Atalay: Kürt Kardeşlerimizin Bütün Hak Hukukunun Garantisi Biziz

SON SÖZÜ 23 EKİM'DE SÖYLEYECEĞİZ

VAN 6.10.2012 15:59:58 0
 Atalay: Kürt Kardeşlerimizin Bütün Hak Hukukunun Garantisi Biziz
Tarih: 01.01.0001 00:00

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Kürt kardeşlerimizin bütün hak hukukunun garantisi biziz. Gelecekte onların bütün haklarını tamamını verecek olanda biz olacağız. Vanlı kardeşlerim bu konuda kendi haklarına sahip çıksınlar. Genel Başkanımız'ın kongrede yaptığı çağrıyı ben de tekrarlıyorum. 'Teröre önce siz karşı çıkın. Haksızlığa hukuksuzluğa karşı çıkın.'" dedi.

Geçen yıl Van'da meydana gelen depremlerin ardından, evleri yıkılan ya da oturamayacak durumda olanlar için TOKİ tarafından yapılan konutların kura çekimleri tamamlandı. Daha önce Van merkezde Bostaniçi ve Kalecik bölgeleri ile Erciş'te yapılan kura çekimlerinin ardından dün de Van'ın Edremit ve Sıhke bölgesindeki 5 bin 646 konutun kuraları çekildi.

VanAnadolu Öğretmen Lisesi'nde düzenlenen kura çekim törenine Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van Valisi Münir Karaloğlu, Ak PartiVan milletvekilleri Gülşen Orhan, Fatih Çiftçi ve Mustafa Bilici, AFAD Başkanı Fuat Oktay, TOKİ Başkanı A. Faruk Karabel ve hak sahibi vatandaşlar katıldı.

150 MİLYON TL ELEKTRİK FATURASI ÖDEDİK

Başbakan Yardımcısı Beşir AtalayVan'da depremin ardından çok önemli çalışmaların yapıldığını belirterek, 18 gün içinde 75 bin çadır kurduklarını ve bunun Marmara depreminde bile gerçekleştirilmediğini ifade etti. Atalay, "Van'a 30 bin konteyner taşındı ve 175 bin insan bu konteynerlerde barındırıldı. 39 gün sonra 15 bin 323 konutun startı verildi. Bu konutlar tamamlandığında 3,5 milyon TL harcanmış olacak. Van'daki tüm yatırımlarımız tamamlandığı zaman da 5,5 milyar TL harcanmış olacak. Bu çalışmaları yaparken hiç para sıkıntısı yaşamadık. Konteynerlerde barınan 175 bin insan Türkiye'nin 50 ilinin nüfusundan fazla. Türkiye'deki 50 ilin nüfusu 175 binden az. Depremin ardından kurulan çadır ve konteyner kentlerin tüm ihtiyaçlarını biz karşıladık. Sadece elektrik için şu ana kadar 150 milyon TL ödeme yaptık. Ekonominin canlanması için 3 bin 994 işletmeye 222 milyon TL KOBİ kredisi kullandırdık. Kısa çalışma ödeneği kapsamında 2,5 milyon TL işverenlere ödeme yapıldı." dedi.

SON SÖZÜ 23 EKİM'DE SÖYLEYECEĞİZ

Van'da yaptığımız çalışmalarda son sözü 23 Ekim'de söyleyeceklerini belirten Başbakan Yadımcısı Beşir Atalay konuşmasını şöyle sürdürdü: "23 Ekim tarihi çok acı bir gün olsa da aynı zamanda Van'ın, Erciş'in yeniden kuruluşunun ilan tarihi olacak. Bugün Van'da mevlitler okunacak, ölen insanlarımız anılacak ve bütün yatırımlarımızın finali yapılacak. Bizim bir özelliğimiz var, verdiğimiz sözleri canımız pahasına da olsa yerine getiririz. Konutları 'Ağustos'tan sonra vereceğiz' dedik ve ilk kurayı 4 Eylül'de çektik. 23 Ekim'de tamamını teslim edeceğiz. Van'ın her yeri yenileniyor. '2012 yılı Türkiye Afet Stratejisinde Değişimin Yılı' olacak dedik. Şu anda afet konusunda çok yoğun çalışmalar yapılıyor. Deprem eylem planını çıkardık. Önce Deprem Konut Yasası'nı gözden geçirdik ve tüm konutlarda zorunlu hale getirdik. Sigortası olmayan evlere 'elektrik su bağlanmayacak' dedik. Türkiye'nin her yerinde konutları inceleyerek, depreme dayanıklı olmayan binaları yıkmaya karar verdik. Bu çalışmayı herkes yapamaz. Hiçbir hükümet bunu göze alamaz. Çok büyük bütçe gerekiyor. Yıktığımız her konutun yerine daha sağlam binalar yapacağız."

