Aktivistlerin 'Koruma Kanunu' inadı!

Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Van Gölü Korumu Kanunu çıkana dek şimdiye kadar gerçekleştirdikleri birçok etkinliği ve farklı etkinlikleri, 2020 yılında da sürdüreceklerini söyledi.

VAN 8.01.2020 11:23:47 0
Aktivistlerin 'Koruma Kanunu' inadı!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Vangölü Aktivistleri Derneği ve Vangölü Aktivistleri Platformu tarafından, 2019 yılında özellikle Van’daki yeşil alan ve Van Gölü kirliliği konularında önemli etkinlikler gerçekleştirildi. 

Bu etkinliklerin bazıları sonuç alıcı da oldu; yapılan etkinlikler ve başvurular ardından TOKİ’ye ait olan ve satışa çıkarılan eski Devlet Hastanesi yeri yeşil alan olması için belediyeye tahsis edilirken, Tekel binasının da Kültür Merkezi olması için Bakan Berat Albayrak tarafından gerekenin yapılacağı sözü verildi. Yine, Akdamar Adası’na prefabrik ev ve kamp çadırı kurulması kararından da vazgeçildi.  

“EVDE UYUMADIK”

Yapılan etkinliklerde önemli katkısı olan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, 2019 yılında, Van’da gerçekleştirdikleri etkinliklerle ve 2020’de yapacakları çalışmalarla ilgili olarak gazetemize bilgi verdi.

Van’ın yararına olan konularda önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Özel, şunları söyledi:

“Önce şöyle bir başlık atalım; 2019’da Van Gölü Aktivistleri evde uyumadı. Böyle dersem yanlış olmaz, çünkü zamanımızın büyük bir bölümü etkinliklerle geçti. Devlet Hastanesi ve Tekel binası için 16 hafta toplandık, toplantı yaptık. Her hafta Salı günleri... Van Gölü’ne dikkat çekmek ve koruma kanunu çıkması için etkide bulunmak amacıyla 12 gün Van Gölü’nün etrafını yürüdük. 1 hafta Van Gölü’nün etrafını pedalladık. 3 tane yüzme etkinliği gerçekleştirdik. Akdamar Adası’na yüzdük 70 kişi ile… Tatvan’a yüzdük boydan boya. Van Balığının korunmasına dikkat çekmek için Balık festivali yaptık. Çarpanak Adası’na dikkat çekmek için yüzme etkinliği gerçekleştirdik. Keşiş Gölü’nün tanıtımı için kanolarla bir farkındalık etkinliğine imza attık. Bakçesaray’daki Rafting Festivaline farkındalık anlamında katıldık. İki defa Süphan Dağı zirvesine tırmandık. Yine Nemrut’ta bir etkinliğimiz oldu.” 

“26 OCAK’TA GÖLE GİRECEĞİZ”

Van Gölü’ne dikkat çekmek için 2019’da kış yüzmesi de gerçekleştirdiklerini belirten Özel, şöyle dedi:

“Biz ayrıca geçen sene Van Gölü’nde kış yüzmesi gerçekleştirdik. Şu anda planlamasını yapıyoruz, 26 Ocak’ta tekrar Van Gölü’nde kış yüzmesi etkinliğini gerçekleştireceğiz.” 

2020’DE DE ETKİNLİKLER SÜRECEK   

Van Gölü ile ilgili olarak hedeflerinde koruma kanunu olduğunu ve 2020’de de bunu gündemde tutacaklarını ifade eden Özel, şöyle devam etti:

“Yine bu yıl mevcut yeşil alanlarla ilgili, Van Gölü’nün korunması, tanıtılması farkındalık çalışmalarına tekrar devam edeceğiz. Bununla ilgili toplumda duyarlılık oluşturacağız. Koruma Kanunu çıkana kadar etkinliklerimiz sürecek. Geçen sene yaptığımız festivalleri bu sene de devam ettireceğiz. Akdamar Adası ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Orada Bungalov ev ve kamp çadırı kurulumu için Bakanlık bir çalışma yaptı, ona biz itiraz ettik, onlar da vazgeçtiler.” 

“SADECE VAN’IN SORUNU DEĞİL”

Van Gölü başta olmak üzere Van’daki tarihi ve doğal zenginliklerin tüm dünyanın değeri olduğunu ifade eden Özel, şunları kaydetti:

“Bu anlamda bizim bütün tarihi ve doğal güzelliklerimizin hem korunması, hem geliştirilmesi, restorasyon anlamında, bunun tanıtılmasıyla ilgili çalışmalarımız - etkinliklerimiz devam edecek. Bu zenginlik sadece Van’ın değil, bütün dünyanın, bütün insanlığın… Hepimizin sahip çıkması gerekiyor.”

Aktivistlerin 'Koruma Kanunu' inadı!

Özel Haber: Adil HARMANCI 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi