Arabadan çöp atanlara gelen para cezaları için Vanlılar ne dedi?

Çevre suçu işleyenlere yönelik belediye görevlilerine verilen ceza kesme yetkisinin kapsamı değişiyor.

VAN 22.11.2019 18:57:56 0
Arabadan çöp atanlara gelen para cezaları için Vanlılar ne dedi?
Tarih: 01.01.0001 00:00

5326 sayılı Kabahatlar Kanunu'nun çevre kirliliğine yönelik yaptırımlarını öngören 41. maddesinde, önemli bir değişiklik yapılıyor.

TRAFİK POLİSİ VE JANDARMA DA CEZA KESEBİLECEK
Düzenleme sonrasında, belediye sınırları dışındaki alanlarda çevreyi kirletenlere yönelik trafik polisi ve jandarmanın da ceza kesmesine imkan verileceği belirtildi.

'BELEDİYE SINIRLARI DIŞINDA KOLLUK KUVVETLERİ KARAR VERİR
Yapılacak değişiklik ile 5326 sayılı Kabahatlar Kanunu 41. maddede yer alan, ''Bu kabahatler dolayısıyla idari para cezasına belediye zabıta görevlileri karar verir.'' fıkrası, ''Bu kabahatler dolayısıyla idari para cezasına belediye sınırları içerisinde belediye zabıta görevlileri, belediye sınırları dışında kolluk kuvvetleri karar verir.'' şeklinde değiştirilecek..

CEZA 5 BİN TL'YE KADAR ÇIKABİLİYOR
Kabahatler Kanunu'na göre çevreyi kirletmenin cezası 5 bin TL'ye kadar çıkıyor. Yine kanuna göre, oluşan kirliliğin kişi tarafından derhal giderilmesi halinde idari para cezasına karar verilmeyebiliyor.

VATANDAŞ UYGULANACAK CEZADAN MEMNUN
Uygulanacak cezanın geç kalındığını vurgulayan Nebi Taş, bu çalışma yıllar önce yapılması gereken bir çalışma, araç sahipleri araçta yedikleri ve içtikleri pet ve poşetleri gelişi güzel yola atıyor, bu yüzden birçok kaza da meydana geliyor. Araçta sigara yasaklaması güzel bir uygulama oldu, aynı bu ceza gibi yola çöp atma ve halkın olduğu, işlek olan caddelerde araçların hız durumuna da el atılmalı.” Dedi

ARAÇ SAHİPLERİ BİLİNÇSİZ
Taş, "Kışın araçlar ara yolları ve caddeleri hızla geçiyor, su birikintiler insanların üzerine sıçrıyor, aynı şekilde yaz ayında da toz içinde bırakıyorlar ortamı. Bu konuda da bir çalışma yapılmalı, araç sahipleri çok bilinçsiz, uygulanacak cezalarla bu bilinç aşılana bilir.” diye konuştu.

ÇÖP ATMAK TERBİYESİZLİKTİR
Araçtan gelişi güzel atılan çöplerin belediye çalışanlarına karşı yapılan bir terbiyesizlik olduğunu kaydeden Veysel Taşdemir, "Araç kullananlar için böyle bir cezai işeme ihtiyaç vardı, artık gelişi güzel durukları yerde çöp atamayacaklar, attıkları çöpler hem çevreye doğaya saygısızlık, hem de akşama kadar çöp toplayan çalışanlara, birçok video da izlediğimiz olmuştur, temizlikçi vatandaş bölgeyi temizliyor, oradan geçen araç temizlenen bölgeye çöp atıyor, getirilecek ceza caydırıcı olursa bir daha böyle görüntülerde olmaz, çevre de daha temiz bir hal alır.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Van postası Gazetesi