AK Parti yüzde 7 baraj için harekete geçti, muhalefet de istiyor

Yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesi için AK Parti harekete geçti. AK Parti'nin önceliği, baraj düşürülürse istikrar için barajın yüzde 7 olması ya da daraltılmış bölgede yüzde 5 baraj.

VAN 17.07.2015 06:35:17 0
AK Parti yüzde 7 baraj için harekete geçti, muhalefet de istiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Türkiye, bir yandan "koalisyon arayışları"na sahne olurken, diğer yandan "seçim barajı"nı tartışıyor. AK Parti, "mevcut sistem"de "istikrarın korunmasını da sağlamak bakımından yüzde 7"ye öncelik veriyor ama yüzde 5'e kapıyı kapatmıyor.

SİSTEM DEĞİŞİRSE ESKİSİ KALKSIN

AK Parti, "mevcut seçim sisteminin devamı" durumunda, "istikrarın da korunması" için barajın yüzde 7 olması görüşünde. Buna karşın, "dar bölge" sistemine geçiş halinde barajın tamamen kaldırılması görüşü de korunuyor. "Daraltılmış bölge" sistemi olursa da yüzde 5'lik bir oranın ülke gerçeklerine daha uygun olduğu dile getiriliyor.

Muhalefet de istiyor

CHP barajın yüzde 5'e düşürülmesi için TBMM Başkanlığı'na teklif verdi. HDP, barajın tamamen kaldırılmasını istedi. MHP'nin, seçim barajının düşürülmesi yönünde Mecliste teklifi bulunmuyor. MHP yönetimi, barajın mevcut haliyle kalmasına da, düşürülmesine de itiraz etmiyor.

Akşam

Bu haber 551 kez okundu.