Bağlama kurslarına ilgi artıyor

Van'da son zamanlarda saz ve bağlama aleti çalmak isteyenlerin sayısında artış olduğu gözleniyor. Yaklaşık 20 yıldır bağlama çalan ve dört yıldır bağlama kursu veren Tayyip Ölmez, kursiyerlerin bağlama öğrenmesi için 6-9 ay düzenli

VAN 21.08.2015 09:19:12 0
Bağlama kurslarına ilgi artıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
Anadolunun en önemli çalgı aletlerinden biri olan bağlamaya ilgi her geçen gün artıyor. Van'da da bağlama çalmak isteyenler özel dersler alarak hobi olarak bu işi sürdürmek istiyorlar.
Yıldız İş Merkezi ikinci katta Aşıklar Kahvesi olarak bilinen ve zaman zaman canlı müziklerin ve atışmanın yapıldığı iş yerinde bağlama kursu veren Tayyip Ölmez, yaklaşık dört yıldır bağlama kursu veriyor. Ölmez, küçük yaşlardan itibaren bağlama çalmaya başladığını belirterek, "Ben yaklaşık 20 yıldır bağlama çalıyorum. Dört yıldır özel dersler veriyorum" dedi.
Bağlamayı öğrenmek için aşık olmak ve sabırlı olmak gerektiğini anlatan Tayyip Ölmez, "Bu işi yapmak için önce aşık olmak lazım. Yani bu işi sevmeyen kesinlikle bağlama çalamaz. Bu başka işler için de gerekli. İstemek, başarmanın yarısıdır. Zaman zaman buraya gelen kursiyerlere de bu ifadeyi kullanıyoruz. Bir-iki hafta veya birkaç gün gelip sıkıldıktan sonra bu işi öğrenemezsiniz. Bu işe kendinizi vereceksiniz. Bağlama Anadolu'da en fazla çalınan aletlerden biridir. Yüreğe hitap ediyor. O yüzden bu aleti çalmak için sabırlı olmak ve zaman ayırmak lazım. 6-9 ay arasında haftada iki-üç gün vakit ayırmak lazım. Bağlamanızın olması ve kurs sonrası da öğrenilen şeyleri tekerrür etmek gerekiyor. İyi bir bağlama çalmak için mutlaka tutkuyla bu işe sarılmak gerekir. Zaten kursiyerlerimde şunu keşfediyorum; birkaç ay içinde bir-iki müzik çalınca hevesleri artıyor. Yani küçük başarılar, büyük başarılara yol açabiliyor. Çaldıkları zaman eğer ortaya güzel bir armoni çıkıyorsa, daha çok hevesleri artıyor" şeklinde konuştu.
Düğünlerde solistlik de yaptığını anlatan Tayyip Ölmez, zaman zaman düğünlere gidiyoruz. Hem çalıyor, hem söylüyoruz. Türküler söyleyerek vakit geçiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Bağlama çalmak isteyenlerin kendilerine başvurması gerektiğini anlatan Ölmez, "Bizler hemen hemen her gün Yıldız İş Merkezi ikinci katta Aşıklar Kültür Evi'ndeyiz. Bize gelsinler, onlara program çıkaralım. Haftada 2-3 gün, 1,5-2 saat kursa katılsınlar. İnşallah çok iyi bir bağlama ustası olurlar. Bağlama çalan kursiyerlerimiz bu işi öğrendikten sonra özellikle pikniklere gittiklerinde ailelerine kendi yeteneklerini sergiliyorlar. Bu durumun da kendilerini çok mutlu ettiğini bizzat onlar anlatıyorlar. Bağlama çalmak isteyenler bize müracaat edebilir" ifadelerini kullandı.

Bölge: Bişar Ulutaş