Allah bunu kabul etmez!

Özalp’te yıkılan cami yapılmadı, yapılmadığı gibi de hafriyat alanına döndü:

VAN 19.09.2013 11:15:29 0
Allah bunu kabul etmez!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

2011 yılında Van’da meydana gelen depremde eğitim kurumlarıyla birlikte en büyük zararı gören ibadethanelerdeki sıkıntılar hala devam ediyor. Tıpkı hala güçlendirilmeyen ve yapımına başlanmayan okullar gibi Van ve ilçelerdeki birçok cami de yapılmayı bekliyor. Depremde yıkılan Özalp’teki iki büyük camiden biri olan Büyük Camii depremde yıkıldı ve yenisi henüz inşa edilmedi. Bu da yetmezmiş gibi caminin alanı hafriyatlarla adeta çöpe döndü. İlçe vatandaşları bu manzaradan hem rahatsız olduğunu hem de caminin bu hale girmesinden şikâyetçi.

 

Özalp’te depremde ağır hasar gördüğü için yıkılan Özalp Merkez Büyük Cami’nin hala yapılmamış olması vatandaşları ve bölgede bulunan esnafı rahatsız ediyor. Depremde ağır hasar gördüğü için AFAD tarafından yıkılan Özalp Merkez Büyük Cami için hala harekete geçilmezken, caminin alanı ise adeta çöplüğe döndü. İlçe merkezinde sadece iki büyük cami varken yıkılan cami ile birlikte sadece bir cami kaldı. Köyden Özalp’e işlerini halletmek için gelmiş olan vatandaşların namaz kılmak için yer bulamadığı Özalp Merkez’de mescitler bile dolup taşıyor. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız yıkılan cami bölgesinde iş yerleri bulunan esnaflar, Özalp gibi sürekli gelişen bir ilçe için bu tür bir aksaklığın doğru olmadığını belirterek, “Cami her şeyi ile bir kar sağlıyordu. Gerek vatandaşların ibadet edebileceği büyük bir alan gerek insanların lavabo gibi ihtiyaçlarını görebileceği büyük bir alan üzerine kuruluydu. Caminin arka tarafında imamların ve bazı öğretmenlerin lojmanları vardı. Ön tarafında ise herkesin kolayca ulaşabildiği abdesthane vardı. Herkesin beğeni ile karşıladığı çok güzel bir yapıydı bizim buradaki camimiz fakat depremde ağır hasar görünce ne yazık ki yıkıldı. Tabi halk tarafından bu kadar önemle bakılan bir caminin yıkılması, yıkılmasını geçtim yıkıldıktan sonra hala yapılmamış olması biz esnafları ve halkı çok üzüyor. Köyde ki vatandaşlar geldiğinde bu camiden çıkmaz istemezdi. Fakat şimdi içinden çıkılmak istenmeyen bir cami kalmadı.” İfadelerini kullandı.

 

“CAMİMİZ ÇÖP ALANI OLMASIN”

 

Öte yandan caminin çöp ve hafriyat alanı olmasından dolayı da büyük rahatsızlık duyduklarını dile getiren esnaflar, “Cami üstelik sadece tek işlevli olarak kullanılmıyordu. Caminin alt tarafı yani saçaklarının altına düşen taraf birçok esnafın dükkanlarını oraya yapmasını sağlamıştı. Fakat onlarda depremden sonra çıkıp gittiler. Buradaki camiye yakın olan esnaf cami yıkıldıktan sonra sürekli ilçenin öbür ucunda olan camiye yürümek zorunda kalıyor. Bizim şimdi tek dileğimiz yıkılan camimizin yerine yeni bir cami yapılmasıdır. Mağdur durumdayız. Esnaf olarak yıkılmış bir cami alanının çöp ve harfiyat atıklarını barındıran bir alan olmasını istemiyoruz. Kutsal mekanlar önemlidir. Ayrıca Özalp gibi sürekli gelişen ve büyük bir ilçede cami sorunun olması gerçekten utanç verici. Eğer hem şehir olarak hem de ilçe olarak bir yerlere varmak istiyorsak diğer illerdeki ilçeler gibi cami sayımızı arttırmalı, vatandaşın ibadetlerini yerine getirebileceği uygun ortamları yaratmalıyız. Son zamanlarda duymuşsunuzdur Özalp Belediye Başkanımızın nasıl çalıştığını adeta Özalp’i yeniden yapılandırdı. Sanki Özalp gitti yerine başka bir Özalp geldi. Bu tür gurur verici çalışmaların hakkını vermeleri için yetkililere sesleniyorum. Belediye başkanının adeta çırpındığı bu noktada onlarda bizi yalnız camisiz bırakmasın.” Dedi.

 

“CAMİYİ YAPTIRACAĞIZ DEYİP ORTALIKTAN KAYBOLDULAR”

 

Caminin yıkılması ile birlikte ibadethane anlamında ciddi sıkıntılar yaşadığını söyleyen esnaflar yıkımdan sonra AFAD’ın yeni bir cami sözü vermesine rağmen bunu yerine getirmediğinden de şikayet ederek, “AFAD bize söz vermişti camiyi yaptıracağız diye fakat şimdi ortalıkta kimsecikler yok. Bunun için sesimizi duymaları lazım. Caminin yıkıldığı yetmezmiş gibi bir de yıkılan alanı çöp dökme yeri olarak kullananlar var. Bunların önüne geçilmeli. Bir cami yaptırsınlar da vatandaş çöp atmak yerine onun etrafındaki çöpleri toplasın. Özalp’te şimdi sadece bir tane büyük cami kaldı. Tüm Özalp halkının da oraya yerleşmesini bekleyemezsiniz. Onun dışında küçük bina altı mescitler var. Bazı vatandaşların oralarda da namaz kıldığını görebilirsiniz. Dinimize göre Cuma namazının farz kılındığı ülkemizde vatandaşların yer bulamadıkları için namaz kılamaması gerçekten üzücü. Biz esnaf olarak buradayız görüyoruz ki gelen giden bu ilçenin göbeğinde boş kalan yere çöplerini atıyor bunun yapılmaması lazım. Ağır çöp kokusundan dükkânlarımıza uğramayan vatandaşlar var. Bir yakınımız geldiğinde oturup güzel bir havada çay içemiyoruz. Bunlar birer ayıptır. Yani bir caminin yapılışı bizim açımızdan hem rahatlatıcı hem de Özalp açısından ilerleme olur. Diyanet gerekli yardımları sağlarsa inanıyorum ki kurumlarda üzerine düşen görevi yapacaktır. Eğer çözüm süreci içerisinde devletimiz karakol yapımlarına bu kadar masraf yapıyorsa cami için yapacakları masraf karakollardan öncelikli olmalıdır. Biz ibadetlerimizi yerine getiremiyoruz. Namazımızı kılacak Kur-an okuyabilecek bir yer istiyoruz. Ayrıca dediğim gibi karakollar bu kadar masraf yapılan ülkemizde camilere gerekli yardım sağlanamazsa demek ki bu Türkiye’nin zayıflığıdır. Deprem üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hala bir ses çıkmadı.” Şeklinde konuştu.



Erol CANSEVER-ŞEHRİVAN/ÖZALP