“Akdamar’ı 20 bini aşkın kişi ziyaret etti”

Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu, Van Gölü içinde bulunan tarihi Akdamar adasını, 1 Ocak - 10 Nisan 2022 tarihleri arasında 20 bini aşkın kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Uslu, adadaki ve diğer ören yerlerindeki giriş ücretle

VAN 19.04.2022 10:54:47 0
“Akdamar’ı 20 bini aşkın kişi ziyaret etti”
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kentte son yıllarda hem yapılan yatırımlar ve tanıtımlarla hem de gerçekleşen turist sirkülasyonu ile turizm kenti olma yolunda iddialı bir noktada olan Van’da en fazla turist çeken mekânlardan biri de kilisesi ve doğal güzelliğiyle Van Gölü’ndeki Akdamar Adası.

SADECE AKDAMAR’A 20 BİNİ AŞKIN ZİYARETÇİ

Pandemi nedeniyle uygulanan yurtiçi seyahat kısıtlamalarının kaldırılması ve İran’a açılan sınır kapılarının açılmasıyla Van turizminde de durgunluk sona erdi ve önemli oranda turist akışı gerçekleşti.
Birçok tarihi ve ören yerlerinin bulunduğu Van’da sadece Akdamar adasını bu yıl içinde 20 bini aşkın kişinin ziyaret ettiği belirtildi.

“CİDDİ BİR ZİYARETÇİ AKIŞI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu, Akdamar adasını sadece 1-10 Nisan tarihleri arasında yaklaşık 2 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi.
Akdamar ve diğer ören yerlerine yönelik bu yıl ciddi bir turist akışı beklediklerini belirten Uslu, şöyle dedi:
“Akdamar Adası’na ziyaretle ilgili 1 Ocak ile 10 Nisan tarihleri arasındaki istatistiklere baktığımızda yaklaşık 20 bin kişiyi aşmış bulunmaktayız şu an itibariyle. Fakat sadece 1 Nisan ile 10 Nisan tarihleri içerisinde yaklaşık 2 bin insanın ziyaret ettiğini görüyoruz. Bu yıl içerisinde Akdamar Adası ve diğer turistik noktalarımıza yönelik ciddi bir ziyaretçi akışı olacağını düşünüyoruz.” 

VATANDAŞLAR GİRİŞ ÜCRETİNDEN YAKINIYOR

Özellikle Akdamar Adasını ziyaret edenlerin en fazla yakındığı konu giriş ücreti. 
Adaya gidebilmek için 25 TL tekne parası, adada da 35 TL giriş ücreti olmak üzere toplamda 60 TL ödemek zorunda kaldıklarını söyleyen vatandaşlar, bu miktarı çok bulduğunu dile getiriyor.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Uslu, söz konusu giriş ücretinin bakanlık tasarrufu olduğunu belirterek, “Bu tür çok kıymet verdiğimiz ören yerlerinin bir giriş ücreti bulunuyor. Tabi bunu ‘ayakbastı parası’ olarak değerlendirmemek gerekiyor, Avrupa’da da bu böyledir, diğer ülkelerde de böyledir. Bu giriş ücretiyle ilgili her sene bakanlığımız bir komisyon kuruyor ve sayın Bakanımızın başkanlığında bütün müzelerle ve ören yerleriyle ilgili bir karar alınıyor ve fiyatlarda bir güncelleme gerçekleştiriliyor. Akdamar Adası, Van Kalesi ve Van Müzesi de bu önemli noktalardan biri konumundadır.” dedi.

“GİRŞ ÜCRETİNİN BİZİMLE İLGİSİ YOK”

Giriş ücretinde artırıma gidilmesi ya da indirim yapılması konusunun kendileriyle bir ilgisinin olmadığını ifade eden Uslu, şunları kaydetti:
“Türkiye’deki müzeler ve ören yerleri için her yıl bir güncelleme gerçekleştiriliyor. Akdamar ya da diğer turizm noktalarına yönelik giriş fiyatı artışı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ya da Van Müzesi sorumluluğunda olan bir çalışma değil tamamen bakanlığın tasarrufunda ve yetkisinde olan bir çalışma. Komisyonun almış olduğu Türkiye’deki bütün müze ve ören yerleriyle ilgili güncel fiyat listesi bütün her yere gönderiliyor, bize de geldiği zaman fiyatlandırma ne ise biz onu uygulamak zorunda kalıyoruz. Bu fiyatın düşürülmesi ya da artırılmasında bizim bir yetkimiz yok. Tamamen bakanlığımızın emri ve yetkisi doğrultusunda alınan bir karardır. O kararın da yereldeki temsilcileri olarak bizler bunu uygulamakla mükellefiz.”

NEREDE NE KADAR GİRİŞ ÜCRETİ ALINIYOR?

Van’da Akdamar Adasının yanı sıra Van Müzesi ve Van Kalesi’nde de giriş ücreti uygulaması var.
Bu mekanlardaki ücretlendirme de şöyle:
“Van Müzesi 12.5 TL, Van Kalesi 12.5 TL, Akdamar Adası ise 35 TL ödenerek ziyaret edilebiliyor.”

“Akdamar’ı 20 bini aşkın kişi ziyaret etti”
Özel Haber: Adil Harmancı