AK PARTİ İÇİN KONUŞULAN 3 SENARYO

TEŞKİLATLAR SIKINTILI Haziran ayı hem zor hem de dönüm noktası olacak

VAN 1.06.2014 14:28:40 0
AK PARTİ İÇİN KONUŞULAN 3 SENARYO
Tarih: 01.01.0001 00:00
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için Haziran Ayı dönüm noktası olacak. Siyasi hayatı boyunca Haziran Ayı Başbakan Erdoğan için hem çok zor, hem de önemli kararları alacağı bir ay olacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için Haziran Ayı dönüm noktası olacak. Haziran, Başbakan Erdoğan için hem çok zor, hem de önemli kararları alacağı bir ay olarak hatırlanacak. Başbakan Erdoğan ilk kararını Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda kendi adaylığını açıklayarak verecek. Erdoğan için ikinci ve en zor karar, kendisinden sonra partinin başına kimi getireceği. AK Parti kulislerinde; bu konunun Erdoğan’ı düşündürdüğü hatta zorlayacağı belirtiliyor. Her ne kadar Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olduktan sonra, ilk aşamada “yarı başkanlık sistemini” uygulayacağı söylense de, 2015 genel seçimlerini iktidara taşıyacak bir lider arayışında olduğu belirtiliyor. Erdoğan’ın partinin başına kimi getireceği, bu ismin emanetçi mi yoksa kalıcı mı olacağı, parti içerisinde “üç” ayrı senaryo ile dillendiriliyor.

HAZİRAN AYI HEM ERDOĞAN HEM DE AK PARTİ İÇİN DÖNÜM NOKTASI OLACAK

Edinilen bilgiye göre; AK Parti’de hem heyecan, hem de kaygılı günler yaşanıyor. Parti içerisinde milletvekillerinin neredeyse tamamı Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olması yönünde hem fikir. Erdoğan’ın adaylığı konusunda artık açık açık mesaj verdiği belirtiliyor. AK Parti yöneticileri son yapılan MYK toplantısı ardından Başbakan’ın kesin aday olacağı mesajını aldıkları belirtiliyor. Onlara göre; Erdoğan’ın asıl kaygısı, partinin başına kimi getireceği.
AK Partililere göre, “Haziran Ayı hem Başbakan hem de parti için bir dönüm noktası” olacak.

Erdoğan’ın adaylığı konusunda sıkıntı görmeyen AK Partili kurmaylara göre asıl sıkıntı ve kaygı “partinin başına kimin geçeceği.” Erdoğan’ın bu konudaki kaygılı tavrının gözlerden kaçmadığı ifade ediliyor.

“BU DÖNEMİ KAYDIRIRSANIZ SİZE HAKKIMI HELAL ETMEM...”

Başbakan Erdoğan’ın şimdi, kendisi Köşk’e aday olduktan sonra, partiyi kime emanet edeceği bu kişinin 2015 genel seçimlerine partiyi taşıyıp taşımayacağı kaygısını taşıdığı ifade ediliyor. AK Parti’nin kurucuları arısında yer alan A takımı içindekiler partinin üç dönem kuralı nedeniyle 2015 genel seçimlerinde aday olamayacak. Bu konuda Başbakan’ın geri adım atmayacağı ve parti yönetimine” eğer bu dönemi kaydırırsanız size hakkımı helal etmem” dediği belirtildi.

ÜÇ SENARYO

Erdoğan’ın bu sözleri yüzünden, partinin başına getirilecek kişinin üç dönem kuralına girenleri kapsamayacağı belirtiliyor.

AK Parti içerisinde dillendirilen senaryolardan biri ve en zayıf olanına göre; Başbakan yardımcılarından Beşir Atalay ya da Bülent Arınç 2015 genel seçimlerine kadar Başbakanlık görevini götürecek. 2015 genel seçimlerinde Abdullah Gül ve Numan Kurtulmuş aday olacak. Ardından bu iki simden biri partinin başına geçecek. Parti içerisinde “emanetçi başbakana” sıcak bakılmıyor.

İkinci senaryo ise partiyi 2015 genel seçimlerine taşıyacak kalıcı bir liderin seçilmesi. Bu isimler arasında ismi en çok telaffuz edilenlerden biri Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu. Ancak, parti içinde Davutoğlu’nun özellikle Suriye sürecinde iyi bir profil çizemediği eleştirileri var.

Diğer bir senaryoya göre ise Başbakan Köşk’e çıktıktan sonra, 2015 genel seçimlerine kadar başbakan yardımcılarından biri “başbakan vekili” olarak devam edecek. AK Parti içindeki bazı hukukçulara göre; Başbakan’ın, Cumhurbaşkanı olması durumunda, “Hükümet düşmeyecek. Başbakan yardımcılarından biri ‘vekâleten’ başbakanlık görevini götürecek.”

TEŞKİLATLAR SIKINTILI

AK Parti içerisinde Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı konusuna teşkilatların sıcak bakmadığı öğrenildi. “Erdoğan’sız parti erir” diyen teşkilatları ikna edemediklerini anlatan parti yönetimi, “bizim asıl sıkıntımız bu” şeklinde yakınıyor. Bu süreçte asıl teşkilatların ikna edilmesi gerektiğini kaydeden kurmaylar, o nedenle Erdoğan’ın yerine gelecek kişinin teşkilatları ikna etmesi, partinin erimeyeceği mesajını verecek bir isim olması gerektiği görüşündeler.(GAZETEPORT)