‘Balığa sahip çıkmamız gerekiyor’

Gündem koronavirüs olsa da, Van Balığı avlanma yasağı da başladı. Virüs konusu olmasa Van’ın şuan en önemli gündem maddesi av yasağı olacaktı. Ancak her ne kadar tüm dikkatler koronavirüse çevrilmiş olsa da, arka planda Van Balığ?

VAN 21.04.2020 11:33:43 0
‘Balığa sahip çıkmamız gerekiyor’
Tarih: 01.01.0001 00:00

15 NİSAN – 15 TEMMUZ ARASI AVLAMAK YASAK

Van Balığı (İnci Kefali) av yasağı başladı. Her yıl 15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı uygulanıyor. Bu süreler içerisinde Van Balığı, akarsuların tersine göç ederek tatlı sulara yumurtalarını bırakıyor ve bu şekilde neslini devam ettiriyor.

Bu yıl da göç nedeniyle av yasağı geçtiğimiz günlerde başladı. Son yıllarda av yasağına gösterilen duyarlılık ise dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın büyük emekleri ile koruma çalışmalarında çağ atlanan Van Balığı için son dönemlerde de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş büyük çaba harcıyor. Av yasağının başlaması ile birlikte sahada da gerekli tedbirler alınmış durumda.

‘AV YASAĞINA UYULMALI’

15 bin insanın geçim kaynağı olan Van Balığının mutlak suretle korunması gerektiği belirtilirken, av yasağı boyunca balığın yolculuğuna da saygı duyulması gerektiğine vurgu yapılıyor. 

İnci Kefalini Van Gölünün ruhu olarak dile getiren Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, balığa sahip çıkılmasının önemine vurgu yaparak, “Van Gölünde İnci kefali yoksa Van Gölü koskoca ruhsuz bir su parçasından ibaret olur. Çünkü Van Gölünün ruhu İnci Kefali, Van Gölünü Van Gölü yapan İnci Kefali..." diyerek, balığın göl için önemine işaret ediyor. Akkuş, balığı korumak için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğinin de altını çiziyor.

SOSYAL MEDYADAKİ DUYARLILIK DİKKAT ÇEKİYOR

Van Balığı avlanma yasağının başlamasından bu yana sosyal medyadaki duyarlılık da dikkat çekiyor. Birçok duyarlı kişinin, av yasağı boyunca balığı avlamaması gerektiğine ilişkin paylaşımlar yapılırken, “Yasak boyunca balığı avlama, satma, alma” ikazları paylaşılıyor. Bu durum, av yasağı noktasında önemli bir bilincin oluşturduğunu gösteriyor ve sevindiriyor.

VALİ BİLMEZ, TEDBİRLERİ YERİNDE İNCELEDİ

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez de, Muradiye ilçesinde İnci Kefali balığının üreme alanlarında 15 Nisan-15 Temmuz arasında uygulanacak av yasağı tedbirlerini inceledi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş'tan çalışmalar hakkında bilgi alan Vali  Bilmez, Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin, neslinin 15-20 yıl önce tükenmek üzere olduğunu söyledi.

Üniversitenin başlattığı çalışmalar sayesinde bölge halkında balıklara karşı farkındalığın oluştuğuna dikkat çeken Vali Bilmez, şöyle konuştu:

"İnci kefali Van Gölü'nün tuzlu sularında yaşıyor ancak üremesini tatlı sularda gerçekleştiriyor. Bu üreme 15 Nisan ile temmuz ortalarına kadar devam ediyor. Yöre halkı geçmiş dönemlerde daha çok üreme döneminde bu balıkları avlıyordu. Bu nedenle inci kefali üremesini gerçekleştiremiyordu. Bu balığı üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz arasında avlamak yasak. Bu kapsamda Tarım ve Orman İl, ilçe müdürlükleri ile jandarma ekiplerimiz 24 saat esasına göre çalışıyor. Balıkları korumak için ekiplerimiz devriye geziyor. Çocukların da inci kefali balığına sahip çıktığını görüyoruz. 'Babam balığa gitti.' diye ihbar eden çocuklarımız var. Bu iyi bir aşama, bu balığa sahip çıkmamız gerekiyor.”
Vali Bilmez, bölgede 15 bin kişinin geçimini inci kefalinden sağladığına işaret ederek "Kentte 14 balıkçı kooperatifi, 160 tekne var. Yasal dönemlerde teknelerle yıllık yaklaşık 15 bin ton balık avlanıyor. Bu da önemli bir geçim kaynağı oluyor. Koronavirüs sebebiyle her şey kısıtlandığı için vatandaşlarımız inci kefali göçünü bir süre izleyemeyecek. En kısa sürede salgının bitmesini, hayatın normale dönmesini temenni ediyorum" dedi.

Bilmez'e ziyaretinde Muradiye Kaymakamı Erkan Savar ile İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit de eşlik etti.

‘KIYMETİNİ BİLMEMİZ LAZIM’

Vangölü Aktivistleri Derneği de, Van Gölü’nün ve Van Balığının kıymetinin bilinmesi gerektiğine vurgu yapan bir açıklama yaptı. Açıklamada; “Biz Van Gölü’ne dünyanın 8’inci harikası diyoruz. Bunun için de birçok nedenimiz var; konumuz gereği, özellikle Van Gölü Balığı dünyada sadece burada yaşıyor. Bizim nezdimizde Van Gölü Balığı başlı başına turizm konusunda çok büyük bir önem taşıyor. Belki onlarca fabrika açılmasındansa biz Van Gölü Balığına sadece biraz dokunabilirsek, biraz tanıtabilirsek bu nimetten bölge olarak, Van olarak, Bitlis olarak oldukça faydalanacağız. Van Gölü Balığı çok ama çok büyük bir değerdir. Bu balığın kıymetini bilmemiz lazım.” Denildi. Ayrıca, Van Balığı avlanma yasağına dikkat çekmek amacıyla Dernek tarafından hazırlanan bir afiş de, sosyal medyada dolaşıma sokuldu. Çok sayıda sosyal medya kullanıcısının söz konusu afişi paylaştığı görüldü.     Haber: Umut Tarhan

‘Balığa sahip çıkmamız gerekiyor’

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi