Av yasağında sona doğru

Her yıl 15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında uygulanan Van Balığı av yasağında bu yıl da sona doğru geliniyor. Koronavirüs salgını nedeniyle göç gözlem noktalarının, insan kalabalıkları açısından geçen yılları arar olduğu bu

VAN 3.07.2020 11:02:29 0
Av yasağında sona doğru
Tarih: 01.01.0001 00:00

15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında Van Balığı için av yasağı uygulanırken, bu tarihler arasında balıklar tuzlu-sodalı Van Gölü'nden, tatlı sulara doğru tersine bir göç başlatarak üreme fonksiyonunu yerine getiriyor.

Tatlı sulara doğru, akarsuların tersine göç ederek izlenmesi gereken görüntüler oluşturan balıkların bu göçü için 'mucizevi yolculuk' deniyor. Milyonlarca balığın aynı anda göç ettiği ve çıplak gözle izlenebilen mucizevi yolculuğun sonunda, yumurtalarını bırakan balıklar yeniden gölün yolunu tutuyor. Bir süre sonra da yumurtadan çıkan yavru balıklar da, yaşam alanları olan göle dönerek neslini devam ettiriyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da muhteşem bir göç olayı gerçekleşti. Milyonlarca balık, zorlu bir serüvene atılarak, engelli dereleri aştı, yumurtalarını tatlı sulara bıraktı. Bu göç esnasında binlerce martı da balıkların göçü esnasında avlandı. Bu rutin doğa olayları, muhteşem görüntüler oluşturdu. Ancak koronavirüs salgınından dolayı balığın göçü bu yıl arka planda kaldı ve tedbirler kapsamında kalabalık ziyaretler de gerçekleşmedi. Her yıl düzenlenen festival de, yine bu yıl koronavirüs nedeniyle alınan tedbirler kapsamında yapılamadı.

SIKI KORUMA TEDBİRLERİ UYGULANDI

Koronavirüs salgını nedeniyle güvenlik güçlerinin yaşadığı yoğunluğa rağmen, bu yıl Van Balığı'nı korumak için büyük çaba sarfedildi. Jandarma, kritik noktalarda gözlem yaptı, balığın avlanmasına engel oldu. Vali Mehmet Emin Bilmez de, balık göçünü yerinde izleyerek, kaçak avcılık yapılmaması için alınan tedbirleri de bizzat yerinde denetledi.
Alınan sıkı tedbirlerle, Van Balığı'nın kaçak avcılığının büyük oranda önüne geçilmiş oldu.

15 TEMMUZ'DAN SONRA SOFRALARA DÖNECEK

Tadı damaklarda kalan ve çeşitli şekillerde tüketilen Van Balığı için av yasağı 15 Temmuz tarihinde sona erecek. Yörede binlerce insanın geçim kaynağını oluşturan Van Balığı, 15 Temmuz sonrasında yeniden sofralardaki yerini alabilecek. Haber: Umut TARHAN

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi