Arıcılara Devlet Desteği

Van Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halil Tandoğan, arıcılığın gelişmesinde devletin rolünün çok büyük olduğunu söyledi.

VAN 25.10.2013 15:23:45 0
Arıcılara Devlet Desteği
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halil Tandoğan, arıcılığın gelişmesinde devletin rolünün çok büyük olduğunu söyledi.

Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Tandoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteği ile 2004 yılında arıcılık sektöründe örgütlenip bütün üreticileri bir çatı altında topladıklarını söyledi. Tandoğan, 2004 yılında resmi kovan sayılarının 15 bin iken, bugün 100 bini aşmış durumda olduğunu belirtti. Bin ailenin arıcılıkla geçinmekte olduğunu ifade eden Tandoğan, "İl için kaçınılmaz bir tarım koludur. Yapılan arıcılıkta devlete hiçbir yük getirmeden ürünü ile ilin tanıtımına büyük bir katkı sağlamaktadır. Arıcılıkta 5 bine yakına istihdam ediliyor. Arıcılık üretimi devlete hiçbir yük getirmiyor. Devlet tarafından desteklemeleri çok önemlidir. Ziraat Bankası Tarımsal Kredileri faiz oranlarının çok uygun olmasına rağmen üreticimiz bu kredi ile son derece memnundur. Arıcılığın gelişmesinde devletin rolü çok büyüktür. Ülkemizde gelişen herhangi bir sektörün gelişimde altında devlet desteği olduğunu görüyoruz. Arıcılık il ve bölge için kaçınılmaz bir fırsattır. Arıcılık, ülke ekonomisine katma değer katan ve tarımda düşük maliyetle istihdam sağlayan bir sektördür. Küçük rakamlarla istihdam yapılabileceği bir iş kolu olmasına rağmen destekleme son derece olumludur. Dolayısıyla arıcılığın kalkınması için yatırım politikaları belirlenmeli ve destekleme planında arıcılığa yeterli pay ayrılmalıdır. Bölgemizde faaliyet gösteren kalkınma ajansları bile arıcılığın destek olması hali çok projeler yapılacaktır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kayıt sistemine bakıldığında kovan varlığına çok rahat ulaşabilirsiniz" dedi.

"ARICILAR SON 30 YILIN EN İYİ VERİMİNİ ALDILAR"

Bu yıl Türkiye'deki beş arıcıdan birinin Van'ın Başkale ilçesinde olduğunu ifade eden Tandoğan, "Bahar mevsiminin yağışlı geçmesinden dolayı ballı bitkiler iyi yetişti. Bundan dolayı da arıcılar bu ilçemize akın etti. Bu yıl arıcılar, son 30 yılın en iyi verimini aldılar" şeklinde konuştu. - Van