibaren tezgahta bulundurmayacaklarını söyledi.
Bazen kaçak avlayan bazı kimselerin mahalle aralarında satış yaptıklarına denk geldiklerini belirten Usta, “Bu yasağın nedeni balığın nesli devam etsin diyedir. Biz esnaflar satmayacağız, mahalle aralarında satanlar da satmasın. Kimse onlardan balık almasın.” dedi.

“ALABALIK VE DİĞER BALIKLARI SATACAĞIZ”

Van Balığı için uygulanan yasak süresince başka balık satacaklarını ifade eden Şahin Usta, “Tabi balık satmaya devam edeceğiz, bölgemizde alabalık var onu satacağız, batıdan gelen balık çeşitleri var onları satacağız. Şu an Van Balığı 15 TL, diğerlerinin de fiyatı 37-90 TL arasında değişiyor. En ucuzu istavrit” diye konuştu.

VAN BALIĞI KIŞ İÇİN TUZLANDI

Bu arada yasak uygulaması nedeniyle elde kalan Van Balığı tuzlanarak kışa saklanıyor.
Vangölü Balıkçılık sahibi Şahin Usta da, 14 Nisan’a kadar olan satıştan geriye kalan tüm balıkları tuzlayarak kasalara koyacaklarını belirterek, “Tuzlanmış Van Balığı kış aylarında çok tüketiliyor, çok tercih ediliyor. Biz de hem yasak uygulaması nedeniyle hem de öncesinde elimizde bulunan çok miktarda balığı tuzlayarak kış için ayırıyoruz” dedi. 
Özel Haber: Adil Harmancı