Ala: Kendi sorunumuzu kendimiz çözeceğiz!

Diyarbakır’da gerçekleşen Çözüm Süreci çalıştayında konuşan İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Türkiye artık sorun çözücü bir sürece girdi. Türkiye artık kendi meselelerini kendi çözecek.” dedi.

VAN 6.06.2014 12:01:56 0
Ala: Kendi sorunumuzu kendimiz çözeceğiz!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Diyarbakır’da gerçekleştirilen Çözüm Süreci çalıştayında konuşan İçişleri Bakanı Efkan Ala, barış süreciyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

İşte Ala’nın açıklamalarından satır başları:

Eski Türkiye’nin kodları düşman yoksa bile kendisine düşman üretmek üzere kodlanmıştı. Her kesimi ihtiyaç duyduğunda öteki olarak tanımlamış ve kendi varlığını onun üzerinden idame ettirmiştir. Yeni Türkiye’yi inşa etmezsek, yeni kodlar belirlemezsek zaten sorunlarımızı da çözemeyiz.

Umutluyum ve benim umudum da karlar altında değil. İki temel sorun var. Biri din ve vicdan özgürlüğü alanı diğeri de etnik kimlik. 80 sonrası ortaya çıkan hadise bu iki temel sorunu çok açık biçimde ortaya koydu. Bu dönemde 80’de 2000’lere kadar birlikte yaşadık. Siyasal sorunlar ve özgürlük alanların konusunda Türkiye’nin yüzünü ak edecek bir gelişme izleyemedi.

AB süreci ve Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi ve demokratik açılımları dikkate aldığımızda Türkiye 10 yıl sonra 2002’den sonra artık gerçekten meselenin sorun çözen bir sisteme dönüştürülmesi yönünde hatırı sayılır bir mesafe ortaya koydu.

SON 2 YILDA DARBE GİRİŞİMLERİYLE ÖNÜMÜZÜ KESMEYE ÇALIŞTILAR

Bu yüzde son 2 yılda başka girişimler devreye sokuldu. Bu kez de içeriden darbe girişimleriyle önümüzü kesmeye çalıştılar. Anlayışla karşılıyorum bunu. Onların tarzı bu. Ama Türkiye karar verdi. Çözüm süreci ve din vicdan özgürlüğü konusunda Ak Parti ‘’bu iki temel sorundur ve biz kendimiz insiyatif alarak bu sorunları çözeceğiz’’ diye insiyatif almaya başladı.

Biz provakosyonlara değil bizim ne yapacağımıza odaklanmış durumdayız. Provokasyonları deşifre eder ama yolumuza devam ederiz. Reflekslerin yerini akıl alsın istiyoruz. Düşüncenin her korkudan azad olduğu bir Türkiye’yi inşa etmeye çalışıyoruz. İnsanlar sorun çözme aracı olarak en başta siyaseti arayacaklar.