Akdamar Adası, festivalle renklendi

Akdamar Adası’nda, önümüzdeki yıllarda geleneksel hale getirilecek olan ‘Akdamar Badem Çiçeği Festivali’nin ilki yapıldı.

VAN 29.04.2022 10:51:23 0
Akdamar Adası, festivalle renklendi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Valiliği himayesinde, Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda düzenlenen festival Gevaş ilçesi saat kulesi mevkiindeki gerçekleştirilen kortej yürüyüşüyle başladı. 
Yürüyüşe Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Gevaş Kaymakamı Bayram Yıldız, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Gevaş Belediye Başkanı Murat sezer, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 
İlçe girişinde tamamlanan yürüyüş ardından yürüyüşe katılan vatandaşlar, protokol ve basın mensupları, Büyükşehir Belediyesine ait mor otobüslerle Gevaş İskelesine geçti. Buradan da teknelerle adaya geçildi. 

FEZSİVALİN AÇILIŞI YAPILDI

Adaya geçen protokol ve vatandaşlar, Akdamar Kilisesi önündeki alanda bir araya geldi. 
Burada festivalin açılış konuşmaları yapıldı. 
İlk konuşmayı İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu yaptı. 
Festivale katkı sunanlara ve katılımcılara teşekkür eden Uslu, şunları söyledi:
“Kendimiz bilmemize rağmen dünyaya anlatmak, dünyaya tanıtmak bizim asli görevlerimizden biridir. Bu bilinç ve bu şuurla bugün Akdamar Adası'nda birinci Badem Çiçeği Festivali'ni organize etmenin gururu içerisindeyiz. Bu çalışmada öncülük yapan Sayın Valimize, büyükşehir belediyemize, Yüzüncü Yıl Üniversitemiz, Gevaş Kaymakamlığımız, Gevaş Belediyemiz, İl Kültür Turizm Müdürlüğü tabii bu işin öncülüğünü yaptı, bunun dışında Van Ticaret ve Sanayi Odasına, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansımıza ve bütün bileşenlere, ismini anamadığım bütün kamu kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Birlikte bu organizasyonu yapmanın gururu ve sevinci içerisindeyiz. Hepinizi saygı ile selamlıyorum. Tekrardan hoş geldiniz.”
Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer de yaptığı konuşmada, “Buradaki badem çiçeklerini, ağaçları, doğayı muhafaza etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız. İlginizden dolayı her birinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Allah razı olsun hepinizden” ifadelerini kullandı.
AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ise, “Bugün ilk festivalimizi Ah Tamara adasında gerçekleştiriyoruz. Van’ın tanıtılacak birçok turizm alanları mevcut. Susuz yetişen badem ağaçlarının çiçek festivalinin ilkini burada gerçekleştiriyoruz, inşallah devamı da gelecek. İnci Kefali festivalini de inşallah bayramdan sonra yapacağız. Emeği geçenleri kutluyorum, hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

FESTİVALİN ÖNEMİ

Festivalin açılışının son konuşmasını Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, yaptı. 
Festivalin önemine değinen Vali Bilmez, şunları söyledi:
“Bugün Van’da Akdamar Adasında badem çiçeğimizi, doğamızı, kültürümüzü dünyaya tanıtmak için 1. Badem Çiçeği Festivali’nde bir araya gelmiş bulunuyoruz. İnşallah bundan sonra da düzenli olarak bu festival her yıl badem çiçeklerinin açıldığı sezonda valilik olarak, Büyükşehir Belediyesi olarak, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün koordinesinde Gevaş belediyemizin, kamu kurumlarımızın, meslek odalarımızın, turizmle ilgilenen tesislerimizin katılımıyla ve en çok da gençlerimizle bir araya gelerek, hem doğamıza sahip çıkma hem doğa ve çevre konusunda toplumsal bilincimizi artırmak, bu konuda farkındalık yaratmak ecdattan masmavi temiz aldığımız bu gölü çevresindeki yemyeşil doğasıyla bizden sonraki nesillere de devrini sağlamak için çevre bilincinin geliştirilmesi, çevreye sahip çıkılmasını sağlamak hem gençlerimiz hem vatandaşlarımız hem kurumlarımız nezdinde bu konudaki farkındalığı artırmak için inşallah bu etkinliğimizi sürekli hale getireceğiz. Şans mı şanssızlık mı dün gece bir yağmur yağmış, bugün akşama doğru tekrar bir yağış bekliyoruz, çiçeklerin dökülmesini biraz hızlandırdı bu durum. Gelecek yıl çok daha koordineli, çok daha düzenli bir şekilde düzenleyeceğiz bu festivali.”

