Arazi sahipleri Çevre Yolu için açıklama yaptı

Yapımı uzun süredir planlama aşamasında olan ancak çeşitli nedenlerle ilerleme sağlanamayan Van Çevre Yolu ile ilgili olarak güzergahtaki arazi sahipleri Saadet Partisi (SP) Van İl Başkanlığı’nda açıklama yaptı. Arazi sahiplerinin gene

VAN 1.02.2020 18:06:48 0
Arazi sahipleri Çevre Yolu için açıklama yaptı
Tarih: 01.01.0001 00:00

SP Van İl Başkanlığı tarafından, her Cumartesi günü Van’ın sorunlarıyla ilgili yapılan açıklamaya bir yenisi daha eklendi.
Açıklamanın konusunu ise, bir süredir planlaması yapılan ancak başlatılamayan Çevre Yolu çalışmalarıyla ilgili oldu.
Konuyla ilgili açıklama yapan SP İl Başkanı Özay İlhan, şunları söyledi:
“Çevre yolunu yapmamak için çeşitli gerekçeler üretiyorlar. Ülkemizin birçok yerinde kamulaştırmayla yol yapılırken, Van’da 18.madde uygulamasıyla yol yapma derdine düşülmüştür. 18.maddeyle birçok vatandaşımız mağdur edilmektedir. Bugün çevreyolu nedeniyle vatandaşlarımız arazilerinin üzerinde ne bir ev ne de bir ahır bile yapamamaktadır. Bugün partimizde, yapmadığınız çevreyolu nedeniyle mağdur ettiğiniz vatandaşlarımızla birlikteyiz. Gelin 18.madde uygulamasından vazgeçin diğer illerde yaptığınız gibi kamulaştırma yoluyla bir an evvel çevreyolunu yapın ve mağduriyetleri giderin.”

ARAZİ SAHİPLERİ DE AÇIKLAMA YAPTI 

Parti binasına gelen 20 arazi sahibi de ortak bir açıklama yaptı. Arazi sahipleri adına açıklamayı, İsmet Durmaz, okudu.
Çevre yolu konusunun uzun süredir sürüncemede olduğunu belirten Durmaz, şöyle dedi:
“10 yılı aşkın bir süre önce şehrimiz olan Van'a çevre yolu yapılacağı haberini alıp, hepimiz ilimizin kalkınması ve gelişmesine katkısı olacak bu proje için mutlu olduk. Projenin açıklandığı günden bu günlere geldiğimiz zaman hepimizin yaşadığı mutluluk ne yazık ki üzüntü ve mağduriyete dönüşmüş bulunmaktadır. Çevre yolu İmar Kanunu' nun 18. Maddesi kapsamında yapılacak olup, yüzde 40'ın üzerinde kesintiler yapılarak taşınmaz sahiplerine hiçbir bedel ödenmeyecektir. 18 düzenlemesi ülkemizin hiçbir bölgesinde çevre yollarında yapılmazken, ilimizde uygulanacak olması ve kamulaştırma yapılmaması tüm vatandaşları mağdur etmektedir. Tüm Türkiye'de ki benzer ve emsal çevre yollarına baktığımız zaman kamulaştırma yapıldığı ve hiçbir vatandaşın mağdur edilmediği görülmüş olacaktır. Misal olarak yakın zamanda ilimizin çevre yolunun devamı niteliğinde olan Bitlis ili Tatvan ilçesinin çevre yolunun kamulaştırma ile yapıldığı görülecektir.”

NEDEN KARŞI ÇIKIYORLAR?

