Baharatçı bile kitap satıyor!'

Kırtasiye esnafı yeni Eğitim-Öğretim yılına 2 gün kala hazırlıkların durumunu değerlendirdi.

VAN 15.09.2013 12:15:47 0
Baharatçı bile kitap satıyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Okulların açılmasına 2 gün gibi kısa bir süre kalmasına rağmen veliler ve öğrenciler hazırlık telaşından bir türlü çıkamadılar. Okulların açılmasına günler kala adeta bir klasik haline gelmiş olan seyyar kırtasiyeler tezgâh altlarından ayakkabıcılara kadar birçok yerde satış yapıyor. Duruma gerekli müdahalenin neden sağlanmadığı sorusuna çözüm bulunamazken kırtasiyeler şikâyetlerini Şehrivan aracılığıyla dile getirdi. Konuyla ilgili açıklamalarına başvurduğumuz "Kitapçı Kırtasiye" yetkilisi Recep Kitapçı ve "Kent Kırtasiye" yetkilisi Haluk Bekiroğlu açıklamalarında okulların açılmasına az bir zaman kala bir anda ortaya çıkan ve seyyar satış yapan sahte kırtasiyecilerden şikâyetçi olduklarını dile getirdi. Seyyar kırtasiye satışı yaparak öğrencilerin sağlığını tehlikeye atan kişilerin yaptıklarının farkına varması gerektiğini de belirten yetkililer öğrencilere yeni Eğitim-Öğretim yılında başarılar diledi.

'BAHARATÇI' KİTAP SATIYOR!

Sattıkları ürünlerin kaliteli ve lisanslı olduğunu, seyyar satıcıların öğrenci sağlığını tehlikeye attığını belirten Recep Kitapçı "Bu dönem tabi kırtasiye ve veliler için heyecan verici bir dönemdir. Okula yeni başlayacak öğrenciler var. Veliler öğrencilerinin okula yeni başlayacağı bu dönemde onları her açıdan eksiksiz bir şekilde ve güven içerisinde okula gönderme telaşına girdikleri için kırtasiyelerde onların başvurdukları ana noktalar haline geldi. Çünkü bir defterin bile seçimi artık öğrenciler için çok önemli. Bilinmeyen maddeler içeren kırtasiye ürünleri öğrenciler açısından olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Ayrıca veliler bu dönemde ucuzluktan ziyade kaliteye önem vermeliler. Güvenilir ürünler daima sorunsuz bir şekilde kullanılır bu yüzden veliler tavsiyelerimizi dikkate almalıdır. Bu dönemde arka esnaf dediğimiz fırıncısından tutun ayakkabıcısına kadar herkes okulların açılmasına 5-10 gün kala piyasaya çıkıp satış yapınca hem veliler bu ucuzluğa kanıp oralardan alışveriş yapıyor hem de öğrenciler bilinçsiz bir şekilde ne kullandıklarını bilmeden sağlık sorunları yaşıyor. Bu durumdan bizler şikâyetçiyiz. Sürekli burada halkın ve öğrencinin hizmetine açık olan kırtasiyeler olarak baharatçıda bile kırtasiye ürünü satışının önüne geçilmesini istiyoruz. İşlerimiz ise hiç olmazsa bu dönemde az da olsa bir hareketlilik kazanıyor. Neyse ki çoğu bulmak için aza kanaat etmeyi biliyoruz. Bu yüzden çokta fazla yakınmıyoruz. Sattığımız ürünlerin zaten hepsi lisanslı ürünler. Yani hepsinin malzemesi öğrenciler için özel olarak seçilmiş malzemeler."

"UCUZLUKÇUDAN DEĞİL KIRTASİYEDEN ALIN!"

Öğretmenlerin kırtasiye önerileri sunmasından yakınan Kent Kırtasiye'nin işletmecisi Haluk Bekiroğlu ise, "Bizim sektörümüzde şu anda çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Kırtasiyede herhangi bir zam durumu yok. Ekmeğinden benzinine kadar her şeye zam gelirken kırtasiye sektöründe ki fiyatlarda herhangi bir değişim gözlenmiyor. Bizim de her vatandaş ve her esnaf gibi giderlerimiz var. Zam çeşitli alanlara işleyince bizim giderlerimiz artıyor. Bizi rahatsız eden durumlardan bir tanesi de kırtasiyecilikten anlamayan esnafların okulların açılmasına az bir zaman kala çıkıp tezgâhlarda ürün satması oluyor. Kitapların da artık açıkçası Mali değeri azalıyor. Herkes artık rahatlıkla korsan kitap satıp sahaflardan almak istedikleri kitapların ikinci eline ulaşabiliyor. Buda ister istemez kırtasiye sektörünü olumsuz etkileyebiliyor. Çünkü sonuçta siz bir malı satma ümidiyle getiriyorsunuz. Fakat onun aynısını daha ucuz bir şekilde basarak hem yazarın yediği ekmeğe hem de kırtasiyecinin kazanacağı paraya engel olan insanlar oluyor. Bizim toplumumuzun eğitime bakış açısı da önemli. Çünkü toplumunuz eğitime önem vermiyorsa ihtiyaç olunan malzemelerin satışı daha da zorlaşır. Sonuçta toplumunuz eğitime önem vermiyor önem vermedikleri bir şeye neden para harcasınlar ki? Ayrıca öğrencilerin ceplerinde pahalı telefonlar taşıdığı bir dönemde ve bu pahalı telefonlara her ay aşağı yukarı 20 TL'lik bir yüklemenin yapıldığı dönemde kitap ücretlerinin pahalılığı pek de söz konusu değil bence. Velilere de şunu söylemek istiyorum ki öğrenciler için iyisini istiyorlarsa bilinen güvenilen kırtasiyelerden yine aynı şekilde güvenilir ürünler alsınlar." diyerek sözlerini noktaladı.