"MİLLİ BİRLİĞİMİZİ HERŞEYİN ÜSTÜNDE TUTACAĞIZ"

Deprem ve diğer felaketler hayatın içinden acılı günler olduğunu anlatan Başbakan Yardımcısı Atalay şöyle konuştu: "Acılı günler olur. Ama birbirimizin kıymetini bilmeliyiz. Milli birlik ve beraberliğimizi her şeyin üstünde tutacağız. Biz Türkiye'de insanların kendi dilleri, inançları ve değerleri ile huzurlu bir şekilde yaşaması için çalışıyoruz. Biz bunu yaparken birileri de halen 'kardeşlik gelişmesin' diye çaba sarf ediyor. Türkiye büyüyor ve bundan rahatsız olanlar var. Yurtdışında Türkiye'nin büyümesinden rahatsız olanlara taşeronluk yapanlar var. Anayasa çalışmalarımız devam ediyor. Herkesin ihmal edilen hak hukuku teslim edilecek. 'Anasının ak sütü gibi helal olan' hakları verilecek. Ama birileri kayak tesisi yakıyor, araç yakıyor, insanları tehdit ediyor. Biz Ankara'da ne varsa Van'da da o olsun, Türkiye'nin her yerinde refah düzeyi aynı olsun istiyoruz. Kimse bizi yıldıramaz. Ülkenin her yerinde hayat standardı aynı olacak. Kürt kardeşlerimizin bütün hak hukukunun garantisi biziz. Gelecekte onların bütün haklarını tamamını verecek olanda biz olacağız. Vanlı kardeşlerim bu konuda kendi haklarına sahip çıksınlar. Pazar günkü kongremizde Genel Başkanımızın yaptığı çağrıyı ben tekrarlıyorum. Teröre önce siz karşı çıkın. Haksızlığa hukuksuzluğa karşı çıkın."

LÜTFEN ÇOCUKLARINIZA SAHİP ÇIKIN

Ak PartiVan Milletvekili Gülşen Orhan da törende yaptığı konuşmada Van merkez ve köylerde 27 binin üzerinde konutun yapıldığını ifade etti. Orhan, bu kadar önemli bir çalışmayı bu kadar kısa zaman içinde yapmanın hiçbir hükümetin harcı olmadığını belirterek şu bilgileri verdi: "Bugün bizim övündüğümüz bir gün. Kısa zaman içinde bu kadar konutu yapıp insanların bir kışı daha dışarıda geçirmelerini engellediğimiz için övünüyoruz. Yaptığımız hastanelerle, yollarla, müzelerimizle övünüyoruz. Sabah Van'da bir olay öğrendim ve çok üzüldüm. Şok oldum. Geçtiğimiz yıl yaptığımız önemli çalışmalarla Abalı Kayak Tesisleri'nin bir kısmını hizmete açtık. Ancak birileri kayak tesisini yakmış. Biz yaptıklarımızla övünürken, birileri de yaktıkları ile övünüyorlar. Abalı Kayak Tesisi'nin yakılması ne ile bağdaştırılabilir. Bu tesisin yakılması Kürt sorunun hangi kısmının çözülmesine vesile olacak. Bugün insanlar okullarda çocuklarının öğrenmesi için Kürtçeyi seçmeli ders olarak seçiyorlar. Bir süre önce bunun hayalini bile kuramıyorduk. Bunun değerini bilmeliyiz. Başbakanımız gerekirse 'Apo ile görüşürüm' diyor. Ama birileri 'tek Apo' olmaz diyor. Onunla olmaz, benimle olmazsa kiminle olacak. Türkiye çevresinde sıcak çatışmaları yaşarken bu sorunu sizlerle çözmek zorundayız. Lütfen ailenize çocuklarınıza sahip çıkın. Geçmişten bize kötü bir miras kaldı. Biz geleceğimize iyi bir miras bırakalım."

TOKİ ÇALIŞANLARININ AYAKTA KALACAK HALİ KALMADI

Törende yaptığı konuşmada TOKİ çalışanlarına teşekkür eden Van Valisi Münir Karaloğlu, çalışanların artık ayakta kalacak hallerinin kalmadığını ve 'pat pat' dökülmeye başladıklarını söyledi. Önceki gün bir kişinin hastanelik olduğunu söyleyen Vali Karaloğlu, "2011 yılında yaşadığımız deprem felaketinin ardından 39. günde başlattığımız konut seferberliğinin sonunda kura çekimlerini gerçekleştiriyoruz. Bugün kura çekimlerinin en büyük törenini yapıyoruz. Edremit ve Sıhke bölgesindeki 5 bin 434 konutun kura çekimini gerçekleştiriyoruz. Bu süreç içinde 17 bin 465 konutla yetinmedik. Köylerimizde 9 bin 400 hak sahibimiz vardı. Evini Yapana Yardım modeli ile şu anda 2 bin 750 konut ve 550 ahırın yapım çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar için köylerdeki vatandaşlarımıza 25 milyon TL ödenek aktarıldı. Bu konutlarımızı sürekli denetliyoruz. Az hasarlı evlerimiz vardı. Bu evler için bin 250 TL ödeme yapılıyor. Şu anda 30 bin 100 konuta 37 milyon TL ödeme yapıldı. TOKİ konutlarında çalışan insanlarımızın ayakta kalacak halleri kalmadı. Aylardır tüm güçlerini harcayarak mümkün olan en kısa zamanda çalışmalarını tamamladılar." diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından hak sahipleri için kura çekimine geçildi. İlk kurayı çeken Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, tüm konutların hayırlı olması dileğinde bulundu.