Aşiret liderleri: Başbakan'ı yalnız bırakmayız

Aşiret liderleri çözüm sürecine ilişkin konuştu: Bize çocuklarımız önünde işkence yapan bir devlet artık yok. Akan kan hepimizin, Başbakan büyük risk alarak bu sorunu bitirmek istiyor. Biz de O’nu yalnız bırakmamalıyız.

VAN 25.03.2013 10:50:06 0
Aşiret liderleri: Başbakan
Tarih: 01.01.0001 00:00

BÖLGEDEKİ KANAAT ÖNDERLERİ VE AŞİRET REİSLERİ ÇÖZÜME TAM DESTEK VERDİ?

‘ÇÖZÜM Süreci’nde 21 Mart’ta Diyarbakır’daki Nevruz kutlamasında okunan Abdullah Öcalan mektubunda PKK’ya sınır dışına çekilin mesajı ve PKK’nın ateşkes ilan etmesiyle ilerleyen barış sürecine Güneydoğu’daki aşiret liderlerinden tam destek geldi.

Dündar aşiretinin lideri M. Ali Dündar: “Çözüm sürecinin ana unsuru bize göre Kürt sorunudur. On yıllarca uygulanan red ve asimilasyon politikalarının ülkeyi ne kadar geriye götürdüğünü, çağdaşlaşma olgusundan alıkoyduğunu birlikte yaşayarak gördük. Söz konusu politikaların bizlere maliyeti on binlerce insanımızın ölümü ile yüz milyarlarca dolar gelir kaybı olarak geri döndü. Bugün yaşamakta olduğumuz iklim; hem geçmişimizle bir yüzleşme hem de aynı hataların tekrar edilmemesi açısından bizlere bir ufuk sunmaktadır. Çözümün sekteye uğramaması için tarafların her türlü provokasyonu bertaraf edecek stratejiler geliştirmeleri gerekiyor.”

Tarihi süreçten geçiyoruz

Kikani Aşiret liderlerinden Mahmut Timur: “Her türlü şartlarda çözüm süreci devam etmelidir. Gelişmeler gösteriyor ki,bu sorunu ancak Hükümet ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çözer. Türkiye’nin yüzde 85’i buna inanmaktadır. Başbakana büyük destek var.”

İşkencede dört kaburgam kırıldı

Diyarbakır’ın Bismil İlçesinde 56 çocuklu ve 250 torunu bulunan Hamo ağa lakaplı Mehmet Arslan, “Çok iyi bir adım atıldı, bu adımın geri gitmemesi noktasında hepimiz güzel işler yapmalıyız. Asker, polis ve gençler ölüyor. İmanı olan herkes bu konuda samimi olmalı ve kararlı bir duruş sergilemeli” dedi. Hamo Ağa, “Bir köyü düğününe üst teğmen askerlerle birlikte geldi. Erkekleri anadan doğma soydular. Ben de ‘Yaptığınız doğru değil’ dedim. Bunun üzerine yediğim dayanak nedeniyle 4 kaburgam kırıldı. İşte şimdiki Türkiye’de bunu görebilir misiniz. O günler geride kaldı. Güzel günlere sahip çıkmak lazım” dedi.

Çözüm istemeyenler ihanet içindedir

Didan Aşiret önderi Hanifi Tilgen: “İster Güneydoğu sorunu, ister Kürt Sorunu, ister PKK sorunu ismine ne diyersek diyelim. Önemli olan barış sürecinin hızlı bir şekilde ilerlemesidir. Ölen asker polis ve gerilla bizimdir. Barış olmazsa nereye kadar, barış sürecinde barış istemeyenler ihanet edenlerdir.”

Türkiye hepimize yeter, huzur istiyoruz

Batman merkeze bağlı Yediyol Köyü Ağası ve Muhtarı 30 çocuk babası M. Salih Ömeroğlu, Hükümetin başlattığı barış sürecine tam destek verdiklerini belirterek, “Bu topraklarda kardeşçe huzur içinde yaşayalım, Türkiye hepimize yeter, bu bölgenin insanı olarak akan kanın durmasını istiyoruz” dedi.

Kardeş kavgasını bitirmek görev

Pijan Aşiret Önderi Nejdet Yüksel: “Barışı herkes istemek zorunda. Başkan Erdoğan’a teşekkür ediyoruz. Yeterki artık bu akan kan dursun, bizler bu süreçte bize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Yıllardır çekilen bu acı yeter.”

Karakeçi Aşiret Önderi Namık Yıldız: “Ülkemizde kardeş kanı dökülmemeli. Ölen askerler, polisler, dağdaki insanlar da bizim. Bir an önce bu sorunun çözülmesi için gerekli adımların hızlı bir şekilde atılmasından yanayız. Annelerin, kardeşlerin, babaların artık ağlamamalarını, ülkemizde yaşanan bu kardeş kavgasına artık son verilmesini istiyoruz”(STAR)