Durmaz, neden 18. madde dahilindeki çözüme karşı çıktıklarını da maddeler halinde şöyle açıkladı:
“1. Çevre yolunun geçtiği araziler birçok insanın geçim kaynağıdır. Bu arazilerde vatandaşlar tarım yaparak evlerine ekmek götürmektedirler. Arazi sahibi için tek geçim kaynağı olan, böylesine önemli bir yerin bedel ödenmeksizin, kesinti yapılarak elden alınması kabul edilebilir bir durum değildir.
2. Kamulaştırma yapılmadan 18. madde ile yüzde 40'ın üzerinde kesinti yapılması ve kalan arazinin de başka yerlerde dağıtımının yapılması telafisi imkânsız zararlara sebep olabilecektir. Uzunca yıllardır devam eden komşuluk ve akrabalık ilişkileri sürerken bir başka kişinin araziye komşu edilmesi, husumetlerin doğmasına sebebiyet verecektir.
3. Araştırıldığında görüleceği üzere; sadece Van ilinde çevre yolu 18. Madde ile yapılmaktadır. Ülkemizin diğer hiçbir il ve ilçesinde benzer uygulama yer almamaktadır. Sadece bu durum bile eşitlik ilkesine aykırıdır.
4. Arazilerimizin yer aldığı bölgede yakın zaman içerisinde VASKİ tarafından su hattı döşenmiş ve su hattının geçtiği bölgedeki tüm arazilere bedeller ödenmiştir. Yine benzer şekilde VEDAŞ tarafından yapılan yüksek gerilim hattının geçtiği arazi sahiplerine ödemeler yapılmıştır. Verdiğim örneklerdeki durumlar arazilerimizin kullanımına dahi engel olmamıştır.
5. 18. Maddenin uygulandığı yerler üzerinde arazisi bulunan kişilerin bu mağduriyetlerini anlatabileceği herhangi bir mercii bulunmamaktadır. Haksız ve hukuka aykırı olan bu uygulamayı ben ve bir kısım kişiler dava ettik ve adaletin tecelli etmesini bekliyoruz.
6. Tapusu bizler adına olan bu arazilerimize yıllardır aksatmadan vergi ödüyoruz. Külfeti yüksek olan bu vergileri öderken kimimiz bu yükü kaldıramayarak icralık oluyoruz. Her şekilde mağdur olan bizler 10 yılı aşkın zamandır borç altında olmamıza rağmen arazilerimizi satıp borçlarımızı dahi ödeyemiyoruz. Yani bu arazileri ne kullanabiliyoruz, ne satabiliyoruz.
7. Yapılan uygulama ile hem arazilerimizde yüzde 40'ın üzerinde kesinti yapılmıştır hem de geri kalan arazilerimiz değer olarak çok daha düşük olan başka parsellere verilmiştir. Burada hak kaybı yaşanmıştır. Bu haliyle uygulamanın kabul edilebilir bir yanı bulunmamaktadır.”

“KİMSE BÖYLE BİR ÇÖZÜM İSTEMİYOR”

Çevre Yolu’nda arazisi bulunanlardan imza topladıklarını ve kimsenin 18. Madde dâhilindeki çözümden yana olmadığını belirten Durmaz, şunları kaydetti:
“Çevre yolunun 18. Madde kapsamında inşa edilmemesi için bölgede arazisi olan yüzlerce insandan imza toparladık. Yani bölgede yaşayan vatandaşların hiç biri çevre yolunun bu şekilde yapılmasına rıza göstermemektedir. Yapılan uygulama hukuka aykırı olduğu gibi vatandaşın talepleri göz ardı edilmektedir. Önemli olan usulüne uygun bir şekilde proje yaparak bir an önce ilimizin ihtiyacı olan çevre yolunun kullanıma açılmasıdır. Yıllardır beklediğimiz çevre yolunun açılmasının önünde duran her engele karşıyız. Peşinde olduğumuz amaç mağduriyetlerin giderilmesidir. Hiç birimizin amacı ilimizin kalkınmasına engel olmak değildir ve hiçbir zaman olmamıştır. Yaşanan mağduriyetin giderilmesi adına sayısız defa toplantı ve görüşmeler yaptık. Yapılan tüm görüşmeler durumu iyileştirmek yerine daha da kötüye götürdü. 2019 yılı mahalli idareler seçiminden önce mahallemizi ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'a tümüyle durumu ve yaşadıklarımızı anlattık. Sayın bakanımızın mağduriyeti gidereceğini beyan etmesinin ardından arazilerimizde yapılan yüzde 40'lık kesinti kararname ile yüzde 45'e yükseltildi. Böylece mevcut mağduriyet artmaya devam etmiş oldu. Tüm mağdurlar olarak bizler hak arayışı içerisindeyiz. Bizim amacımız çevre yolunun bir an önce açılmasıdır. Medyaya yanlış aks edildiği gibi bizler bu yola karşı değiliz, bizler arazi mafyası değiliz. Biz 18 düzenlemesinin yarattığı mağduriyetin giderilerek ilimizi kalkındıracak olan çevre yolunun bir önce açılmasını isteyen yüzlerce kişiden oluşan mağdurlarız. Bu işin çözüm noktası ise çevre yolunun kamulaştırılması veya DOP oranlarının düşürülmesidir. Bahsettiğimiz şekliyle yapılan uygulama kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm olacaktır. Mağdur olan bizler, kamu kurum ve kuruşları ile sivil toplum kuruluşları tarafından belirlenecek makul kamulaştırma bedeline razı olarak imza atacağımızı da beyan ederiz. İyi niyetimiz göz önüne alınarak yetkililerden yardımcı olmalarını saygılarımızla arz ederiz.”
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi