Anne bebek ölümlerinin azaltılması çalışması

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından İpekyolu, Edremit ve Tuşba ilçelerinde yürütülmekte olan “Anne ve Bebek Ölümlerinin Azaltılması Projesinin” 1. Periyodu tamamlandı.

VAN 6.04.2015 15:54:49 0
Anne bebek ölümlerinin azaltılması çalışması
Tarih: 01.01.0001 00:00
Halk Sağlığı Müdür Vekili Uzman Dr. Ferhat Ekinci başkanlığında, Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü, İpekyolu, Tuşba, Edremit ilçe sağlık müdürleri ve/veya Toplum Sağlığı Merkezleri başkanları ve ekip sorumlularının katılımıyla bir değerlendirme toplantısı yapıldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Halk Sağlığı Müdür Vekili Uzman Dr. Ferhat Ekinci, “Anne ve Bebek Ölümlerinin Azaltılması Projesi 1. Aşamasında İlimizde bulunan 1247 gebeye ulaşılmıştır. Birçok tespitsiz gebe tespit edilmiş olup, bu gebelerin hiçbir suretle hastane veya Aile Hekimlerine müracaat etmedikleri tespit edilmiştir. Bu gebelerimizin bazıları ise riskli gebe oldukları gözlemlenmiştir. Bunların ivedilikle bir sağlık kuruluşuna başvurmaları konusunda gerekli önerilerde bulunulmuş ve riskli gebeler kontrol altına alınmıştır. Anne ve bebek ölümlerinin en fazla görüldüğü gebe grubu hiçbir suretle doğum bitene kadar her hangi bir sağlık kuruluşuna başvurmayan ve bunların dünyaya getireceği bebeklerde meydana gelmektedir. Bundan dolayı İl bazında en fazla bebeği ölen 3 il içerisindeyiz. Projemizin sonucunda gördük ki; gelinlerin gebeliklerini ailesinden gizlemesi (kendi ve eşinin ailesi), evde doğum yapması, gelenek ve göreneklerden dolayı Sağlık Kuruluşlarına gidilmemesi gibi birçok nedenden dolayı sağlık kuruluşlarına başvurmadıkları tespit edilmiştir. Tüm gebelerimiz ve eşlerine; gebelik sürecinde mutlaka en az 2 sefer uzman doktora, düzenli periyotlarla Aile Hekimlerine kontrollere gidilmesi gerektiği, gebelik süreci ve sonrası beslenmeye dikkat etmeleri gerektiği bu ve benzeri noktalara aile büyükleri tarafından gerektiği özen gösterildiği taktirde Anne ve Bebek ölümlerini çok rahat bir şekilde azaltılabileceği kanaatine ulaşmış bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

Bölge Gazetesi Haber Merkezi