`Balık için su ne ise, Müslüman genç için de cami aynı şeydir`VİDEO İZLE

Van İl Müftülüğü, 13-19 Ekim tarihleri arasında kutlanacak olan `Camiler ve Din Görevlileri Haftası` münasebetiyle, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan bu yılki temanın 'Cami ve Gençlik' olarak belirlendiğini bielirtti.

VAN 13.10.2014 12:04:14 0
`Balık için su ne ise, Müslüman genç için de cami aynı şeydir`VİDEO İZLE
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, her yıl 01-07 Ekim 2014 tarihleri arasında kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinliklerinin Kurban Bayramı nedeniyle bu yıl, 13-19 Ekim 2014 tarihleri arasında kutlanacağını söyledi. 

Balık için su neyi ifade ediyorsa gençler için de Cami aynı şeyi ifade ettiğini söyleyen Müftü Arvas, gençlerin, bir toplumun beyni ve kalbi mesabesinde olduğunu, cami ise şehirlerin kalbi olduğunu, bu iki kalbin buluşmasının çok büyük manalar ifade ettiğini bdile getirdi. 

Camiler ve Din Görevlileri haftası münasebetiyle Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan bu yılki temanın "Cami ve Gençlik" olduğunu belirten Müftü Arvas, "Genç" kelimesinin manası üzerinde açıklamalar yaparak, genç sözcüğünün, hazine, define anlamına geldiğini söyledi. 

“Gençliğimizin değerlendirilmesi için her türlü çaba sarf edilmelidir” 

Bir milletin en büyük değerli definesi  ve hazinesinin, onun gençliği olduğunu söyleyen Müftü Arvas, “Bu bağlamda gençlerin iyi yetiştirilmesi, insanlara çığır açacak, ilimle, bilimle, fenle, ahlakla örnek birer kişilik olarak yetiştirilmesi, hepimizin üzerinde durmamız gereken önemli vazifelerimizdendir. Bir toplumun geleceği, yetiştirdiği gençlerle mümkündür. Gençlik dönemini iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Gençliğimizin değerlendirilmesi için her türlü çaba sarf edilmelidir. Akarsular geri dönmediği gibi, gençlik çağı da geri gelmez. Gençliğini eğlenmekle geçiren, ihtiyarlığını ağlamakla geçirir. Gençliğinde bilgi ağacını dikmeyen ihtiyarlıkta rahat edecek bir ortam bulamaz. Gençlerle ilgili söylenen bu gibi veciz sözler, çok anlamlı ve düşündürücüdür. Bu münasebetle gençleri tehdit eden gençliğimizi tahrip eden her türlü şeytani vesvese ve düşüncelerden uzak durmaları da eğitimle mümkündür.” ifadelerini kullandı. 

“Hz. Peygambere ilk iman edenler gençlerden oluşmaktaydı” 

Tarihte bize örnek olan şahsiyetlerin, çığır açanların, toplumun önünü açanların, hep gençler olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade eden Müftü Arvas, “Hiç unutmayalım ki Kur`an’da isimleri geçen Ashab-ı Kehf gençler idiler. Hz. İbrahim ateşe atılmadan önceki halinden Kur`an-ı Kerim "O, bir gençti." İfadesini kullanmaktadır. Hz. Musa ve Hz. İsa genç idiler. Hz. Peygamber (sav) kendisine nübüvvet geldiğinde gençlik çağını henüz bitirmiş, beşere verilen kâmil sıfatlar yönünde en mükemmel İnsan-ı Kâmil olmuş ve 40 yaşında kendisine peygamberlik verilmiştir. Hz. Peygambere (sav) ilk iman edenler gençlerden oluşmaktaydı. Hz. Ali çocukluk devresini bitirip gençliğe adım attığı bir dönemde Efendimize (sav) tabi olmuştu.” diye konuştu. 

Arif Nihat Asya’nın gençlere yönelik, ‘Bilmem, neden gündelik işlerle telaştasın, Kızım, sen de Fatihler doğuracak yaştasın!’ sözünü hatırlatan Müftü Arvas, “Bu münasebetle bu haftamız bütün din görev görevlilerimize ve gençliğimize hayırlı olsun. Bu haftamız hayırların celbine, şerlerin def’ine vesile olsun.” dedi. 

Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, son olarak 13-19 Ekim tarihleri arasında kutlanacak olan Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle planlanan faaliyetleri şu şekilde sıraladı: 

- 2014 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftasının Ana Teması Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından "Cami ve Gençlik" olarak belirlenmiştir. 

- Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle ilimiz genelinde Müftülüklerimiz tarafından çeşitli etkinlikler planlanmıştır. 

- Bu münasebetle il genelinde Müftülüklerimiz tarafından  bin 155 farklı etkinlik düzenlenecektir. 

- Mahalle camilerimizde okullarla irtibat kurulmak suretiyle öğrencilerin camiyle buluşması sağlanacaktır. 

- Cami-Genç buluşması, fidan dikimi, Cami ve Kur`an kursu bakım ve onarım kampanyası, camilerde kitaplık düzenlenmesi, hatim ve mevlid programları, kadınlara yönelik vaaz ve irşat programları, kitap dağıtımı  gibi  etkinlikler ile, esnaf ziyareti, konferanslar yer almaktadır. 

- Hafta münasebetiyle 16 Ekim 2014 Perşembe günü Yukarı Nurşin Camiinde saat 10:00`da, "Cami ve Gençlik" buluşmaları kapsamında engellilere yönelik olarak program düzenlenecektir. Programa Diyanet İşleri Başkanlığında Daire Başkanı olarak görev yapan Abdurrahman Akbaş katılacaktır. 

- 16 Ekim 2014 Perşembe günü Kredi Yurtlar Kurumu`na bağlı Erkek Öğrenci Yurdunda 19:00`da gençlere yönelik olarak program düzenlenecektir. Programa Diyanet İşleri Başkanlığında Daire Başkanı olarak görev yapan Abdurrahman Akbaş’ta katılacaktır. 

- Hafta münasebetiyle İl müftülüğümüz, gençlere ve engellilere yönelik olarak hizmet veren Sivil Toplum Kuruluşları ile toplantılar düzenleyecektir. 

- İlimiz Müftülüğü tarafından oluşturulan ekipler tarafından başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere, hastaneler, ceza evleri, esnaf ve sivil toplum kuruluşları ziyaret edilecektir. 

- 18 Ekim 2014 Cumartesi günü saat 13:00`da Yukarı Nurşin Camiinde "Cami ve Genlik Buluşması" yapılacaktır.