ALİ BAYRAMOĞLU: DİYALOG VE MÜZAKERE SÜRECİ MUTLAKA YENİDEN BAŞLAYACAK

Sputnik

VAN 11.11.2016 11:06:24 0
ALİ BAYRAMOĞLU: DİYALOG VE MÜZAKERE SÜRECİ MUTLAKA YENİDEN BAŞLAYACAK
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Kürt sorunu artık Türkiye’nin iç meselesi olmaktan çıkmıştır
Gazeteci Ali Bayramoğlu, MİT eski Müsteşarı Emre Taner’in Oslo sürecine dair açıklamalarını, çözüm sürecinden çatışma sürecine geçiş dinamiklerini ve Kürt meselesinde Türkiye’yi nelerin beklediğini RS FM’de değerlendirdi. Bayramoğlu, “Çatışma süreci inişe geçecek ve diyalog, müzakere süreci yeniden başlayacak” diye konuştu.
Yavuz Oğhan’ın hazırlayıp sunduğu ‘Bidebunudinle’ programına katılan Bayramoğlu, dünya deneyimlerinde bu tür süreçler için izlenen iki yol olduğunu ve bu yolların iç içe geçtiğini söyledi. Bayramoğlu, “Çatışmalara dönük iki yol vardır. Biri; silah, şiddet ve asayiş üzerinden ilerlerken diğeri siyasal alandan diyalog ve müzakere üzerinden yol alır. Ve bu yollar çoğu zaman birbirinin içine geçer. Kuzey İrlanda’da, Güney Afrika’da, Kolombiya’da, Filipiler’de de aynı şekilde olmuştur” dedi.
Türkiye’nin içinden geçtiği dönem itibariyle hem devletin hem de PKK’nın asayiş yolunu seçtiğini belirten Bayramoğlu, “Bugün siyaset yolu tıkanmış görünüyor. Diyalog yolu ise pek itibar görmüyor hatta küçümseniyor, hatta hatta bu yolu dile getirenler suçlanıyor. Fakat bu dönemin böyle olması mutlak olduğu anlamına gelmiyor. Örneğin, Silvan saldırısı sonrası çatışmalar en kanlı dönemine ulaştı fakat ardından çözüm süreci başladı. Yani mutlaka çatışma süreci inişe geçecek ve diyalog, müzakere süreci yeniden başlayacak” diye konuştu.
Bayramoğlu, Oslo sürecinden evvel de çözüm arayışlarının olduğunu dile getirirerek Turgut Özal döneminden bu yana pek çok kez devlet ve PKK arasında görüşmeler olduğunu ifade etti.
‘SORUNA ORTAK BİR TANIMLAMA YAPILAMADI’
Çözüm sürecinin neden başarıya ulaşmadığı sorusunu Bayramoğlu “Bence sorunun tarafları sorunu ve hedefi ortaklaştıramadılar. Sorun ne Oslo’da ne de çözüm sürecinde ortak bir şekilde tanımlanamadı. Devletin niyeti bazı hukuki iyileştirmeler karşılığında örgütün silah bırakmasını sağlamak iken örgütün talebi, masada muhatap kabul edilmek, özerklik ve Öcalan’a af oldu. Fakat bunlar hiçbir zaman tartışılamadı” tespitinde bulundu.
‘DOLMABAHÇE MUTABAKATI YOKTU, İKİ AYRI METİN VARDI’
Kamuoyunda Dolmabahçe Mutabakatı olarak anılan açıklamanın aslında bir mutabakat olmadığının altını çizen Bayramoğlu, “Ortada bir mutabakat metni yoktu: Biri devletin diğeri Abdullah Öcalan’ın olmak üzere iki ayrı metin vardı. Devlet ya da hükümet ya da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Öcalan’ın metnini kabul etmedi, sadece açıklamada okunmasına izin verdi” dedi.
Bayramoğlu, Dolmabahçe sonrası gerilen ilişkilerin, Rojova’daki gelişmelerle zirve yaptığını söyleyerek, “Kürt sorunu artık Türkiye’nin iç meselesi olmaktan çıkmıştır. Dolayısıyla da meselenin çözümü sadece içeriye değil dışarıya da bağlıdır” ifadelerini kullandı.