Ak Partili Altun'dan 'Tefecilik' Açıklaması

23. Dönem Van Milletvekili Kerem Altun, tespitlerinde her geçen gün toplumsal bir tahribata sebep olan ve halk arasında “tefecilik” diye adlandırılan illetin gittikçe yaygınlaştığını söyledi.

VAN 28.04.2014 11:39:14 0
Ak Partili Altun
Tarih: 01.01.0001 00:00
23. Dönem Van Milletvekili Kerem Altun, tespitlerinde her geçen gün toplumsal bir tahribata sebep olan ve halk arasında "tefecilik" diye adlandırılan illetin gittikçe yaygınlaştığını söyledi.

Yazılı bir açıklama yayınlayan Kerem Altun, birkaç gündür Van ve çevresinde gezi ve temaslarda bulunduklarını söyledi. Altun, "Yaptığımız temaslarda üzülerek belirtmeliyiz ki en önemli tespitimiz, her geçen gün toplumsal bir tahribata sebep olan ve halk arasında 'tefecilik' diye adlandırılan illetin gittikçe yaygınlaştığını gördük. Sosyal barışı ve dayanışmayı adeta dinamitleyen, kimi ailelerin dağılmasına, ocakların sönmesine, kimi ailelerin başka şehirlere zoraki göçüne hatta intiharlara sebep olan 'zora dayalı, ekonomide kayıt dışı, haksız bu gayrimeşru ticari ilişki ağı' kendini derinden derine acımasızca hissettiriyor. Van ve Erciş depremi sonrası bölgede görülen finans daralması kendini güvende hissetmeyen sermayenin, sıcak paranın diğer bölgelere kaçışı, esnafı canından bezdiren ödenemeyen çek ve senetlerin hukuk dışı tahsili, tahakkuk edilen vergilerin ödenememesi ve belki de en önemlisi kamu ve özel bankaların kredi kullandırmada akıl almaz uygulamaları, bankalarca bölgedeki arazilerin ve yapıların ipotek olarak kabul edilmeyişi, bu çağ dışı haksız ve kayıt dışı uygulamanın doğuşuna sebep amillerdir. Bu sebeple ticari ahlakla ilgisi olmayan bu uygulamalara son verilmesi amacıyla tüm yönetim birimlerinin, ticaret ve sanayi odalarının ve diğer meslek birliklerinin işbirliği yaparak bölge ekonomisine nefes aldırtacak idari ve mali tedbirler almaları elzem görünmektedir. Basınımızın da konuya ilgi göstermesi ve parmak basması konunun çözümünde büyük rol oynayacaktır. Aksi halde bu sosyal yara giderek derinleşip telafisi zor sonuçlar doğurabilecektir. Yeni ocaklar sönmeden, yeni düşmanlıklar oluşturulmadan önlemler almak gerekmektedir" dedi. - VAN