“ALIM SATIMDA DURGUNLUK VAR“

Van'da kira fiyatlarının yüksek olduğu belirtilirken, özellikle de üniversiteli öğrencilerin bu durumdan dolayı büyük sıkıntı yaşadıkları belirtildi. Kentte kira fiyatlarının arttığını doğrulayan Van Emlakçılar Derneği Başkanı

VAN 17.08.2015 10:56:43 0
“ALIM SATIMDA DURGUNLUK VAR“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Van'a üniversite öğrencilerinin gelmesiyle birlikte ev sahiplerinin kira fiyatlarında artışa gittiği belirtildi. Artan kiralar nedeniyle üniversite öğrencileri ve kirada oturan aileler sıkıntı çekerken, kiralık bir ev tutmak için en az 4 öğrencinin bir araya geldiği ve ancak bu şekilde kiralarını ödeyebildikleri öğrenildi. Ev kiralarının yüksek olması karşısında şaşkına dönen öğrenciler bunun emlakçılardan kaynaklandığını belirtse de konuyla ilgili görüştüğümüz Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek ise, bunun emlakçılardan kaynaklanmasının söz konusu bile olamayacağını ifade ederek, kira artışlarının ev sahiplerinden kaynaklandığına dikkat çekti. Ev sahiplerine çağrıda bulunan Özdek, "Gelin şu kira fiyatlarını biraz aşağı çekin" ifadelerini kullandı.

"KİRA FİYATLARI YÜKSEK"
Son yıllarda Van'da ev kiralarının tavan yaptığına dikkat çeken Özdek, bu durumun kendilerinden kaynaklanmadığını, tamamı ile ev sahiplerinin yetkisi ile evlerin bu şekilde kiraya verildiğini söyledi. Van'da her geçen gün yaşam şartlarının zorlaştığını vurgulayan Özdek, "Ev kiraları çok pahalı. Kiradaki aileler ve öğrenciler ciddi anlamda zorlanıyor. Van'da depremden sonra ciddi anlamda konut da yapıldı. Ama hala kiracılar konut sıkıntısı yaşıyor. Bunun da en önemli nedeni ev kiralarının pahalı olmasından dolayı istedikleri evleri bulamamalarıdır" dedi.

"EV SAHİBİ VİCDANLI OLMALI"
Ev sahiplerine çağrıda bulunan Özdek, "Mal sahipleri evini kiraya verirken maalesef empati yapmıyor. Bu konuda çok katı davranıyorlar. Bu fiyatlar gerçekten çok pahalı. Bugün Van'daki bu kira fiyatları Türkiye'nin en büyük kentlerindeki kira fiyatları ile aynı. Bu kabul edilemez bir durum olmasına rağmen elden bir şey gelmiyor. Her şey ev sahibinin vicdanına kalmış. Ev sahipleri bu konuda biraz daha duyarlı davranmalı" şeklinde konuştu.

"KİRACI SAYISI ARTTI"
Öğrencilerin yanı sıra 2011 yılında yaşanan depremlerin de kira fiyatlarını etkilediğini dile getiren Özdek, "2011 yılında yaşanan deprem nedeniyle ve Kentsel Dönüşüm'den dolayı birçok insanımız kirada. Bazıları ev alma hayalini kuruyor bazıları da kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak evlerini bekliyor. Hal böyle olunca Van'da kiracı sayısında da ister istemez bir artış oldu. Bu da kira fiyatlarına bu şekilde yansıdı" ifadelerini kullandı.

"ÖĞRENCİLER NASIL ZORLANMASIN?"
Özellikle kent merkezinde ev kira fiyatlarının arttığını vurgulayan Özdek şöyle dedi; "Ali Paşa, Bahçıvan, Şerefiye, Hafiziye ve Üniversiteye yakın mahallelerde ev tutmak artık neredeyse imkansız hale geldi. Dayalı döşeli evler 800 TL'den başlıyor. Diğer boş evler ise 600 ila 700 TL arası kiralanıyor. Bu şekilde öğrenciler nasıl zorlanmasın? Bu duruma çok üzülsek de yapabileceğimiz bir şey yok maalesef."

"ALIM SATIMDA DURGUNLUK VAR"
"Öğrenciler kira fiyatlarındaki yüksekliğe ilişkin şikayetlerini ve sitemlerini bize iletseler de çağrı yapmaktan başka elimizden bir şey gelmiyor" diyen Özdek son olarak şunları kaydetti; "Kira fiyatlarının yüksekliğinin yanında, ev alım satımında da bir durgunluk var. Nakit para sıkıntısı yaşandığı için ev alım satımında da durgunluk yaşanıyor. Ayrıca çatışmalı süreç de bunu olumsuz etkiliyor. Güven eksikliğinden dolayı kimse ev alıp satmıyor. Ama biz insanlarımızı kentimize davet ediyoruz. Van'ın güvenli bir kent olduğunu her defasında söylüyoruz. Yine bunu tekrarlıyorum. Gelin Van'da yatırım yapın."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş