Bahar geldi mevsimsel hastalıklara dikkat!

Bahar aylarında sıklıkla görülen mevsimsel hastalıkları İLKHA`ya değerlendiren Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Selvi Aşker, mevsim değişikliklerinde, insanların beslenme alışk

VAN 11.04.2013 10:32:12 0
Bahar geldi mevsimsel hastalıklara dikkat!
Tarih: 01.01.0001 00:00
Hastalıkların yaşam ortamı, beslenme, genetik, ırk meslek ile ilgili olabildiği gibi mevsimler ile de alakalı olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Selvi Aşker, mevsimsel değişikliklerle birlikte birçok hastalığın da ortaya çıktığını belirterek bu tür hastalıklardan korunmanın yollarını anlattı.
 
"Meteorolojik değişikliklerle birlikte alerjik hastalıklarda da artış gözlenir"
Genellikle ısınan hava ile çevre koşullarındaki değişimin bazı virüs, parazit ve bakterilerin ortamda çoğalmasına ve enfeksiyonların gelişmesine neden olduğunu ifade eden Uzm Dr. Aşker, "Baharın başlangıcı Mart ve Nisan aylarında oluşan meteorolojik değişikliklerle birlikte ortamda artan polenler ve hayvan artıkları nedeniyle alerjik hastalıklarda da artış gözlemektedir. Bilhassa solunum organları ile ilgili hastalıklar bahar ve kış aylarında artış gösterir. Bunların başında grip astım ve zatüre (pnömoni) hastalıkları gelmektedir. Hava yolları değişik iç ve dış uyarılara çaplarını değiştirebilen esnek yapıdadırlar. Astımdaki hava yolları toz, duman, soğuk hava, viral infeksiyonlar gibi etkenlere aşırı duyarlıdır. Meteorolojik parametrelerdeki değişikler, havanın içerdiği partikül ve alerjen miktarında değişikliğe sebep olmakta Astım, KOAH alevlenmesinde hastanede yatış oranında artışların gerçekleştiği görülmüştür." dedi.
 
Alerji nedir?
Mevsimsel hastalıkların başında gelen alerjik hastalıklara değinen Uzm. Dr. Aşker, "Normalde vücudumuzu koruyan bağışıklık sisteminin, bazı insanlarda zararlı olmayan birtakım maddelere aşırı yanıt vermesi sonucunda ortaya çıkan reaksiyonlar alerji olarak nitelendiriliyor.
Özellikle polenlerin açığa çıktığı sabahın erken saatlerinde yaşanabilecek alerji ve astım atakları olabilir. Öğleye kadar olan zaman içinde açık havada yapılan spor ve yürüyüş gibi aktivitelerden uzak durulması gerekir.
Alerjik olan kişiler ve astım hastaları açık havada yapacakları fiziksel aktivite için polenlerin daha az olduğu öğleden sonra saatlerini tercih etmeli." tavsiyesinde bulundu.
 
Enfeksiyonlarda risk grubu kişiler daha çok çocuk ve yaşlılar
Mevsim değişikliğinin grip, bronşit gibi viral, bakteriyel enfeksiyonlar için risk grubu kişiler daha çok çocuk ve yaşlılar olduğunu kaydetti.
Mevsimsel hastalıklardan nasıl korunabiliriz?
 
Mevsimsel hastalıklarda Doğru Beslenmenin önemine değinen Uzm. Dr. Aşker, şu tavsiyelerde bulundu.
"Doğru beslenmek denince akla ilk olarak vitaminler geliyor. Vitamin, pek çok önemli işlevi ve koruyucu özelliği olan, vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan takviye edilmesi gereken maddelerdir.
*Bol miktarda C vitamini içeren meyve ve sebzeleri tüketiniz. Kuşburnu, frenk üzümü, portakal, greyfurt, yeşilbiber Domates, karnabahar c vitamini kaynakları arasında olan besinlerdir.
*Mevsimine uygun giyinin.
*Bol ılık sıvı gıdalar tüketiniz.
*Hastalık kapalı ve kalabalık yerlerde hızla yayıldığı için kapalı ve kalabalık mekanlardan uzak durmaya özen gösteriniz
* Soğuk algınlığına yakalanan kişilerle yakın temastan kaçınınız.
*Virüsler bulaştıkları yerlerde canlı kalabiliyorlar. Bu nedenle özel eşyanızı soğuk algınlığına yakalanan kişilerle kullanmamaya özen gösterin.
* Özellikle kapalı mekânlardan, havalandırması iyi olmayan yerlerden mümkün olduğunca uzak durun.
* Hasta kişilerle özel eşyalarınızı kullanmayınız
*Mevsime uygun giyinmeye özen gösterin. Kıyafetleriniz ne çok ince, ne de çok kalın olmalıdır. Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde mümkün olduğunca sokağa çıkmayın.
*Kapalı ve iyi havalandırılmayan ortamlardan uzak durun.
*Sigara tüketmeyiniz, içilen mekânlarda da bulunmayın.
*Elinizi sık sık sabunlu suyla yıkayın."
 
Tedavi yöntemleri…
Günümüzde grip (influenza) aşıları bu hastalıklardan korunmanın en güvenli yolunu oluşturduğunu aktaran Uzm. Dr. Selvi Aşker, " İnfluenza aşıları Eylül - Aralık ayı arasında tek doz olarak üst kolun dış yüzeyine uygulanıyor. Her yıl salgın yapan influenza virüsü kendi içinde değişiyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de aşı formülünü virüsün yapısını belirledikten sonra oluşturuyor.
 
Dengeli beslenme vücut ısısını korumanıza yardımcı olur. Isı kaybını artıracağından alkollü içki kullanmayın. Bunun yerine sıcak içecekler için ve sağlığınız açısından bir engel yoksa içine şeker koyun. Spor yapmakta vücut direncini arttırır. Düzenli spor yapın." ifadelerini kullandı.
 
İşte, bahar aylarında sık görülen hastalıklar…
Aşker, Bahar aylarında sık görülen hastalıkları ise şöyle sıraladı. Grip, kabakulak, boğmaca, kızamık, kızamıkcık, kızıl, su çiceği, 5. - 6. Hastalık, rinovirüs ve adenovirüsler gibi üst solunum yolu hastalıkları, rota virüs, norovirüs gibi sindirim sistemi hastalıkları bu dönemde sık görülür. Mevsimsel alerjik alanında ise rinit, astım, göz nezlesi olarak bilinen alerjik konjonktivite gibi alerjik hastalıklar da bu mevsimde artar. Bu tip enfeksiyon hastalıkları basit bir öksürük, burun akıntısı, ateş ile seyredebileceği gibi solunum sıkıntısı, boğulur tarzda öksürük, beslenme sorunları, genel durum bozukluğu gibi alt solun sistemi, ya da menenjite kadar gidebilen merkezi sinir sistemi hastalıklarına yol açabilir. Mite adı verilen alerjenler polenlerle birleştiğinde hastalığın şiddetini artırabilir." diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)