Akıntının tersine, adeta uçarak gidiyorlar...

Her yıl 15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında avlanması yasak olan Van Balığı (İnci Kefali), göç yollarına düştü. Meşakkatli bir yolculuğun ardından uygun ortamlara yumurtalarını bırakan balıklar, yeniden gölün yolunu tutuyor.

VAN 11.05.2018 10:52:36 0
Akıntının tersine, adeta uçarak gidiyorlar...
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Göçü muhteşem bir seyir zevki oluşturan balıkların büyülü yolculuğuna daha çok insanın tanıklık etmesi için festivaller düzenleniyor. Bu yıl ki ilk festival Muradiye İlçe Kaymakamlığı ve İlçe Belediyesi tarafından düzenlenecek. Muradiye'deki Bendimahi alanında düzenlenecek ve yarın başlayacak olan festival kapsamında, balıkların göçü izlenerek bu mucizevi olaya şahitlik edilecek. Festival öncesi Muradiye Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Harun Yücel, açıklamalarda bulundu.
Edremit’te bulunan bir kahvaltı salonunda gazeteciler ile bir araya gelen Muradiye Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Harun Yücel, güzel bir festivalde vatandaşları ağırlamak istediklerini söyledi.

 

“HEM EKONOMİK, HEM EKOLOJİK OLARAK GEREKLİ”
Balık Göçü ve yapılacak olan festival hakkında açıklamalarda bulunan ve soruları cevaplayan Muradiye Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Yücel; “14 bin kişi Van Gölünden ekmek yiyor. 100’lerce tekne var, bu manada bu balıkların neslini sürdürmesi, hem ekonomik hem de ekolojik olarak gerekli” dedi.
Her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arsında üreme dönemi olduğu için avlanma yasağı uygulanan, sadece Van Gölünde yaşayabilen ve endemik bir tür olan İnci Kefali Balığının (Van Balığı) tatlı sulara göç etme dönemi başladı. Erciş Deliçay ve Muradiye Bendimahi Çayı başta olmak üzere tatlı sulara doğru yola çıkan balıklar, izlemeye gidenlere görsel bir şölen yaşatıyor. Suyun tersine adeta uçarak ilerleyen balıkların bu büyüleyici mücadelisine tanıklık edilmesi için her yıl festivaller de düzenleniyor. Bu yıl da ilk festival Muradiye Bendimahi alanında düzenlenecek.
Muradiye Kaymakamlığını ve Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek olan ve yarın başlayacak ‘Bendimahi Balık Göçü Festivali’ Pazar günü de devam edecek. Hafta sonunu değerlendirmek isteyen vatandaşlar için büyük fırsat sunacak olan balık göçü, izleyenleri hayran bırakacak. Festival kapsamında göçün izlenmesinin yanında çeşitli etkinlikler de gerçekleştirilecek.

 

“40 DAKİKALIK BİR MESAFEDE”
Festival ile ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yücel; “Bu yıl ilkini gerçekleştireceğimiz İnci Kefali Balık Göçü Festivalini 12-13 Mayıs’ta ilçemizde gerçekleştireceğiz. Tabi bu oldukça önemli bir balık göçü olayı, sadece Türkiye’de değil dünyada da çok nadir görülen bir şey. Ancak ülkemizdeki özelliği; çok kolaylıkla gelip ulaşabilecek bir mesafede olması. Balıklar adeta bir görsel şölen sunuyor. Belki kuzey ülkelerinde de var ama buralara ulaşmak gerçekten çok zor. Uzun bir yolculuktan sonra belki 1-2 günlük yürüme mesafesinde bir balık göçü işte İskandinav Ülkelerinde görülebiliyor. Ama ülkemizde Van’dan 40 dakikalık bir mesafede vatandaşlarımız Türkiye’den her hangi bir yerden rahatlıkla gelip görebilecekleri, kolayca ulaşabilecekleri bir alanda. Bu hafta sonu bütün vatandaşlarımızı Muradiye ilçesine bekliyoruz” dedi.

 

“ÜREMELERİ NESİLLER BOYUNCA AYNI YERDE GERÇEKLEŞİYOR”
Van Balığının pek nadir bilinen bir özelliği hakkında da bilgi aktaran Yücel, şöyle devam etti; “Bunların su üzerinde sıçraması uçan balık olarak nitelendirilmesine sebep oluyor. Bunlar nerede olurlarsa olsunlar, bu balıkların özelliği bu aslında, kendileri nerede doğdularsa, anneleri yumurtalarını nerede bıraktıysa ve dünyaya nerede gelmişlerse aynı noktaya geliyorlar ve aynı noktaya yumurtalarını bırakıyorlar. Bu nesillerdir böyle gidiyor, bu manada da gerçekten nerede olurlarsa olsunlar yani 300 kilometrelik bir mesafede de olsa nerede doğduysa oraya geliyor. İşte bu muhteşem göçün ve üreme olayının olduğu alanın yüzde 60’ı  Muradiye İlçesinden geçen Bendimahi Çayı’nda. Balıklar oraya, 300-500 kilometrede de olsa geliyor yumurtasını doğduğu alana bırakıyor ve geri gidiyor.”

 

“BALIK GÖÇÜNÜ CANLI OLARAK İZLEME FIRSATI SUNACAĞIZ”
Festival kapsamında yapılacak olan etkinlikler ve kaçak avlanma ile ilgili alınan tedbirler hakkında da bilgi veren Yücel son olarak şunları söyledi; “Festival kapsamında konserlerimiz olacak, stantlarımız olacak, halk oyunları gösterilerimiz olacak, en önemlisi tabi balık göçünü canlı olarak izleme fırsatı sunacağız. Balığın korunmasına yönelik hem Muradiye Belediyesi hem de Muradiye Kaymakamlığı olarak biz elimizden geleni yapıyoruz. Tabii polisiye önlemlerle bir noktaya kadar tedbirler alınabiliyor ama farkındalık oluşturmak gerekiyor. Van Gölünün, Van’ın ekolojik dengesinde gerçekten bu balıklar oldukça önemli bir yer tutuyor.  Sadece ekolojik dengesinde değil aynı zamanda ekonomik manada da yaklaşık 14 bin kişi Van Gölünden ekmek yiyor. 100’lerce tekne var, bu manada bu balıkların neslini sürdürmesi hem ekonomik hem de ekolojik olarak gerekli. Dediğim gibi biz sadece polisiye önlemlerle bunu durduramayacağımızı biliyoruz. Biz insanımıza gerekirse tek tek anlatıyoruz, anlatacağız da inşallah. Bu balıkların bundan sonra sonsuza kadar varlıklarının sürmesini sağlayacağız.” 
Muradiye Bendimahi alanında düzenlenecek olan festival yarın başlayıp, pazar günü de devam edecek.

Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi