‘Bahar’ İle Gelen Solo ‘Yürüyüş’

2004 yılından bu yana mazlumlarla dayanışma programlarının, meydanların ve anma günlerinin vazgeçilmezi olan Grup Yürüyüş’ün solisti Mehmet Ali Aslan, ilk solo albümüyle sevenlerinin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

VAN 5.04.2015 10:42:39 0
‘Bahar’ İle Gelen Solo ‘Yürüyüş’
Tarih: 01.01.0001 00:00
 NURİYE ÇAKMAK'ın haberi:

10 yılı aşkın bir süredir Grup Yürüyüş'ün solisti olarak müzik yolculuğunu sürdüren Mehmet Ali Aslan, ilk solo albüm çalışmasını hayata geçirdi. 'Bahar' isimli albüm için; “Hayatımızdan hiç eksik olmayan acı ve hüzünlere dair ta derinlerimizde yaşadığımız duygusal çarpışmaların, kırılmaların ve özlemlerin dillendiği bir albüm” tanımlamasını yapan Aslan, albümü, içerdiği ezgilere, şarkılara bizzat ilham kaynağı olan ümmetin genç yiğitlerine, kahraman kızlarına ve cennet yüzlü çocuklarına ithaf ettiğini belirtiyor.

9 parçanın bestesi Aslan'a ait

Bahar albümünde 10 eser bulunuyor, biri hariç eserlerin tümünün besteleri Mehmet Ali Aslan'a ait. Çalışmada sözlerini şair Ali Emre'nin yazdığı ve Esma Biltaci'ye adanan 'Esma' isimli bir esere yer verilirken, Rabia sürecinin marşı haline gelen 'Ahi Ente Hurrun' parçası da Mehmet Ali Aslan'ın yorumuyla yeniden düzenlenerek albümdeki yerini aldı. “Ahi Ente Hurrun'un ilk orijinal kaydındaki yorum muazzam. Oldukça samimi ve başarılı bir şekilde yorumlanmış. Rabia direnişi sürecinde bu eser birçok sanatçı tarafından -ağırlıkla aslına sadık kalınarak- yeniden yorumlandı. Daha dinamik bir altyapı ile yorumlamanın da mümkün olabileceğini düşünerek bu eseri albüme koydum. Elbette ilk kayıttaki içtenliği ve başarıyı yakalamak imkânsız. Ancak Rabia direnişine de bir vefa göstergesi olsun istedim.” şeklinde konuşan Aslan, albümde 2 Arapça eserin yer aldığını ifade ediyor.

İskilipli Atıf Hoca ve Şeyh Sait unutulmadı

Kuddusi'nin yazdığı 'Cürmüm İle' ilahisini de yeniden besteleyen Aslan, bu seçimi, sözlerin kendisini çok etkilediği ve Rabbe samimi bir yakarışı ifade ettiği için yaptığını kaydediyor. Bunun yanı sıra albümde İskilipli Atıf Hoca ve Şeyh Said'in anıldığı 'Kahır' ve Suriyeli, Gazzeli çocukların eksene alındığı 'Çocuklar' gibi eserler de bulunuyor. Suriyeli kadınların dilinden savaşın anlatıldığı 'Haykırış' belgeselinin müziklerinin Arapça sözlerle yeniden yorumlandığı 'La Tahzen' çalışması da albümde dikkat çeken eserlerden biri. Aslan'ın gençlere hitaben bestelediği 'Özgürlük' adlı eser de albümün en sevilecek eserlerinden olmaya aday bir marş.

mehmet-ali-aslan-3.jpg
“Bahar albümü ümmet olarak yaşadıklarımızın yanı sıra iç seslenişlerimizin de yer aldığı bir çalışma oldu. İçimizde büyüttüğümüz özlemlerimiz, isyanlarımız, yakarışlarımız; iç dünyamıza ait duygular albümde kendine yer bulurken Grup Yürüyüş'ün ümmet ve kardeşlik çağrısından uzağa düşmedim. Yani müzikal tınılarda yer yer farklı arayışlar olsa da çizgiyi devam ettirmeye çalıştım.”

Grup Yürüyüş ile yürüyüşümüz devam edecek

Bahar albümünü hazırlamaya karar vermenin kendisi için büyük tedirginlikleri de beraberinde getirdiğinin altını çizen Mehmet Ali Aslan, süreçte kendisine en çok Grup Yürüyüş ile bir ayrılık olup olmadığının sorulduğunu aktarıyor. Bir ayrılığın söz konusu olmadığını, solo çalışmalarını sürdürürken Grup Yürüyüş'teki çalışmalarının da devam edeceğini özellikle vurgulayan Aslan, 'Bahar' albümünü yeni bir açılım olarak değerlendiriyor ve grubun çalışmalarını akamete uğratmayacağını ifade ediyor.

Müzikal anlamda farklılıklar denedim

Mehmet Ali Aslan'a göre, müzik dünyasında hem grup halinde çalışmalarını sürdürüp hem de solo albüm yapan birçok örnek var ancak bu, 'bizim camia'nın pek alışkın olduğu bir durum olmadığı için gelen sorular normal. “Popüler olma kaygısıyla hareket ettiğimi düşünenler bile olabilir ancak Grup Yürüyüş'ün bir müzikal çizgisi var ve bu çizginin böyle devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Yaptığım çalışmada bir ayağım yine bu çizgide sabit; fakat diğer ayağımla müzikal anlamda farklı arayışlara giriyorum.” diyen Aslan, albümde grubun müzikal çizgisinden bir kopuş söz konusu olmamakla birlikte farklı birtakım tınılar, melodiler de olduğuna işaret ediyor. Albümde, Anadolu Rock, türkü, sanat müziği hatta arabesk tınıları ve pop alt yapısından izler var. Solo albümlerinin devam edip etmeyeceğini sürecin göstereceğini belirten Aslan'ın 'Bahar'ı, önümüzdeki günlerde raflardaki yerini almaya hazırlanıyor.

YENİ ŞAFAK