Alevilik Diyanet kalıplarına sığmaz!

Başbakan Erdoğan'ın'Cemevleri ibadet yeri değil. İslam'a da ibadet yeri camidir' sözleri tartışılıyor. Alevi temsilcileri 'Alevilik kalıba sokulamaz' dedi.

VAN 23.02.2013 14:37:52 0
Alevilik Diyanet kalıplarına sığmaz!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın İç Anadolu Bölgesi milletvekilleri ile AK Parti Genel Merkezi’nde gerçekleştirdiği toplantıda yaptığı “Cemevleri ibadethane değil” çıkışı tartışma konusu oldu. AK Parti Ankara Milletvekili ve Meclis Çevre Komsiyonu Başkanı Haluk Özdalga “Cemevleri ibadet yeri olarak tanınsın” isteğinde bulundu.

Başbakan Erdoğan’ın,“İslam’da ibadet yeri camidir. Cemevleri kültürel mekânlardır. Siz hiç Hıristiyanlık’ta kilise dışında bir ibadet yeri duydunuz mu? Biz geçmişte Ali’yi çok sevenler olarak görürdük ama bunların Hazreti Ali ile alakaları yok yaşam tarzı olarak” diye cevaplaması tartışma yarattı. Alevi temsilcileri ve uzmanlar Aleviliğin Diyanet kalıplarına sığmayacağı tepkisini gösterdi. İşte o tepkiler:

Ali Balkız (Yazar)

Aleviliğin hiçbir çelişkiye, kuşkuya düşürecek yanı ve hali yoktur. Elbette İslam’dan beslenen bir kültür, bir felsefe, doğayı ve toplumu anlayan ve anlatan bir yoldur. Alevilik, Kerbela travmasından beslenerek büyümüştür. Başbakan bunları bilmez. Alevileri “Hz. Ali’nin yaşadığı gibi yaşamıyorlar” diye suçlar; ama acaba kendisi ne kadar Ömer, Osman, Ebubekir gibi yaşar?

Cafer Solgun (Yazar)

Kimsenin taşıdığı sıfatın verdiği cüretle insanların inancıyla ilgili bu tür yargılayıcı, tanımlayıcı cümleler kurmaya hakkı yoktur. Daha önce de “Alevilik Hz. Ali’yi sevmekse biz de Aleviyiz” demişti. Tek başına bu bile Alevilik inancıyla ilgili son derece yetersiz bilgiye sahip olduğunu ortaya koyuyordu. Bazı vatandaşlar “Bu benim ibadethanem” diyorsa, devlete düşen onu tanımaktır. Ama inancı tanımadıkları gibi camiyi adres göstermeye devam ediyorlar.

Kemal Bülbül (Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı)

Başbakan bildiği işlerle uğraşsın. Alevi inancı hiçbir inancın alt kümesi, devşirmesi değildir. İnancını tanımlayacak olan Alevi cemaatinin kendisidir. Alevilerin ibadethanesi cemevi, ibadeti cemdir.

Ali Murat İrad (Akademisyen)

Sorun Başbakan Erdoğan’ın Aleviliği, Sünni İslam’ın dışında konumlandırıyor olmasından kaynaklanıyor. Buradan yaklaştığınızda Başbakan Erdoğan’ın Aleviliği bir kültür olarak görme arzusu çok olağan bir hal alıyor. Devlet Sünniliğe de Aleviliğe de eşit uzaklıktayım mesajını vermeli.

(Radikal)