FESTİVALİN AMACI

Düzenlenen festivalin amacına ilişkin olarak da Vali Bilmez, şunları aktardı:
“Buradaki temel amacımız bir taraftan kentimizin onlarca medeniyete ait bağrında halen dimdik ayakta tuttuğu eserleri dünyaya tanıtmak bir taraftan da doğal güzelliklerimizi çevresel anlamda güzelliklerimizi de hem muhafaza etmek hem dünyaya tanıtmak ve bunu tanıtırken de bölge insanlarımızın yaşamını, kültürünü, folklorunu, müziğini de dünyaya tanıtmak. Bu ülke kültürümüzün bir parçası olan Van kültürümüzü de burada hem Türkiye’ye hem dünyaya tanıtacağız. Önünde durduğumuz bu Akdamar Kilisesi, Anadolu’da İslam medeniyetinin en egemen olduğu dönemde yapıldı. Bu da İslam medeniyetinin hoşgörüsünün en büyük delilidir, sembolüdür. Onun için biz doğamızdaki bütün güzellikleri de değişik uygarlıklara ait bütün eserleri de bir zenginlik olarak kabul edip bunlara sahip çıkmamız gerekiyor. Bu etkinliğimizin temel amacı da bu.”

“BU COĞRAFYAYA HALAYLAR YAKIŞIR”

Kavga ve huzursuzluk yerine huzurun egemen olduğu bir gelecek arzuladıklarını ifade eden Vali Bilmez, şunları kaydetti:
“Gelecek adına bizim bu sesi daha gür çıkarmamız lazım. Halaylarda, türkülerle bir araya gelmemiz lazım. Bu dağlara bu coğrafyaya halaylar yakışır. Kavga değil, problemler değil, huzur yakışır, halaylar yakışır. İnşallah güvenlik kuvvetlerimizin bölgede sağladığı asayiş sonrası hem turizmimizde hem hayvancılığımızda hem sanayimizde ciddi gelişmeler olduğunu görüyoruz. İnşallah devamı da gelecek. Kentin huzuruna, güvenliğine, asayişine, kardeşliğine, barışına da yöre halkının da dört elle sarılacağına, sahip çıkacağına inanıyorum. Bu etkinliğimize katılan, ilgi gösteren herkese teşekkür ediyorum. Programda görev alan büyükşehir belediyemizin personeline, Kültür Turizm İl Müdürlüğümüzün, Gevaş Belediyemizin personeline, burada bizi taşımada görev alan teknelerimizin kooperatifine, yöneticilerine, orada görev alan arkadaşlarımıza her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bir sonraki festivalde de inşallah tekrar daha kalabalık bir şekilde il dışından da diğer illerden de belki uluslararası katılımın da olacağı bir etkinlik olacağını umuyorum. En kötü günümüzün bugün gibi olmasını diliyor, hepinize iyi eğlenceler diliyorum.”

“İNADINA SEVGİ, NADINA KARDEŞLİK…”

Vali Bilmez, açılış konuşması sonrasında basın mensuplarına ayrıca şu açıklamayı yaptı:
“Bugün badem çiçeği festivalimizin ilkini düzenlemekteyiz. İnşallah bundan sonra her yıl geleneksel hale getirip çiçek açtığı dönemlerde biz adasında olacağız. Burada halaylar çekmek, dostluğumuzu, kardeşliğimizi pekiştirmek, doğamıza sahip çıkmak için el ele vereceğimiz bir festivalimiz daha oldu. İnşallah sürekli hale getireceğiz. Onun için festival kapsamda da bahar Van'da daha güzel ve bütün komşu illerden Türkiye'nin dört bir yanından ve uluslararası arenadan insanları Van'a davet ediyoruz. Van'ın her mevsimi ayrı güzel ama baharı gerçekten bambaşka güzel. Onun için çiçek sezonunda herkesi Van'a bekliyoruz. Van kahvaltısına bekliyoruz. Ben Vanlı gençlerimizi de doğamıza sımsıkı sahip çıkmaya davet ediyorum. Doğamızı kirletmeme adına hepimizin duyarlı davranması lazım. Bu bilinci yükseltmemiz gerekiyor. Hem tarihi kültürümüze sahip çıkmamız lazım. Hem Van Denizinin masmavi kalması, buradaki çiçeklerin hep açması için çaba göstermemiz, aynı zamanda bu bölgedeki yaşayan çocuklarımızın da hayallerinin bu çiçekler gibi açması ve o açan hayallerin meyveye dönüşmesi için hep birlikte el ele vereceğiz. Van'dan bütün dünyaya sevgi kılmak için çaba içinde gayret içinde olacağız. Sevginin her şeyi yenebilecek güçte olduğuna inanıyoruz. Dünyadaki bütün silahlardan daha güçlü olduğuna inanıyoruz. Onun için biz inadına sevgi diyoruz. İnadına kardeşlik, inadına birlik diyoruz.”

FOLKLOR, MÜZİK VE ÖDÜL TÖRENİ

Yapılan açılış konuşmaları ardından folklor gösterisi yapıldı, daha sonra da Van Büyükşehir Belediyesi Müzik Grubu sahne aldı. Grubun seslendirdiği Türkçe ve Kürtçe parçalar katılımcılar tarafından sık sık alkışlandı. 
Folklor gösterisi ve müzik dinletisi ardından badem çiçeklerinin konu edildiği fotoğraf yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri verildi. 
Festival, şair yazar Müştehir Karakaya ve Prof. Dr. Zeki Taştan’ın şiir dinletisi ile son buldu. 

Haber: Adil Harmancı