Akkiraz'dan ezber bozan Alevi açıklaması

'SÜNNİ KESİMİN KENDİSİYLE YÜZLEŞMESİ LAZIM'

VAN 2.06.2014 11:19:08 0
Akkiraz
Tarih: 01.01.0001 00:00

CHP'den istifa eden Sabahat Akkiraz, Solcular ile PKK'lilerin Aleviliği kullandığını söyledi.

Soma'daki maden faciasının ardından en sert tepkiyi CHP Milletvekili Sabahat Akkiraz koymuştu. Akkiraz, "Yitirdiğimiz canların yanında olmak için koltuğa ihtiyacımız yok" diyerek istifa etmişti. CHP'ye istifasını veren Sabahat Akkiraz, Habertürk'e verdiği röportajında, yeniden alevlenen Alevi tartışması hakkında konuştu.

"SOLCULAR VE PKK HEP ALEVİLERİN ÜSTÜNE OYNADILAR"

Akkiraz, Habertürk'ten Kübra Par'a yaptığı açıklamada Solcular ve PKK'lilerin Aleviliği kullandığını belirterek, "1980 öncesinde solcular cemevlerini basıp "din uyuşturucudur" derlerdi. Aleviler arada kalırdı. Babam abime "gelip cemevini dağıtacağına neden gidip camideki imama laf söylemiyorsun" diye kızardı. Solcular hep Alevilerin üstüne oynadılar. PKK de Alevi çocukları kullandı. Alevi toplumu mazlum bir halktır." dedi.

"OKMEYDANI'NI RANT İÇİN DAĞITMAK İSTİYORLAR"

(Okmeydanı'nda neler oluyor?)

"Okmeydanı olayı aslında Alevi gettolarını dağıtma projesidir. Okmeydanı şehrin ortasında bir rant bölgesi olduğu için dağıtmak istiyorlar. Olayları çıkaran yüzü maskelilerin kim olduğunu bilmiyoruz. Polis görevini yapıp onları yakalamıyor.

"OLAYLAR ÇOK SİSTEMATİK YÜRÜYOR"

(Polis kasten mi yakalamıyor yani?)

Bu olaylar çok sistematik yürütülüyor. Eskiden hep Gazi Mahallesi'nde olurdu. Orayı dağıttılar. Yüzü maskelileri bahane ederek gariban aileleri yerinden etmek istiyorlar.

"BİR YERDE RANT VARSA ORADA SIKINTI VARDIR"

(Okmeydanı'nda içinde Alevilerin de olduğu radikal sol bir yapılanma yok mu? O bölgedeki protestolar barışçıl protestolar mı?)

Bir yerde rant varsa orada sıkıntı vardır. Güvercintepe'de cemevini taşladıklarında da bunu rant için yaptıklarını biliyorduk. Radikalleştirip boşaltmak istediler çünkü Başbakan'ın büyük projesi oradan geçiyormuş. Tesadüf değil, pek çok mahallede böyle oldu. Sol örgütler de bunu kullanıyorlar.

"CHP'LİLER ALEVİLİĞİ BAŞKA TÜRLÜ KULLANIYOR"

Aleviler şiddetin tarafıymış gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Devlet görevini yapsın, güvenliği sağlasın. Küçücük bir mahalledeki şiddeti durduramıyorsa ülkeyi nasıl yönetecek? Alevilerin yaşadığı mahalleler karışıklık çıkarmak için biçilmiş kaftandır çünkü Aleviler hiçbir şeye karışmazlar. Yıllarca öldürülen Şafii PKK'lilerin cenazeleri cemevlerinden kaldırıldı. O bir insan, ne şekilde ölürse ölsün o bir insan... Sonra "Aleviler PKK'li" diye bir algı yaratıldı. CHP'liler Aleviliği başka şekilde kullanıyorlar, AKP'liler başka şekilde...
 
"SÜNNİ KESİMİN KENDİSİYLE YÜZLEŞMESİ LAZIM"
 
(Alevi gençlerin olaylara katıldığı doğru değil mi? Neden çıkıp "Okmeydanı'ndaki şiddet olaylarını Alevilere mal etmeyin" demiyorsunuz?)

Diyoruz ama kimse duymuyor. Akıl var mantık var. Adam cenazeye geliyor, alnından vuruyorlar. GBT'sinde bir şey olmadığı da çıkıyor ortaya. Neden onu vuran değil de Aleviler konuşuluyor? Yüzü maskeliler neden yakalanmıyor? Sünniler empati yapsın, bir cami taşlansaydı, bir genç namaz kılarken başından vurulsaydı ne tepki verirlerdi? Çıldırmazlar mıydı? Aleviler çok sabırlılar. Başbakan konuşmalarında Kemal Bey'in mezhebinden bahsediyor. Deniz Bey'in Sünniliği hiç konuşuldu mu? Sünni kesimin bir şekilde kendisiyle yüzleşmesi lazım...

"ÇOK AYRIMCILIK VAR"

(Sol gruplar Alevileri kullanıyor mu yani?)

Alevi çocukları tercih yapmak zorunda kalıyor. Okmeydanı'nda ölen çocuğun işi neydi? Çöpçüydü. Bu tek örnek değil. KPSS'den 90 alan çocuklar da iş bulamıyor. Aleviler ilçe ilçe köy köy fişleniyor. Türkiye'de her beş kişiden biri Alevi ama bir tane Bakan, Bakan yardımcısı, genel müdür var mı? Hiç mi okumuş Alevi yok? Alevi köylerine cami yapmak, din adamı olarak imam atamak, cenazeleri cami dışından kaldırtmamak, Ramazan'da laf atmak suretiyle baskı yapılıyor. Bu haksızlıklar karşısında dışlanan Alevi gençler alana iniyor. Çok ayrımcılık var."