Aktivistler, göçmen kuşları unutmadı

Vangölü Aktivistleri Derneği, "9-10 Mayıs Dünya Göçmen Kuşlar Günü" dolayısıyla sosyal medyada farkındalık çalışması gerçekleştirdi.

VAN 11.05.2022 11:56:49 0
Aktivistler, göçmen kuşları unutmadı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van ve havzada bulunan tarihi ve doğal değerlere dönük her hafta sosyal medya aracılığıyla belli bir konuda yazılı ve görsel olarak tanıtım çalışması yürüten Vangölü Aktivistleri Derneği, tanıtım çalışmasını bu hafta, Van Gölü etrafında ve havzada yoğunca boy gösteren göçmen kuşlara ayırdı.

VAN, ÖNEMLİ KONAK YERİ

Dernek üyesi aktivistler ve farklı kullanıcılar tarafından paylaşılan tanıtımda göçmen kuşları için Van’ın önemli bir konak yeri olduğu belirtildi.
Tanıtımda, “Türkiye’de yaklaşık 450 kuş türünün yarısı Van Gölü Havzası’nda bulunuyor. Ülkemizde önemli konak yerlerinin başında geliyor. Doğal güzelliği muhteşem olan bu canlıların korunması gerekmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

9 AYLIK MOLA

Göçmen kuşların Van Gölü havzasında yaklaşık 9 ay konakladığı belirtilen tanıtımda, “Nisan ve Aralık ayına kadar Van Gölü Havzası'nda konaklayan çeşitli kuşları görmek mümkündür. Bu türler arasında bazıları flamingolar, turnalar, kuğular, çeşitli balıkçıl türleri ve nice çeşitli göçmen kuşlar havzada konaklamaktadır.” bilgisine yer verildi.  

YAŞAM ALANLARI KORUNMALI

Bölge ekosistemi yönünden göçmen kuşların yaşam alanlarının korunması ve 9-10 Mayıs günlerinde ilgili farkındalık etkinliklerinin yapılması gerektiği aktarılan tanıtımda, şöyle denildi:
“Yaşam alanlarının azalması, kaçak avcılık ve kuraklık gibi sorunlardan dolayı göçmen kuşların göç yerlerini değiştirmesi bölge ekosistemine zarar vermektedir. Bu yüzden yaşam alanlarının korunması gerekmektedir. Göçmen kuşlar için önemli doğal alana sahip havzada bu gün çeşitli etkinlikler düzenlenerek kamuoyu bilinci oluşturulabilir.”
Haber: Adil Harmancı