Aktivistler, flamingolara dikkat çekti

Van Gölü havzasında bulunan flamingo yoğunluğuna dikkat çeken Vangölü Aktivistleri Derneği üyeleri, sosyal medya paylaşımları ile Van’da daha önce yapıldığı halde şimdi bir flamingo festivalini düzenlenmediğine atıfta bulundu.

VAN 31.01.2022 11:01:29 0
Aktivistler, flamingolara dikkat çekti
Tarih: 01.01.0001 00:00

Her hafta Van’a ve havzaya ait bir değeri sosyal medyada tanıdan Vangölü Aktivistleri Derneği üyeleri, bu hafta, havzada yoğun bir şekilde bulunan flamingolara ait bilgileri paylaştı.

KORUNMASI GEREKİYOR

“Dikkat Köşesi” adı altında yapılan paylaşımda flamingoların turizm değeri üzerinde duruluyor ve korunması gerektiği belirtiliyor. Havzanın "Flamingo Cenneti Van Gölü Havzası" olarak değerlendirildiği paylaşımda, “Doğal güzelliğinin muhteşem olduğu bu canlıların korunması gerekmektedir.” ifadesi kullanılıyor.

EKOLOJİK DENGEDEKİ YERLERİ

Flamingoların turizm değerinin yanı sıra ekolojik denge üzerinde de etkilerinin olduğu belirtilen paylaşımda, havzada yaşadıkları alanlara ilişkin de şu bilgiler yer aldı: “Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Van Gölü Havzası, flamingolar için önemli konak yerlerinin başında geliyor. Nisan ve Aralık ayında Van Gölü Havzası’nda konaklayan flamingoları görmek mümkündür. Van ilinde Erçek Gölü, Akgöl, Erciş'te Çelebibağı, Muradiye'de Karahan Bitlis İlinde Arin Gölü gibi Van Gölü çevresinde birçok yerde yaşayan flamingolar ekolojik denge için önemlidir.”

FLAMİNGO FESTİVALİ

Flamingoların türkülere ve destanlara da konu olduğu ve burada “Allı Turna” olarak adlandırıldığı vurgulanan paylaşımda, daha önce varken şimdi Van’da bir flamingo festivali olmadığı, şu ifadelerle aktarılıyor: “Türkülere ve destanlara da ismini Allı Turna olarak geçirmiştir. ‘Doğu'nun Kanatları Van Erçek Gölü Flamingo Festivali’ adlı festival de uzun yıllar yapılmıştır, fakat son yıllarda kuş gözlemi için çalışmalar ve festivaller bulunmamaktadır.” Özel Haber: M. Selim KURT