Akdamar’a tatlı su götürme çalışmaları sürüyor

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi(VASKİ)’nin prestijli projelerinden olan Akdamar Adasına tatlı su götürme çalışmaları sürüyor. Akdamar Adası’nın yanı sıra, Dokuzağaç Mahallesi ve Villalar bölgesine de içme Suyu sağlayacak proje, bö

VAN 2.07.2018 13:01:29 0
Akdamar’a tatlı su götürme çalışmaları sürüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Çalışmalar aralıksız devam ederken, VASKİ Genel Müdür Yardımcısı Nazım Akman, Plan Proje ve Yatırım İnşaat Dairesi Başkanı Harun Şahin, Güney Şube Müdürü Tevfik Ergenç ile teknik heyet çalışmaları yerinde denetleyerek yüklenici firmadan bilgiler aldılar.

   Proje kapsamında toplam 33 bin metrelik bir su isale hattı çekilmiş olacak. Keretaş tepesine  500 metreküplük içme Suyu deposu yapılarak, suyunu kesintisiz verilmesi sağlanacak.

   Akdamar Adasına göl altından yaklaşık 4 bin metrelik bir hat çekilerek tarihi ada ilk kez tatlı suya kavuşturulacak.

    Projenin toplam yatırım bedelinin 5 milyon TL olduğu Van için büyük bir tanıtım ve prestij sağlayacağı, ayrıca turizme de büyük katkının beklendiği belirtiliyor.

   Adaya su götürme projesi bu yıl içinde tamamlanarak hizmet vermeye başlayacak.

 

   DOKUZAĞAÇ MAHALLESİ DE 50 YILLIK SU SORUNUNDAN KURTULUYOR

   Gevaş Dokuzağaç Mahallesi Muhtarı Müslim Erdem, bu projenin Van için bir önemli proje olduğunu belirterek, “Bunun yanı sıra mahallemiz  içinde büyük bir müjde oldu. İlk kez sesimiz duyuldu, mahallemizde 50 yıllık su sorunu çözülüyor. Başta Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu, VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, VASKİ Güney Şube Müdürü Tevfik Ergenç’e ve  emeği geçen  herkese  teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

   Türkiye’nin en büyük gölü Van Gölü’nde yer alan tarihi Akdamar Adası turistik bir bölge olarak ün saldı. Her yıl yerli yabancı binlerce turisti ağırlayan adada susuzluk büyük bir sorun teşkil ediyordu.

   Ada üzerinde yer alan ve 915-921 yılları arasında yapılan bir kilisenin bulunması da adanın tarihi ve turistik önemini ortaya koyuyor.

   Adanın ilk kez tatlı su ile buluşmasının tarihi bir önem sahip olduğu ifade ediliyor