“ANLAM VEREMİYORUZ“

Birçok ilde olduğu gibi Van'da da büyük sorun olan uyuşturucu ile mücadele konusunda etkili adımlar atılamıyor. Günümüz gençliğini en çok tehdit eden tehlikelerden birisi olan madde bağımlılığı yüzünden birçok kişi çocuk yaşta s

VAN 25.06.2015 13:14:13 0
“ANLAM VEREMİYORUZ“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Uyuşturucu kullanımı ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve Van'da da artıyor. Madde bağımlılığı büyük bir tehlike oluştururken, bu konuda kalıcı çözümler üretilemiyor, etkili adımlar atılamıyor. Ancak konuyla ilgili yapılan tüm açıklamalarda, uyuşturucu sorununun önüne geçebilmek için birlikte mücadele ve duyarlılığın önemine işaret ediliyor.

26 Haziran 'Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü' nedeniyle Van-Hakkâri Tabip Odası Başkanı Ahmet Koç da, gazetemize açıklamalarda bulundu. Koç, uyuşturucu belasından kurtulabilmek için etkili devlet politikalarının olması gerektiğinden söz ederek, bu konuda duyarlılık oluşturulmasının da şart olduğuna vurgu yaptı.

"GİTTİKÇE ARTIYOR"
Van ve çevresi başta olmak üzere Türkiye genelinde uyuşturucu kullanımının gittikçe arttığını belirten Koç, "Sosyo ekonomik durumun düşük olduğu toplumlarda uyuşturucu kullanımı daha da artmaktadır. Gençleri madde bağımlılığı bataklığına sürükleyen sebeplerin başında sosyal çevrenin etkili olduğu tespit edilmiştir" ifadelerini kullandı.

"UYUŞTURUCU AYIRT ETMEZ ÖLDÜRÜR"
"Uyuşturucu din, dil, ırk, cinsiyet ayırt etmez, öldürür" diyen Koç, şunları söyledi:
"Özellikle daha ucuz ve kolay bulunduğu için bonzai türü uyuşturucu kullanımı gittikçe artmakta, kullanım yaşı 10 yaşına kadar inmiş bulunmaktadır. Daha zengin toplumlarda eroin, esrar benzeri uyuşturucular ön plana çıkmaktadır. En kârlı yasak ticaret olan uyuşturucu ticareti toplumda büyük bir tuzak halinde yayılmaktadır. Bu bir siyaset üstü sorundur. Mahallelere kadar sızan uyuşturucu satıcılarıyla kararlı bir mücadele sürdürülmesi gerekir. Ortada sigara için bu kadar mücadeleyi sürdüren devlet politikası varken, bonzai ve diğer uyuşturucu maddeler için neden bu kadar mücadele edilmiyor bunu anlamak mümkün değil. Türkiye'de bonzai kullanımı on yaşa kadar inmiş durumdadır. Bölgemizde de eroin ve esrar kullanımı yüksek orandadır."

"ESKİDEN BU KADAR DEĞİLDİ!"
Eskiden bu tür sorunların bölgede hiç görülmediğini ileri süren Koç, "Kürt sorununun önemli sorun haline geldiği dönemlerde uyuşturucu bağımlılığının da birileri tarafından teşvik edildiği ve artırıldığı veya artmasında bir sakınca görülmediği, önünün açıldığı şeklinde izlemim alınmaktadır. Tabi bu bana göre bir izlenimdir" dedi.

"ANLAM VEREMİYORUZ"
Devlet politikasını da eleştiren Koç, son olarak şunları kaydetti:

"Sigara ile yapılan mücadelenin benzeri uyuşturucu ile de yapılırsa bu sorunun çözüleceğini düşünmekteyiz. Sınırlarda katırlarla bir bidon mazot getirildi diye katırların bile kurşuna dizilebildiği bir devlet politikası mevcutken, uyuşturucu üzerinde neden bu kadar hassasiyetle durulmuyor anlamak mümkün değil. Gençlere su, gaz sıkacağımıza, köprü altlarında bonzai ve uyuşturucu kullanan gençleri rehabilite etmemiz daha doğru bir yaklaşımdır. Fuhuş, uyuşturucu, taciz ve tecavüz birbirinden ayrılmaz kavramlardır. Bunların hepsi beraber seyretmektedir. Toplum dokusunu bozan bu tür durumlarla mücadele edecek bir devlet politikasının olması gerekir ve toplumun topyekun bu olaylara karşı duyarlı olması gerekir."Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş