Akdoğan’dan, komuta merkezine ziyaret…

Van Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Nevzat Akdoğan 112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası” kapsamında Van Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontörlü Merkezine ziyarette bulundu.

VAN 7.12.2017 10:04:20 0
Akdoğan’dan, komuta merkezine ziyaret…
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Acil Sağlık Hizmetlerinin tanıtımı ve halkın farkındalığını artırabilmek amacı ile 1-7 Aralık tarihleri arasında kutlanan “112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası” kapsamında İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Nevzat Akdoğan, Acil sağlık hizmetlerinin amacının vatandaşlara haftanın 7/24 saat ücretsiz olarak en kısa sürede ulaşarak sağlık hizmetleri, vermekte olduğunu belirtti.

   Özelikle doğu bölgesinde etkili olan kış mevsiminden, Van ilinin daha fazla etkilendiğini, kış mevsimine girilmesiyle birlikte coğrafik yapısı nedeniyle yoğun kar yağışı gören iller arasında olan ve bölgeye hizmet veren hastaneler olduğunu belirten Akdoğan, “Vatandaşlardan 112 çağrı merkezine yapılan asılsız çağrılar, yapılmamasını, Vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmalarını özellikle rica ediyoruz” dedi.

   Uzm. Dr. Akdoğan, “İlimizde toplam 36 Acil sağlık hizmetleri istasyonu bulunmakta ulaşımda kırsalda 82,63 merkezde ulaşım oranı yüzde 96.63’nin üzerine çıkarılmıştır. Acil sağlık hizmetleri ekiplerimiz, tüm bu hizmetleri hızlı ve sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmek için canla başla çalışırken, her gün binlerce çağrıya cevap vererek acil vakalarda hayat kurtarıcı rol üstlenmekteler, 112 acil çağrı hattının gereksiz yere meşgul edilmesinin önlenmeliyiz. İlimizde 2017 yılında çıkılan vaka sayısı 66 bin 972 dir. Bunların haricinde toplam 87 asılsız çağrı alınmıştır. Vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmalarını özellikle rica ediyoruz. Lütfen 112’yi gereksiz meşgul etmeyin. Aynı zamanda ilimizden son bir yıl içinde 145 hasta sağlık bakanlığına ait hava ambulanslarıyla diğer şehirlerdeki hastanelere nakledilmiştir” Hava ambulansı kategorisinde yer alan ambulans helikopterin acil vakalarda büyük rol üstlenmektedir. Ağrı, Batman, Ankara,  Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Malatya, Şanlıurfa, Elazığ, Diyarbakır, Hakkari, Kayseri, Muş ve merkeze uzak ilçelerdeki hastalarımız bu hizmetten faydalandılar. Vakaların büyük kısmı Kadın Doğum, Travma, Yeni doğan ve diğer kazaları kapsıyor. Bakanlığımızın dönüşüm programı sonrasında en fazla ilerleyen hizmet gruplarından birisi acil sağlık hizmetleridir” dedi.

    Acil durumlarda saniyelerin bile önemli olduğuna değinen Uzm. Dr. Akdoğan, “Acil Sağlık Hizmetleri Haftası dolayısıyla bir kez daha vurgulamak isterim ki acil durumlarda saniyeler çok önemlidir. Ambulansa ait siren sesi duyulduğunda Trafikte ilerleyen ambulansa yol verme konusunda özen gösterilmemesini istiyoruz, zamanla yarışan 112 acil müdahale ekibinin hayati tehlikesi olan hastayı zamanında tedavi merkezine yetiştirmesine engel olmayalım duyarlılık gösterelim” şeklinde konuştu.

    Akdoğan’a Acil Sağlık Hizmetlerinden Sorumlu Sağlık Müdür Yardımcısı Şebnem Kartal ve Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Halis Gökyer eşlik etti.Bölge Gazetesi Haber Merkezi