Anlaşmazlık var ve... Olan vatandaşa oluyor!

Memursen, Kevenli, Kalecik, Bardakçı ve Sıhke TOKİ konutlarına yolcu taşımacılığı yapan kooperatiflerin başkanları ortak basın açıklaması yaptı. Söz konusu TOKİ güzergahlarına Belediye tarafından halk otobüsleri getirileceğini bel

VAN 29.04.2014 09:27:30 0
Anlaşmazlık var ve... Olan vatandaşa oluyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00
Haber: Fazıl ERÜŞ

Belediye ile kooperatif başkanları arasında bu anlaşmazlık söz konusu iken, vatandaşlar ise ulaşım konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Söz konusu TOKİ'lerde ikamet eden vatandaşlar bazen saatlerce araç beklediklerini ifade ederek konunun çözüme kavuşturulmasını isterken, kooperatif başkanları da hak istediklerini dile getiriyorlar.
Yıllardır süren ve hala devam eden bir ulaşım sıkıntısı ile karşı karşıya olduklarını belirten Memursen, Kevenli, Kalecik, Bardakçı ve Sıhke TOKİ konutlarına yolcu taşımacılığı yapan kooperatiflerin başkanları ortak basın açıklaması yaparak, belediye tarafından getirilmesi planlanan halk otobüslerine karşı olmadıklarını, ancak kendilerine de bu otobüslerden yararlanma hakkının verilmesini istedi. Ayrıca kooperatif başkanları, belediyeden 'indir-bindir' talebinde bulundular.

'EMEKLERİMİZ GÖRMEMEZLİKTEN GELİNİYOR'
Kendi imkanlarıyla yolcu taşıma kooperatiflerini kurduklarını ifade eden Memursen TOKİ Taşıma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İdris Takva şunları söyledi: "Depremden sonra TOKİ bölgesi olarak adlandırdığımız alanlara birçok insanımız yerleşti. Biz de bu dönemde bu kooperatifleri kurduk. Şoförlerimiz hayvanların bile zor geçtiği yerlerden geçerek insanları mağdur etmeme adına evlerine en yakın olan duraklara ulaşımını sağladı. Memursen, Kevenli, Kalecik, Bardakçı ve Sıhke gibi birçok yere kendi imkânlarımızla hatta tarlalarımızı feda ederek yol yaptırdık. Bazı bölgelerimizde ise yolcu az olmasına rağmen oralara kadar ulaşım sağlıyorduk. Ancak şimdi bu çabalarımızı, emeklerimizi görmemezlikten geliyorlar."

'KORSANSAK BİZE NEDEN KOOPERATİF KURDURDUNUZ?'
Memursen, Kevenli, Kalecik, Bardakçı ve Sıhke gibi birçok yere halk otobüsleri ile ulaşımının sağlanacağını vurgulayan Takva şöyle dedi: "Buralarda yol yokken, yolcu yokken neden böyle bir uygulamaya gitmediler? Bizim kooperatif kurmamıza izin verenler bugün bizi korsan yolcu taşımacılığı yapmakla itham ediyor. Korsansak bize neden kooperatif kurdurdunuz? Eğer korsan taşımacılık yapıyorsak neden böyle bir şeye izin verdiniz? Çünkü o zaman yollar ve yolcular yoktu. Edremit TOKİ'ye neden halk otobüsleri verilmiyor da sadece Memursen, Kevenli, Kalecik, Bardakçı ve Sıhke TOKİ konutlarına veriliyor? Burada büyük bir soru işareti var ve bizi düşündürüyor. Şehir merkezinde ulaşım sorununu çözmeden bizim hizmet ettiğimiz yerlere karışamazsın. Tapulu arsamı yola kurban ettim. Bizi mağdur ederlerse verdiğim tarlamı tekrar alarak yolu kapatacağım."

'İNDİR BİNDİR HAKKI VERİLMELİDİR'
Memursen, Kevenli, Kalecik, Bardakçı ve Sıhke TOKİ konutlarına yolcu taşımacılığı yapan kooperatiflerin başkanları halk otobüslerine karşı olmadıklarını söylediler. Ancak kendilerine tanınan yol güzergâhında yolcu indirme bindirme hakkını istiyorlar.
Halk otobüslerine karşı olmadıklarını belirten Takva şunları dile getirdi: "Biz kooperatif olarak bedel ödediysek ve birçok sıkıntılara katlandıysak bunun hakkını vermeliler. Bizi mağdur etmemeliler. Halk otobüsü geldiğinde biz de bu haktan yararlanmalıyız. Eğer bize bu hak tanınırsa halk otobüslerini kabul ederiz. Bu hak tanınmaz ise kesinlikle kabul etmeyiz. Bizim haklarımız ya verilecek ya verilecek. Bize de indir bindir hakkı verilmelidir. Bize indir bindir yasak. Aynı güzergâhta çalıştığımız bazı araçlara indir bindir hakları verilmiş. Bunların ne ayrıcalığı var? Ayrıca vatandaşlar saatlerce duraklarda bekliyor ve gelen araçlar da tıka basa dolu. Bu mudur hizmet?"

'TIKA BASA YOLCU TAŞIYORLAR'
Yıllardır ulaşımda önemli sıkıntılar çektiklerini ifade eden 67 Nolu Bardakçı Kooperatif Başkanı Rıdvan Kartal da, "Vatandaşlarımız saatlerce yolda araç beklemelerine rağmen arabalarımıza alamıyoruz. Çünkü bize indir bindir yaptırmıyorlar. Tıka basa yolcu taşıyorlar. Bize otogara kadar güzergâh verilmiş ancak yolda yolcu indirip bindirmemize izin vermiyorlar. Bize bu güzergâhları vermişseniz indir bindir hakkını da vermelisiniz. Bu şekilde olursa yolcular da rahat edecektir." ifadelerini kullandı.

'İHALELER ŞEFFAF YAPILMIYOR'
Memursen TOKİ minibüs durağında yapılan basın açıklamasında son olarak konuşan 68 Nolu Kalecik TOKİ Kooperatif Başkanı Fuat Özgökçe, halk otobüsü ihalelerinin şeffaf yapılmadığını iddia etti. Belediyenin halk otobüsleri hatlarını yandaşlarına verdiğini ileri süren Özgökçe şunları kaydetti: "Yıllardır bizim köylerimize, mahallelerimize yolcu taşımacılığı yapan araçlar girmiyor. 1.5 kilometre, eşyalarımızı sırtımıza alarak yürüyorduk. Binlerce defa talep ettik ama kayda bile alınmadık. Biz bir kooperatif kurduk ve ulaşım sorununu kendi çabamızla çözdük. Cefasını çektik sefasını ise başkaları çekmek istiyor. Bunu kabul etmiyoruz. Kimse bize haksızlık yapmaya kalkışmasın. Bugüne kadar neden halk otobüsleri gelmedi? Halk otobüslerini kabul etmiyoruz. Seçimden önce de halk otobüsü ihaleleri yapıldı. Bizim bu ihalelerden haberimiz de olmadı. Kendi yandaşlarına verdiler."