AK Parti'nin başarısı ne anlama geliyor?

Nevzat Çiçek

VAN 2.12.2015 10:17:23 0
AK Parti
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Uzun uzun anlatmaya gerek yok. Kasım yenilenmesi olarak karşımıza çıkan bu seçim sonuçlarını şu şekilde yorumlayabiliriz:

1- Haziran seçimlerinin sonuçlarını takiben Cumhurbaşkanı Erdoğan yeniden seçime gidilmesi gerektiğini ifade etti ve kendi deneyimlerini ortaya koyarak tekrarlanacak seçimlerde bir yenilenme yaşanacağını söyledi. Erdoğan'ın ifade ettiği 'yenilenme' bugün gerçekleşti.

2- Seçimlerde millet istikrar istediğini net bir şekilde ifade etti ve AK Parti'nin de beklemediği bir sonucu ortaya koydu.

3- Geçen seçimlerde sandığa gitmeyen seçmen içerisinde AK Parti seçmeni çoğunluktaydı bu seçimlerde 7 Haziran'da sandığa gitmeyen seçmen belirleyici oldu.

4- Üç dönem kuralından dolayı partinin ağır topları küskünlük içerisine girmişti ancak bu seçimlerde partinin ağır topları listelerde yer alınca küskünlük ortadan kalktı. Nitekim bu görüntü teşkilatlara çok olumlu yansıdı.

5- Bu seçimlerde HÜDA-PAR seçmeni, parti yetkililerinin kendilerini serbest bırakmasına karşın sandığa gitti ve AK Parti'ye destek verdi ki bu tercih ciddi bir moral motivasyon sağladı.

6- Haziran seçimlerinde ittifak kurarak seçime giren Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi seçmenleri, 1 Kasım'da AK Parti lehine sandıkta "Milli İttifak" kurdu.

7- Milliyetçi - Muhafazakar seçmen stratejik anlamda verdiği oylarla iktidarı yeniden kurdu ve MHP yönetimine ciddi bir uyarı yaptı. Zaten sandık sonuçlarına da baktığımızda bu tercihi açıkça görebiliyoruz. Milliyetçi tabanın uyarısı AK Parti'ye oy olarak yansıdı

8- HDP'nin özellikle aldığı emanet oyları sonrasında PKK'nın şiddetine karşı güçlü bir duruş sergileyememesi ve kendisine oy veren diğer seçmeni ikna edememesi, ciddi bir kopuşa yok açtı ve bu da AK Parti'ye kısmen oyların kaymasına neden oldu.

9- Aslında bu seçimlerde AK Parti'nin bu sonucu almasının en  büyük etkenlerinden bir tanesi Ankara bombalaması sonrasında HDP'nin Ankara ve İstanbul teşkilatları ile Cumhuriyet gazetelerinin bombalanmasının önlenmesi oldu. Bu süreçte Gaziantep başta olmak üzere 10'a yakın canlı bomba yakalandı ve bu durum güvenlik sorununun oluşmasını engelledi. Çünkü Ankara bombalamasının en büyük sebeplerinden bir tanesi seçimlerde AK Parti'nin oylarının düşmesi ve siyasetin kaosa sürüklenmesiydi.

10- Geçen seçimlerde AK Parti'nin 220 bin oy civarıyla kaybettiği 19 milletvekili bu seçimlerde toparlandı ve bu toparlanma da AK Parti'ye olumlu yansıdı.

11- Yurt dışında yapılan çalışmalarla sandığa giden seçmen sayısı artırıldı ve bu da AK Parti'ye oy olarak yansıdı.

12- Bu seçimlerden sonra başkanlık sistemi ve yeni Anayasa hazırlığı doğal olarak tekrar gündeme gelecek…

13- Bu seçimler Türkiye'de bir iktidar sorunu olmadığını aksine bir muhalefet sorunu olduğunu açıkça ortaya koydu.

14- Bu saatten sonra AK Parti ciddi bir arınma dönemine girmeli ve yeniden yapılanmalı.

15- Yüzde 10 barajı acilen kaldırılmalı.