AMATÖR SPOR SAHİPSİZDİR

Geçmişte 40 spor kulübü bulunan Van'da bugün kulüp sayısı 26'ya düşmüş, 1 milyon 200 bin nüfusu, 29 mahallesi olan ilde sadece 3 futbol sahası bulunması ise üzüntü vericidir.

VAN 10.10.2012 11:48:11 0
AMATÖR SPOR SAHİPSİZDİR
Tarih: 01.01.0001 00:00

Rıdvan CAN
Van amatör spor kulüpleri federasyonu başkanı Cengiz Polater, amatör spor kulüplerinin sahipsizliği ile futbol sahalarının yetersizliğinden yakınarak, ilgisizliğin futbola darbe vurduğunu söyledi.
Polater, geçmişte Van'ın her mahallesinde doğal bir futbol sahasının bulunduğunu, bu sahaların zamanla yerlerini apartmanlara terk ettiğini, buna karşın çocuk ve gençlerin ihtiyaç duyduğu spor yapılacak, futbol oynayacak saha ve tesislerin mahallelerde yapılmadığını söyledi.  Göçlerle birlikte Van'ın nüfusunun hızla artarak 1 milyonun üstene çıktığını, ancak büyümeye paralel spor tesisi ve futbol sahalarının yapılmadığını söyleyen Cengiz Polater, amatör spora üvey evlat muamelesi yapıldığını söyledi.
Van'da ne tesis, ne de spora destek var
Anayasada, iller idaresi ve belediyeler kanununda yer almasına karşın Van'da amatör sporlara gereken destek ve değerin hiçbir zaman gerektiği kadar verilmediğini iddia  eden  Polater, "Üzülerek belirtmek isterim ki Türkiye'de hemen hemen bütün illerde valilik, il özel idare, belediyeler, kurum ve kuruluşlar ile iş adamları her yıl bütçelerinden o  ilin amatör sporuna bütçeleri oranında kaynak ayırmakta,  her semte saha ve spor tesisleri yapmaktadırlar. Van'da ise ne tesis, ne de spora destek var. Maalesef 10 yıldır ilimize futbol oynanabilecek sahalar yapılmadığı gibi amatör spora destekte verilmemektedir. Çocuklarımıza, gençlerimize, geleceğimize sahip çıkılmamasının nedenini anlamış değiliz"  dedi.
Van'da sporun gelişmesinden, söz etmek mümkün değildir
Bölgenin en büyük şehirlerinden olan ilimizin spor alt yapısı açısından bugün hak ettiği yerde olmadığını, bu durumun Van'a yakışmadığını dile getiren Cengiz Polater, "Amatör spor karşılık beklemeden, fedakarlıklar isteyen, kendi olanaklarıyla, moral ve fiziki gücü yüksek, fedakar insanların gönüllü uğraşıdır. Amatör spora sahip çıkılmadan sporun gelişmesini beklemek doğru değildir"  dedi.
40 olan spor kulübü sayısı 26'ya düşmüştür
İlgisizlik, sahipsizlik nedeniyle zor koşullarda sporsever Vanlıların girişimleriyle kurulan köklü amatör spor kulüplerinin ekonomik sıkıntılar ve saha yetersizliği nedeniyle zor günler geçirdiğine dikkat çeken ASKF Başkanı Cengiz Polater"  Bugün spora gönül vermiş insanların omuzlarında yaşama mücadelesi veren kulüplerimizin birçoğu da kapılarına kilit vurmak zorunda kalmıştır. Geçmişte Van'da 40 olan spor kulübü sayısı artması gerekirken bugün 26'ya düşmüştür. Spor kulüplerimiz bekledikleri ilgi ve desteği görememesi, sorunlarının çözülmemesi durumunda korkarım ki kulüp sayısı daha da düşsün. Çok acıdır ki 1 milyon nüfusu, 29 mahallesi olan Van'da biri çim, ikisi ise sunu çim olmak üzere sadece 3 futbol sahası bulunmaktadır.  Diğer illere baktığımızda her semtte en az 2-3 futbol sahası bulunmakta.  İlimizde de her mahallede nüfus yoğunluğuna göre en az bir iki adet futbol sahası ve spor tesisi olması gerekirdi.  Bu haliyle Van Türkiye'nin nüfus başına düşen spor tesisi açısından en fakir illeri arasında yer almaktadır. Bu acı gerçeği bu ili yönetenlerin artık görmesi, çözüm bulması gerekir "  diye konuştu.
Hiçbir iş adamımız olumlu cevap vermemiştir
