'Ayasofya camiye dönüştürülsün!' talebinin mantığı

31 Mayıs Cumartesi günü AGD öncülüğünde yapılan ve Ak Parti kitlesinde de yoğun rağbet bulan eylem, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi talebini yeniden gündeme getirdi.

VAN 2.06.2014 11:27:48 0
Tarih: 01.01.0001 00:00

31 Mayıs Cumartesi günü AGD öncülüğünde yapılan ve Ak Parti kitlesinde de yoğun rağbet bulan eylem, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi talebini yeniden gündeme getirdi.

Söz konusu konu bugün Radikal yazarı Oral Çalışlar’ın da gündemindeydi. Çalışlar, bu netameli konuda geniş anlamda Müslümanları ve daha dar anlamda talebi dillendiren dindarları rencide etmeyen bir tartışma dili kurmayı başarmış.

“MANTIKLI BİR GEREKÇE YOK”

“Ayasofya’nın cami olması neden istenir?” sorusunu soran Oral Çalışlar, Müslümanların söz konusu bölgede ibadet yeri sorunu yaşamadığını ve ayrıca Ayasofya’nın önceden cami olup sonradan Müslümanların elinden alınmış bir yapı olmadığını ve bunun karşı bir hamle olmadığını belirterek dolayısıyla “Mantıklı bir gerekçeden bahsetmek zor.” diyor.

“DİNİ OLMAKTAN ÇOK SİYASİ BİR TALEP”

Ayasofya’nın dünyanın en haşmetli ve eski kiliselerinden biri olduğunu hatırlatan Çalışlar, şuan müze olanın yapının camiye dönüştürülmesindeki ısrarın bir aralar “Paralel Yapı”nın ortalığı karıştırma hamlesine maledildiğini belirterek ancak gelinen noktada bu izahın yetersiz kalacağını söylüyor. Hükümete yakın bir kısım medya çevrelerinde kullanılan destekleyici dil ve ek olarak son AGD eylemine Ak Parti tabanından sağlanan yoğun katılım da Çalışlar’ın tespitini doğruluyor.

Sonuç olarak Oral Çalışlar Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi talebinin dinî olmaktan çok siyasi olduğunu belirtiyor.

“DÜNYADA ‘AYASOFYA’YI CAMİYE ÇEVİRDİLER!’ İMAJI OLUŞMASININ TÜRKİYE’YE VE/VEYA MÜSLÜMANLARA NE GİBİ BİR FAYDASI OLABİLİR?”

Türkiye’deki Kemalist sistemden gayrimüslimler ve Türk olmayanlar kadar dindarların da çok çektiğini itiraf eden Çalışlar, ne var ki gelinen süreçte mağduriyetlerin giderilmesi ve tarihle yüzleşme bağlamında çok önemli politikalara imza atıldığını belirterek “Böyle bir zamanda dünyada ‘Ayasofya’yı camiye çevirdiler!’ imajı oluşmasının Türkiye’ye ve/veya Müslümanlara ne gibi bir faydası olabilir?” diye soruyor.

YAZININ TAMAMINI OKUYUN