Bakan Çavuşoğlu: Kapıköy için İran’la temaslarımız sürüyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Van-İran arasında yer alan Kapıköy Sınır Kapısı’nın geçişlere açılmasıyla ilgili olarak İran makamlarıyla temas halinde olduklarını söyledi.

VAN 7.08.2021 10:30:19 0
Bakan Çavuşoğlu: Kapıköy için İran’la temaslarımız sürüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Milletvekili Murat Sarısaç’ın Kapıköy Sınır Kapısı ile ilgili bir süre önce TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesine cevap Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi. 

“İRAN’LA TEMASLARIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR”

Türkiye tarafındaki tesislerin yolcu geçişlerine açık olduğunu ancak İran’ın pandemi nedeniyle sınır kapısında belirli kriterlerle geçişlere izin verdiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, “Kapıköy-Razi Hudut Kapısı’nın Türk tarafındaki tesisler yolcu ve ticari araç girişi çıkışlarına açıktır. Ancak, İran tarafınca uygulanmakta olan pandemi önlemleri nedeniyle, belirli kriterleri (çalışma, öğrenim görme, geçerli ikamet izni sahibi olma gibi) haiz yolcular dışında, yolcu ve araç giriş – çıkışına izin vermemektedir. Bu hususta İran tarafıyla temaslarımız devam etmektedir.”

İRAN İLE TURİZM 

İran ile turizmin üst seviyeye çıkarılması için çalışmaların olduğunu anımsatan Bakan Çavuşoğlu, “Anılan sınır kapısı İran tarafındaki yol yapım çalışmaları nedeniyle TIR trafiğine kapalı durumdadır. Resmi ve Umuma Mahsusu Pasaport hamili İran vatandaşları, Türkiye’de son 180 gün içerisinde toplam kalış (ikamet) süresi 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaflardır. İran ile turizmin ileri seviyelere çıkarılması için çalışmalar sürmektedir.” ifadelerini kullandı.  
İKİLİ TİCARET

İran ile ticaretin daha da geliştirilmesi için çalışmaların olduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Ticaret Bakanlığımız internet sitesinde de yayınlanan TÜİK dış ticaret istatistiklerine göre, ülkemiz ile İran’ın ticaret hacmi 2020 yılında 3,44 milyar dolar (İhracat: 2,25 milyar dolar; İthalat: 1,19 milyar dolar), 2021 yılının ilk beş ayında ise 1,977 milyar dolar (İhracat: 0,997 milyar dolar; ithalat: 0,980 milyar dolar) olarak gerçekleşmiştir. İkili ticaret hacmi için 30 milyar ABD Doları hedef olarak belirlenmiştir.” diye kaydetti.

NE OLMUŞTU?

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, 11 Haziran 2021 tarihinde verdiği yazılı soru önergesinde Van’daki esnaf ve tüccarın sorunlarına değinerek, “Van’da ekonomik ve sosyal hayatı doğrudan etkileyen Kapıköy Sınır Kapısı’nın 14 ay boyunca kapalı olması, esnaf ve tüccar üzerinde ciddi mağduriyet yaratmıştır. Her ne kadar 17 Mayıs 2021 tarihinde giriş – çıkışlara açılsa da ticari ve ekonomik canlanmanın kaydedilemediği belirtilmektedir. Van’ın İran İslam Cumhuriyeti’yle 295 km’lik sınırı olmasına rağmen sadece Kapıköy Sınır Kapısı’nın yeterli olmadığı da aşikardır. Bunun yanında İran’la mütekabiliyet esasına göre ticareti geliştirmek amacıyla adımların atılmaması da diplomatik ve bürokratik açıdan zorlaştırıcı unsurlar olarak öne çıkmaktadır.” demişti. 
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi