Aynı kitabı defalarca okuyan çocuktan etkilenip kitap kampanyası başlattı

Van Yazarlar Birliği (VAYAB) Başkanı Yaşar Adıyaman, kitap yokluğundan dolayı bitirdiği kitabı tekrar okuyan bir çocuktan etkilendiğini belirterek, “Bu durum beni çok etkiledi. Kitap okunmayan bir ortamda, kitap okuma aşkıyla yanan ancak e

VAN 7.06.2019 14:46:48 0
Aynı kitabı defalarca okuyan çocuktan etkilenip kitap kampanyası başlattı
Tarih: 01.01.0001 00:00

 VAYAB Başkanı Yaşar Adıyaman, birliğin amaçları, çalışmaları ve Van’daki gözlemleri hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. 

ÇOCUKTAN ETKİLENDİ

Van’a geldikten sonra köylere ziyaretlerde bulunduğunu, bu sırada kitap yokluğu ile karşılaştığını söyleyen Adıyaman, ilk günleri şöyle anlattı: 
 “2015 yılında temelli olarak Van’a geldiğimde, kentte gruplaşmaların çok olduğu, kültür, sanat adına iş yaptığını sanan insanların maalesef bu işleri yapamadığını, çok farklı işlerle uğraştığını gördüm. O dönemlerde ben 20 bin kitapla yola çıkmıştım, Van’da 20 bin kitap dağıtacağım diye bir hedefim vardı, o zaman dernek da yoktu. Bunu yapmamın nedeni de şuydu; ben bir köye misafirliğe gittim, orda 11-12 yaşlarında bir çocukla muhabbet ederken, ‘kitap okuyor musun?’ diye sormuştum, o da ‘evet okuyorum.’ Ne okuyorsun dedim. Bana bir kitap ismi söyledi, iş te bu kitabı okuyorum. Başka ne okuyorsun dedim, ‘ben bunu bitirince hep tekrar tekrar okuyorum’ cevabını verince, şaşırdım, nasıl yani aynı kitabı tekrar tekrar mı okuyorsun deyince, ‘benim başka kitabım yok’ dedi. Bu bende çok derin bir yara açtı, yani hepimizin kitaba çok kolay ulaşabildiğimiz halde hatta kitap okumadığımız bir dönemde kitap okuma aşkıyla ve devamlı aynı kitabı tekrarlayan bir çocukla karşılaştım. Bundan dolayı ben 20 bin kitap kampanyası başlattım. O yıl Van’da çok ses getirecek şekilde biz 17 bine yakın kitabı köylere giderek ücretsiz dağıttık. Tabi ondan sonra “Van’ın enleri” programında 2017 yılında Van’ın en iyi şair ve yazarı seçildik. Bu da bize bir misyon yükledi, dedim madem insanlar bunu kayda değer görüyor, bir şeyler yapmak lazım ve 2017 yılının kitap fuarında tanıştığımız Vanlı ve Van’da yaşayan şair ve yazarlarla karar kıldık, 2017 yılının Ekim ayında Van Şair ve Yazarlar Birliği kuruldu.” 

BİRLİĞİN ÖNEMİ

Birliğe ilişkin de bilgi veren Adıyaman, şöyle dedi: 
“Birlik olmamız aslında bizi biraz daha geniş tutuyor, biraz daha rahat hareket etmemizi sağlıyor. Kayıtlı diyebileceğimiz birliğe devamlı gelip giden ve çalışmaları yapan 70’e yakın şair, yazar, gazeteci, akademisyen, öğretmen, psikolog ve ses sanatçısı diyebileceğimiz bir oluşumla hareket ediyoruz. Aslında biz buna ‘hareket’ diyoruz, bunun da nedeni biz toplum için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bunun içinde akademisyen bir kadro olması bizi daha da sevindiriyor. Faaliyet alanımızı şöyle söyleyeyim; önceliğimiz bir şeyler okumak ve okutmak. Biz kadim bir kültürden gelen bir medeniyetin insanlarıyız. Onun için buradaki en önemli çalışmalarımızdan biri toplumumuza okumayı bir şiar edinmek, bunu gündeme getirmek, bunun için dediğim gibi bu 20 bin kitap kampanyası üzerinden devam ettik. Şuan 23-24 bin gibi bir kitap kampanyasıyla devam ediyoruz ve kampanyamız hiç bitmiyor, hep devam ediyor. Biz köylere kitap gönderiyoruz, kendimiz gidip kitap dağıtıyoruz, bu çalışmaları yapıyoruz. Birlik ve beraberlik adına hareket etmek için biz şiir dinletileri, okuma programları, okuma atölyeleri ile beraber bu etkinlikleri yapıyoruz. Bunun dışında her yıl en az 5 bin öğrenciyi hedef alıyoruz, bu 5 bin öğrenciye ulaşmaya çalışıyoruz. Geçen yıl merkez ilçemiz Tuşba’da tüm liselerde program yaptık, bu yıl yine Edremit’te yaklaşık 10’a yakın lisede program yaptık. Bunun dışında Çaldıran’da ilk şiir dinletisini VAYAB yapmış, orada 2 tane program yaptık, Erciş, Muradiye, Özalp, Bahçesaray, Çatak ve Gevaş’ta şiir dinletileri yaptık. Yani kurulduğumuzdan beri sadece resmi program olarak 60 tane resmi program yapmış durumdayız.”

"VAYAB VAN İÇİN ÖNEMLİDİR"

VAYAB’ın Van için önemine de değinen Adıyaman, şunları kaydetti:

“Biz dernek değil, birliğiz. Birlik ile dernek farkı şöyle; birlik faaliyetleri daha geniştir. Biz aslında bunu bir platform olarak değerlendiriyoruz, şair ve yazar olması önemli değil, insanların gelip burada bir şeyler öğrenmesini amaçlıyoruz. Biz kurumlarla çalışıyoruz, biz kurumlara gidip öncelikle kendi faaliyet alanlarımızı anlatıyoruz, onların bize açtığı alanda eğitimler veriyoruz. Mesela okumak ya da edebiyat üzerine, ya da insanlık üzerine biz insanlara eğitimle bunu aşılamaya çalışıyoruz. Okullarda edebiyat atölyelerimiz var, oluşturduğumuz bu edebiyat atölyelerimizde biz öğrencileri topluyoruz ve öğrencilere şiir nasıl yazılır, şiir nedir, edebiyat nedir, bunun üzerinde çalışma yapıyoruz, aynı zamanda üniversitelerde de buna benzer kürsülerde bu eğitimleri veriyoruz. VAYAB Vanlıların oluşturduğu bir oluşumdur. Van için, edebiyat için, kültür için, sanat için hep var olmaya devam edecektir. Bunun için de bizim bu STK kültürünü iyi anlamamız lazım. STK insanların önünü açan ve insanlığa hizmet eden bir oluşumdur. STK kişiye hizmet etmez, kişiyi yüceltmek için ya da kişiyi ön plana çıkarmak için yapılan bir eylem ve oluşum değildir.” 
Özel Haber: M. Selim KURT  

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi