Alatlı: Osmanlı kadar Türkler'i aşağılayan olmadı

Alev Alatlı Habertürk'te bombaladı: 'Osmanlı kadar Türkler'i aşağılayan imparatorluk olmadı'

VAN 13.04.2013 13:36:33 0
Alatlı: Osmanlı kadar Türkler
Tarih: 01.01.0001 00:00

Halil İnalcık ve İlber Ortaylı ile birlikte, "Türklük Anayasa'dan çıkmasın" ana fikirli bildiriye imza atan Alev Alatlı, çözüm süreci ve gündeme yönelik açıklamalarda bulundu.

İşte Alatlı'nın konuşmasından satır başları;

AK PARTİ TÜRKİYE'NİN EN DEVRİMCİ İKTİDARI

Başkanlık sistemine ve sayın Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı görmemize de çok uzun boylu bir itirazım yok. Bu kadar ehil bir politikacı evinde mi oturacak? AK Parti iktidarı Türkiye'nin en devrimci iktidarıdır. Bu devrimcilik içerisinde eğitim sistemi, adalet sistemi hallaç pamuğu gibi atılmalıydı. Oralardaki daha iyi işleyişe engel olan hükümler üzerine ciddiyetle gidilmeliydi. Bütün bunlar olmadıktan sonra dünyanın en mükemmel anayasasını yapsanız ne olur? İki gün sonra yine değiştireceksiniz.

TAPINMA ÜZERİNDEN ÖZGÜRLÜK OLABİLİR Mİ?

Ne verildi, ne alındı bilemiyorum. Sayın Başbakana mutlaka güvenim var. Benim için çözümsüz bir noktadır burası. Sistemi anlamam çok zor. Bu nasıl bir terör örgütüdür ki, başı 11 yıldır bir yerde mahpustur. PKK'nın bugüne kadar bildiğimiz tüm tanımları kültlerle birebir örtüşen tanımlardır. Bir kültle nasıl halleşilecekse PKK ile öyle halleşilecek. Kimse bana özgürlükten, militanlıktan bahsetmeyecek. Öcalan'ın yazılarını okuyun, akıl sağlığı olmayan bir Kürt liderinin söylediği her şey orada. Kadın düşmanlığı, kendini beğinmişliği had safhada. Bu nasıl bir yapılanmadır, bunu anlamak için iyi psikiyatristler lazım. Tapınma üzerinden giden bir özgürlük hareketi olur mu?

HÜKÜMET HALLEŞMEYİ AÇIKLAMAYA HAZIR DEĞİL

PKK finans kaynaklarından nasıl vazgeçecek? Böyle bir örgütü bizim sol ve ülkücülerle karşılaştıramazsınız. Çünkü bizimkilerin elinde 3 kuruş para yoktur. Bu unsurları Türkiye içinde tutsanız bir türlü, yurt dışına gitseler bir türlü. Hükümetimiz nasıl bir halleşme olduğu noktasında bize açıklamaya yapmaya hazır değil gibi geliyor bana. Bu iş bir tarafıyla kurgubilim gibi. Arkası nedir onu görmek lazım. Kürt solu yaşasaydı öncelikli işleri öncelikle halletmek imkânı olacaktır. Aşiret düzeni vesaire gibi. Kürtler'in arasında hiçbir zaman demokrasiye yakın bir birliktelik olmadı. Bu feodal kalıp kırılıp da hakikaten demokrasi işlemeye başlamazsa, biz Kürtler'in ne istediğini nasıl anlayacağız ki... PKK sorunu Türkler'in olduğu kadarıyla Kürtler'in kendi sorunudur.

BUDUNLARI KAYBEDERSEK DARMADAĞIN OLURUZ

Benim tanıdığım sahici olan Kürt solu kayıp. Türk kimliği son kale. Bu şemsiyeyinin budunlarını kaybedersek darmadağın oluruz. Kendi budunlarını çok önemseyen Kürt arkadaşlar bana komik geliyor. Türkiye Cumhuriyeti hangi bir dönemde insanları etnik kimliklerinden dolayı itmeye girdi mi? Hayır. Bunu söylemek hakikaten ayıp olur. Türkiye'de muska şikayeti vardır. Bir tarafına dokunursun hemen 'birisi gelsin' derler. Hastanelere gidin bakın acil servisler doludur. O serviste başı ağrıyanlar da vardır. Herşey güllük gülistanlık mıydı, tabi değil. Bu memlekette beyaz Kürt yok muydu?

OSMANLI KADAR TÜRKLER'İ AŞAĞILAYAN OLMADI

Kalkınma daima su kenarlarından içeriye doğru olur. Kalkınma tabii ki İstanbul'dan, İzmir'den başlayacaktı. Bu bir devamlılık arzeder ve yavaş yavaş içeriye doğru gider. 'Benim doğduğum yerde sular akmıyordu' diyerek abartmanın da alemi yoktur. Fiili durum doğrudur, entegre olamamışınızdır. Osmanlı kadar Türkler'i kusan, dışlayan bir başka imparatorluk acaba var mıydı? Ta Vahidettin'e varıncaya kadar sürekli Türkler itilmiş kakılmıştır. Sizin en sevdiğiniz Naima Tarihi'nde Türkler için söylenmeyen kalmamıştır. Vahidettin 1923'de 'Türkler cahil bir kitledir' diyor. Koyun kendinizi Mustafa Kemal'in yerine. Çulsuz bir Rumeli muhaciridir kendisi etrafındakilerin hepsi ondan daha zengin.

BU DEVLET ETNİK ŞANTAJA KURBAN MI GİDECEK?

Dönüp bakıyorsunuz Arap'tan hayır yok, Kürt'ten hayır yok. En beğenmediğiniz Arnavut kendi ülkesini kurmuş. Bir dönüyorsunuz beğenmediğiniz Türk. Ve o adam, Allah gani gani rahmet eylesin Mustafa Kemal var. Bir üst kimlik tarifi yapmıştır, başarılı da olmuştur. Kimin köyünü kimden soruyorsunuz. Başarı bir devlet kurabilmek, idare ettirebilmek midir kabahati insanların? Bu devlet etnik şantaja mı kurban gidecek? Tabii ki hayır.

HASSAN SABAH'LA ÖCALAN BİRBİRİNE BENZİYOR

Hassan Sabbah'ın 'bir kişiyi öldürürüm bin kişiye korku salarım' diye bir sözü var. PKK korkutmayı başardığı için mi başarılı acaba? Kült bağlamında Öcalan ile Hassan Sabah arasında bir benzerlik var. Beyaz Türk'ün olabilmesi için elit lazım. Türkiye'nin eliti yok. Elit aşağı-yukarı aristokrasiyle olur. Türkiye'nin aristokrasisi yok. Biraz para kazanmışa beyaz diyorsanız, siyah nedir o zaman? Siyah Roma'ya veba olarak girer, sözlüğe anarşist olarak girer. Türkiye'de bir siyah grup olduğunu söylemek kötü edebiyattır.