Toplumsal gücü olan futbolun diğer sporlara öncülük yaptığına vurgu yapan Cengiz Polater, sosyal aktivitelerin gönül işi, spor kulüplerinde idarecilik ve spor yapan kişilerin ise  isimsiz birer kahraman olduğunu  hatırlatarak fedakarlık yapan bu kişilere destek olunması gerektiğini söyledi. Van'ın gençlerini kötü alışkanlıklardan koruyan, onlara sahip çıkan spor kulüplerine yardımcı olunması gerektiğini anlatan Polater, " İlginçtir ilimizde fabrika, tesis, konut, nüfus, işletme sayıları katlanarak artarken spor kulüplerinin sayısı ise katlanarak azalıyor. Bu anlamda iş adamlarımıza, sanayicilerimize de görevler düşüyor.  Kulüplerimize sponsor olsunlar.  Kulüplerimizin zaman zaman iyi niyetli destek çağrılarına ekonomik yönden güçlü olan hiçbir iş adamımız,  firmalarımız bugüne kadar olumlu cevap vermemiştir. Bizi bu olaylarda sevindiren tek olumlu bir gelişme BAL Liginde Van'ı amatör olarak temsil eden Van DSİ Spor 'dur. DSİ Sporumuza destek veren, yöneten top koşturan sporcularımıza ilimiz adına teşekkür ediyoruz. Van'da idareci, teknik sorumlu ve sporcu eksikliği yoktur. Sadece tesis,  saha, destek ve ilgi sorunu vardır"  dedi.
TASKK Van ASKF'ye 20 bin TL gönderdi
Sporun geniş kitlelere yayılmasının, başarıya ulaşmasının tamamen imkanlara bağlı olduğunu, semt sahlarının bu anlamda kitlesel sporda önemli yeri bulunduğunu dile getiren Cengiz Polater, " Depremlerde zarar gören, yıkıma uğrayan,  onlarca can kaybı olan spor camiasına gerekli destek verilmemiş,  kendi kaderine terkedilmişidir. 75.Yıl Gençlik Sahasını deprem faciasından dolayı çadır kente dönüştürüldüğünden bu yıl kullanılamaz durumda. Şu anda merkezde iki ilçelerde ise toplam beş sahamız mevcuttur. Unutulmamalıdır ki insanlar önce kendi mahalle ve semt sahlarında spora başlar, sonra okul ortamlarında ve takımlarında geliştirir, amatör takımlarda pekiştirerek yetenekleri çerçevesinde spora profesyonel olarak devam ederler. Van ilimizde bu ortamın mevcut olmadığı görülmektedir. Bu durum kimsenin de umurunda değil. Üst kuruluşumuz olan Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASKK) ile yaptığımız görüşme ve yazışmalar neticesinde 2012 - 2013 sezonunda lige katılan tüm takımlarımıza lige katılım ücreti olan 950.TL. destek sağlanmıştır. Yani toplamda 20 bin TL Van ASKF'ye gönderildi. İl tertip temsilcileri, tertip komiteleri (Her kategori için), disiplin kurulları olmak üzere 150 arkadaşlarımız gönüllü görev yapıyor. Futbol sevdalıları, amatör dostları bu organizasyonun gerçekleşmesi için üzerlerine düşen görevleri yerine getirmektedirler" diye anlattı.
Amatör spor olmadan profesyonel başarıda olmaz. 
Hiçbir menfaat gözetmeksizin karşılıksız yardım anlayışı ve sadece spor anlayışı, sevgi, kardeşlik ve dostluk ile çalışmalara devam edeceklerini belirten Polater, amatörler, spor ailesine gönülden bağlı olduklarını, fedakârlığı düstur edindiklerini söyledi. Sporseverlerin yapıcı ve birleştirici bütün eleştirilerine her zaman saygılı  olduklarını, her  eleştiriyi bir  ışık  olarak  gördüklerini ifade  eden Cengiz  Polater,   "Van insanına daha sağlıklı, daha çağdaş, daha modern  imkanlarda  spor  yapacak  imkanların hazırlanması için çalışmalara, arayışlara devam edeceğiz. Başka çaremiz yok. Amatör spor olmadan profesyonel başarıda olmaz.  Fakat Van’ın spor tesisi kulübü ve sayısı bakımından bulunduğu nokta üzüntü vericidir. Sporumuzu sporda gelişmiş kentler düzeyine çıkarmak gayreti içerisindeyiz. Amatör spor mücadelesinde cesur, adaletli, dayanaklı, dinamik,  topluma saygılı, sorumluluk duyan, sevgiyi, saygıyı ve kardeşliği esas alan gençlerin ulvi topluğudur"  diye konuştu.

vanhaber, van, haber, van haber