“Avlamıyoruz, satmıyoruz, tüketmiyoruz”

Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Özel, 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında uygulanacak olan Van Balığı av yasağına dikkat çekerek; “Herkesi bu süre içinde Van Balığını avlamamaya, satmamaya ve tüketmemeye çağır?

VAN 14.04.2022 11:28:45 0
“Avlamıyoruz, satmıyoruz, tüketmiyoruz”
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Balığı (bazı kaynaklardaki diğer adıyla İnci Kefali) için yarından itibaren 3 ay boyunca yani 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı uygulanacak.
Av yasağının nedeni, gölün sodalı suyunda üreyemeyen, bu nedenle de tatlı suya ihtiyaç duyan balığın göle akan derelere doğru üreme göçü sırasında olası avlamaları engellemek, yasağın amacı ise dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayabilen balığın neslini devam ettirebilmek ve çoğalmasını sağlamak.

YASAK SÜRESİNCE ÖNLEMLER ALINIYOR

Van Balığının tatlı sulara göçü sırasında 70’li, 80’li yıllarda gelişigüzel avlamalar sürerken, 90’lı yıllardan itibaren yasak uygulamasına geçildi.
90’ların başında alınan sıradan önlemler son yıllarda kentteki tüm kurumların katılımıyla daha sistemli ve kararlı bir şekilde uygulanıyor.
Jandarma, polis ve zabıta, sorumluluk alanlarında önlemler alırken, 2 yıldır Van Gölü’nde Sahil Güvenlik biriminin de kurulmuş olması önlemlerle ilgili ek bir avantaj sağlıyor.

STK’LAR YASAĞA DİKKAT ÇEKİYOR

Yasak uygulamasına ilişkin olarak pratikte alınan önlemlerin yanı sıra kentteki STK’lar da vatandaşlara yönelik her yıl duyarlılık açıklamaları yapıyor.   
Yarın başlayacak yasaklamaya ilişkin açıklamalar da gelmeye başladı. 
Açıklama yapan kurumlardan biri de Vangölü Aktivistleri Derneği oldu.

DUYARLILIK ÇAĞRISI

Açıklama yapan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Özel, yasak uygulaması süresince herkesi duyarlı olmaya davet ettiklerini belirterek, “Endemik bir tür olan Van Gölü balığı yumurtlama döneminde gölden ayrılarak, derelere ve tatlı sulara yolculuk eder. Bu kutsal bir yolculuktur, çünkü neslini devam ettirebilmesi için yumurtalarını tatlı sulara bırakmalıdır. 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında balığın güven içerisinde yumurtlama dönemi için göldeki avcılık faaliyetleri yasaklanıyor. Bu yasaklar olmazsa balık üreyemeyecek ve kısa zamanda nesli de tehlikeye girecektir. Bu nedenle biz de herkesi bu süre içinde Van Balığını avlamamaya, satmamaya ve tüketmemeye çağırıyoruz” dedi. 

GELİR KAPISI

Van Gölü’nün balık varlığıyla bir ekmek kapısı olduğunu ifade eden Özel, şöyle devam etti:
“Bölgemizde 14 bin insanımız geçimini Van Gölü balığından karşılamaktadır. Yıllardır birçok önlemle üreme döneminde balıkların güvenli bir şekilde derelere ve tatlı sulara gitmesiyle balık popülasyonunda artış ve balığın boyutunda da büyüme olmuştur. Van Gölü balığı endemik tür olmasının yanında derelerin akışına ters yönde yüzmeye çalışması da adeta görsel bir şölen sunuyor. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Yeteri tanıtım ile av yasağı döneminde derelerde gözlemlenmesi ile turizm sektörüne önemli bir katkı sunabilecek potansiyele sahiptir.”

“BALIĞI KORUMALIYIZ”

Van Balığının sayıca daha da artması için korunması gerektiğini belirten Özel, şunları kaydetti:
“Bölgemizin istihdamı ve turizmi açısından önem arz eden balığımızı korumalı ve avlanılmasını önlememiz gerekmektedir. Bu sene Van Büyükşehir Belediyesi desteği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzle balığın av yasağı döneminde avlanılmasını önlemek ve farkındalık oluşturmak amacıyla birçok etkinlik planlanmaktadır. Bize bu konuda kıymetli destekler sunan Van Büyükşehir Belediyesi genel sekreteri Mehmet Fatih Çelikel’e ve Van Kültür Turizm İl Müdürü Erol Uslu’ya teşekkür ediyorum.”
Özel Haber: Adil Harmancı