Av yasağı sona eriyor

Her yıl 15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında uygulanan İnci Kefali av yasağının bitmesine 2 gün kaldı.

VAN 13.07.2021 10:01:32 0
Av yasağı sona eriyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

3 ay uygulanan av yasağı boyunca balıklar üremek için, Van Gölü'ne dökülen akarsulara doğru suyun akışının tersine göç etti. Zor yolculukta adeta kayaların üstünden uçarak ilerleyen ve üremesini tamamlayan Van Balıkları, müthiş bir görsel sundu. Martıların da hışmına uğrayan balıklar, zorluklara rağmen üremesini tamamlayarak yeniden Van Gölü'ne dönüş yaptı. 2 gün sonra av yasağının sona erecek olması ile birlikte balıkçı tezgahlarında da yeniden Van Balığını görmek mümkün olacak.

Alınan tedbirler ile birlikte iyi bir üreme dönemi geçirdiği belirtilen Van Balıkları, sorunsuz bir şekilde göle geri dönüş yolculuğunu da tamamlamak üzere. 15 Temmuz tarihinde sona erecek olan av yasağı ile birlikte, özleyenler için Van Balığı tezgahlardaki yerini alacak.
Akarsulara doğru tersine göç ederek muazzam görüntüler oluşturan, göçü çıplak gözle izlenebilen Van Balıkları, havzada binlerce insanın geçim kaynağını oluşturuyor. Van Balığı, görsel şöleni ile de turizme de büyük katkı sunuyor. Pandemi öncesi adına festivaller düzenlenen Van Balığının göçünü izleyebilmek için bir çok ilden çok sayıda insan Van'a geldi. Önümüzdeki yıllarda da yine balığın göçünü izleyebilmek için çok sayıda yerli ve yabancı turistin kente gelmesi bekleniyor.
Her yönüyle büyük önem taşıyan balığın, neslini devam ettirebilmesi için de her yıl 15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında avlanma yasağı uygulanıyor. Bu kapsamda başta Jandarma ekipleri olmak üzere, balığın korunması için ilgili kurumlar tarafından sıkı tedbirler alınıyor.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, geçen yıllara göre, bu yıl koruma çalışmalarının daha da iyi olduğunu söyledi. Çalışmalar kapsamında sorunsuz bir göç dönemi yaşandığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, balıkçıları da çok verimli bir av sezonunun beklediğini söyledi. Haber: Umut Tarhan