Av yasağı başladı

İnci Kefali av yasağı bugün başladı. Her yıl 15 Nisan'da başlayan ve 15 Temmuz'a kadar devam eden av yasağı bu yıl da aynı tarihler arasında uygulanacak.

VAN 15.04.2013 10:35:01 0
Av yasağı başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

İnci Kefali av yasağı bugün başladı. Her yıl 15 Nisan’da başlayan ve 15 Temmuz’a kadar devam eden av yasağı bu yıl da aynı tarihler arasında uygulanacak. Van’ın en önemli değerlerinden biri olan İnci Kefali av yasağı öncesi gerekli tedbirler de alındı! Bir süre önce yapılan toplantılar ile kaçak avcılığın engelenebilmesi için yapılması gerekenler, eksik kalınan noktalar ve alınması gereken yeni tedbirler masaya yatırıldı. Alınan kararlarla kaçak avcılığın önüne geçilmeye çalışılacak
Genellikle geçen yıllarda alınan tedbirlere benzer tedbirlerin alındığı bu yıl farklı olarak, sivil ekipler de şehir içinde kaçak balık satılıp satılmadığını kontrol edecek. Sivil ekipler, balık satışını engellemek için gün boyu şehrin çeşitli noktaların da hazır bulunacak.
Av yasağına ilişkin açıklamalarda bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, bu yıl geçtiğimiz yıllara göre daha ümitli olduklarını, bunu da yapılan eğitim çalışmalarına bağladığını söyledi. Bu yıl, geçtiğimiz yıllara oranla bilincin daha da yükseldiğini gördüklerini belirten Sarı; “Ümit ediyorum ki bu bilincin sonucunda bu yıl kaçak avcılık çok daha aza iner” dedi.
Bölgedeki okullarda inci kefali ile ilgili eğitim çalışmalarının yapıldığını belirten Sarı, bu eğitim çalışmalarına YYÜ ve Doğa Gözcüleri Derneği olarak materyal katkılar sağladıklarını ifade etti.
Bugün itibari ile bütün teknelerin kıyıya çektirileceğini ve av yasağı startının verileceğini belirten Prof. Dr. Sarı, Tarım teşkilatı, Jandarma, şehir içinde ise polis ve zabıtalar için görev dağılımının yapıldığını, bunun yanında sivil ekiplerin de bu yıl görev yapacağını söyledi. Bu sene gerek kaçak avcılığın önlenmesi noktasında, gerekse de kaçak avcılık sonrası satılacak olan balıklara el konulması noktasında etkin bir şekilde çalışılacağını kaydeden Prof. Dr. Sarı, bu konuda bütün kesimleri de duyarlı olmaya çağırdı.
“HAMİLE HAYVANI AVLAMAK GÜNAHTIR”
İnci Kefali Balığı’nın hamile olduğu için çaresizlikten tatlı sulara göç ederek yumurtasını bıraktığını belirten YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Soruyorum; hamile bir koyunları olsa, ya da hamile başka bir hayvanları olsa vatandaşlarımız bu hayvanı keser, yerler mi? Adetlerimiz gereği ya da dinen bu doğru mudur, caiz midir? Balık da bir hayvandır ve bu dönemde hamiledir. Çaresiz kaldığı için derelere geliyor. Doğum yapmak isteyen hayvanı avlamayalım bu yüzden. Tüketecek olan insanarımız da bu dönemde lütfen balığı almasınlar. Kaçakçılık ile hırsızlık aynıdır. Vatandaşlarımız, hırsızlık yapılarak getirilmiş bu malı almasınlar. Bu balık milletin malıdır ve yasak döneminde avlanmışsa bu çalınmış demektir. Bunu satanlardan almasınlar. Hırsızlık malına itibar etmek kültürümüzde yoktur. Bu konuda biraz daha hassasiyet istiyoruz. 365 günde 90 gün yasak var. 90 gün balık yemesek bir şey olmaz bize. Ben yıllardır bu 90 günde balık yemiyorum ve bişey de olmuyor” diye konuştu.
FESTİVALE ULUSLARARASI KATILIM OLACAK!
Bu yıl düzenlenecek olan İnci Kefali Festivali’nin 31 Mayıs - 2 Haziran tarihleri arasında yapılacağını kaydeden Sarı; “Bu festivalin ev sahipliğini Erciş Kaymakamlığı ile Erciş Belediyesi yapıyor. Valilik ve Doğa Gözcüleri Derneği olarak bizler de katkı sunuyoruz. Bu yıl yapılacak olan festivale uluslarası katılımın olması sağlanacak ve bu vesile ile festivalimiz artık uluslararası bir festival olacak” ifadelerini kullandı.

Prestij Haber