Ayasofya Camisi için 10 milyon imza

Ayasofya Camisi'nin ibadete açılması için imza kampanyası başlatan Anadolu Genlik Derneği Van Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasında Ayasofya Camisi'nin artık ibadete açılması gerektiği belirtildi.

VAN 16.04.2013 11:34:16 0
Ayasofya Camisi için 10 milyon imza
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Ayasofya Camisi'nin ibadete açılması ile ilgili olarak Anadolu Genlik Derneği Van Şube Başkanı Nazım Yakut dernek binasında bir basın açıklaması yaptı.


İstanbul'un fethinden sonra ilk Cuma namazının Ayasofya Camisi'nde kılındığına işaret eden Yakut, "İlk Cuma namazının hutbesini Fatih Sultan Mehmet okumuş, namazı da Akşemseddin kıldırmıştır ve "ilahi bilgelik" ya da "kutsal bilgelik" anlamına gelen Ayasofya adını değiştirmemiştir" dedi.


Fatih Sultan Mehmet'in bu mabedi kendi parasıyla satın alıp vakfettiğini kaydeden Nazım Yakut, "Ayrıca bu mabet için şöyle vasiyet etmiştir: 'Ayasofya, kıyamete kadar cami olarak vakfedilmiştir. Bunu, Allah'a, ahirete, O'nun heybetine inanan hiçbir mahlûk, sultan olsun, hâkim olsun, bir mütegallibe olsun, değiştiremez. Kim vakfiyeyi değiştirirse, Allah'ın meleklerin, bütün insanların laneti onların üzerine olsun. Yüzlerine bakan ve onlara şefaat eden hiçbir kimse bulunmasın' şeklinde bedduada bulunmuştur" ifadelerini kullandı.


482 yıl cami olarak müminlerin gözbebeği olan Ayasofya'nın 24 Kasım 1934'te bir oldu bittiyle müze haline getirildiğini hatırlatan Yakut, "Bu dönüşüm milli irade hiçe sayılarak Bakanlar Kurulu kararı ile gerçekleştirilmiştir. Bu kararı içeren vesikanın doğruluğu bile şüphe götürmektedir. Cumhurbaşkanının imzasının taklit edildiği ve kararname numarasının da geriye dönük olduğu konuşulmaktadır. Velev ki imzalar ve belgeler gerçek dahi olsa alınan bu karar yanlış bir karardır. Birilerinin "Ayasofya'nın aslı kilisedir, öyle de kalmalıdır" demeleri ise "Eskiden İstanbul Bizans'ındı, şimdi İstanbul'u onlara geri vermeliyiz" demekten farksızdır" şeklinde konuştu.


Ayasofya için 10 Milyon İmza
Ayasofya Camii'nin derhal özüne kavuşturulması gerektiğini belirten Yakut, "Ayasofya mutlaka camiye dönüşecek ve bu mahzun halinden kurtulacaktır. Bu hem Fatih Sultan Mehmet'in vakfiyesinin bir gereğidir, hem İstanbul'un fethinin bir gereğidir, hem milli iradenin tezahürünün bir gereğidir, hem de sınırlarımıza sahip olmamızın bir gereğidir. Biz bu amaçla Anadolu Gençlik Deneği mensupları olarak Ayasofya Camisi'nin tekrar ibadete açılabilmesi için 15 Nisan 17 Mayıs tarihleri arasında ülke genelinde "İmzanla Zincirleri Kır" adlı bir kampanya başlatmış bulunmaktayız. Hedefimiz on milyon imzaya ulaşmaktır"dedi.                      (Murat Dalgın-İLKHA)