Akıllı Kart Çalışmaları Start Alıyor

Van Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü Mehmet Seven, akıllı kart çalışmaları için 2013 yılının Şubat ayından itibaren sistemlerin kurulmaya başlanacağını söyledi.

VAN 27.11.2012 15:38:11 0
Akıllı Kart Çalışmaları Start Alıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü Mehmet Seven, akıllı kart çalışmaları için 2013 yılının Şubat ayından itibaren sistemlerin kurulmaya başlanacağını belirterek, "Bu kart tüm işlemlerin rahat yapılabilmesini sağlayacağı gibi sahteciliği önleyecek ve asayiş olaylarına da büyük katkılar sunacaktır" dedi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen 'Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi'nin tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması için çalışmalara hız verildi. Pilot il olarak belirlenen Bolu'da 220 bin vatandaşa Türkiye Cumhuriyeti akıllı kartının verilmesi ile birlikte uygulama son bulurken, 2013 yılının 6'ncı ayında ise ülke genelinde kart işlemlerine start verilecek. Merkez İlçe Nüfus Müdürü Abdulkadir Sargut ile birlikte konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü Mehmet Seven, 2013 yılının ikinci yarısında Türkiye'de aynı anda başlayacak olan bu çalışma için geçtiğimiz hafta tüm illerin müdürlerinin çağrıldıkları bir toplantıya katıldıklarını belirtti. Bu seminerde konuşulan konuların başında tüm ilçe müdürlüklerinin yeniden yapılandırılacağı konusunun geldiğini anlatan Seven, "Şu anki banko sisteminden masa sistemine geçilecek. Bunun için masalar tasarlanarak üretildi. 2013 yılının Şubat ayında bu sistemler Van ilinde kurulmaya başlanacak. Masa sistemleri ve veri kayıtları dediğimiz sistemler hazır hale getirildikten sonra 2013 yılının Haziran ayında genel uygulamaya geçilecek. Biliyorsunuz pilot uygulama olarak belirlenen Bolu'da 220 vatandaşımıza kimlikleri verilmişti ve olumlu neticeler elde edildi. Bu uygulamanın sona ermesi ile şimdi genel uygulamaya da geçilmesi için bir hazırlık dönemi içerisindeyiz" dedi.

"MÜRACAATLAR RANDEVULU SİSTEMLE OLACAK"

Bu işlemlerin randevu bir sistemden yürütüleceğini vurgulayan Mehmet Seven, bunun için kapsamlı bir çalışmanın olacağını belirtti. Seven, "Vatandaşımız sistem üzerinde müracaat ederek, belirlenen gün ve saatte buraya gelecekler. Tabi bunun yanında farklı işlemler için gelen vatandaşlarımıza da diğer bölümlerde hizmet verilecek. Ama kimlikler için kurulan birimlerimizde de randevulu vatandaşlarımızın işlemleri yapılacak. Kimlik çalışmaları için gelen vatandaşın biyometrik fotoğrafı, parmak izi damar izi alınacak, onlar sisteme yüklenecek ondan sonra merkeze gönderilecek. TC Kimlik Üretme Merkezi Genel Müdürlüğümüzde çıkartılacak olan bu akıllı kimlikler vatandaşlarımıza posta yoluyla adreslerine gönderilecek. Kimliğin kaybolması, yıpranması gibi durumlarda hiçbir belgeye ihtiyaç duyulmadan yine vatandaşın müracaatı üzerine tek merkez dediğimiz yerden kimliği çıkartılarak kendisine gönderilecek. Biz sadece burada müracaatları alacağız istenen belgeleri tamamlayıp merkeze göndereceğiz. Herkesin bütün bilgileri dijital ortama aktarılacağı için herhangi bir yıpranma ve kayıptan artık gidip muhtardan belge alma veya çalıştığı kurumdan belge almada ortadan kalkacak. Vatandaş buraya geldiğinde sistemde hem biyometrik bilgisi var hem de fotoğrafı var müracaat ettiği taktirde kimliğini almış olacak. Ayrıca Türkiye'nin herhangi bir yerinde bu sistemle birlikte istediği yerden rahatlıkla kimliğini çıkarmış olacaktır" ifadelerini kullandı.

"ASAYİŞ OLAYLARINA BÜYÜK KATKI SUNACAK"

Kimlik kartı ile vatandaşın farklı belge ve kartları taşımak durumunda kalmadan kimlik doğrulaması yapılabileceğini de sözlerine ekleyen Mehmet Seven, "T.C. Kimlik No uygulamasında olduğu gibi tek kart-tek şifre dönemine geçilecek. Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek. e-devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden kimlik kartı ile erişilebilecek. Kimlik kartı seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Kimlik Kartı, elektronik imza olarak kullanılabilecek. Kimlik kartı, kamu kurumlarının vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek vatandaşın yaşamını kolaylaştıracak. Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği denetimi kolay ve güvenli bir şekilde yapılacak. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar önlenecek. Dile getirdiğimiz gibi vatandaşın buradaki mağduriyetinin önlenmesinin yanında asayiş olaylarına da büyük katkılar sunacaktır. Hırsızlık başta olmak üzere bu gibi olayların aydınlatılabilmesi konusunda büyük faydalar sağlayacaktır. Sistemlerin kurulmasının ardından Türkiye genelinde tüm vatandaşların bilgilendirilmesi konusunda görsel medya aracılığı ile gerekli duyurular yapılacaktır. Böylesi kapsamlı bir çalışma ülkemize büyük faydalar sağlayacaktır. Hayırlı olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu. - Van