Ak Parti Gevaş Belediye Başkan Adayı Hakan’dan Çarpıcı Açıklamalar

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, 30 Mart’ta seçilecek belediye başkanın herkese eşit mesafede durması gerektiğini belirterek “Ben yarın öbür gün seçildiğim takdirde bu bana oy verdi. Bu ba

VAN 27.03.2014 09:06:08 0
Ak Parti Gevaş Belediye Başkan Adayı Hakan’dan Çarpıcı Açıklamalar
Tarih: 01.01.0001 00:00

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, 30 Mart’ta seçilecek belediye başkanın herkese eşit mesafede durması gerektiğini belirterek “Ben yarın öbür gün seçildiğim takdirde bu bana oy verdi. Bu bana oy vermedi. Hizmet götürmeyeyim diye bir şey düşünemem en ucuz tabiri ile ahlaksızlıktır” dedi.

Van Objektif Haber’e açıklamalarda bulunan Hakan, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Her yıl Akdamar Adasına binlerce yerli ve yabancı turist geliyor. Bu turistler Gevaş ilçe merkezine uğramadan ilçe ekonomisine bir katkı sağlamadan ayrılıyorlar. Bu konuda ne gibi bir çalışmanız olacak?

Gevaş’ın önünde duran önemli sorunlardan biri de Akdamar Adası sorunudur. Akdamar Adası Türkiye’nin dış politikasında önemli bir konu başlığıdır. Akdamar Adası 2015’te devrimin 100 yılı dolayısıyla siyasal anlamda Türkiye’nin başını biraz ağrıtacak. Diğer tarafında ise bu bölgeye olan ilgiyi 2-3 katına çıkaracaktır. Yaptığım tespitlere göre kayıt içi ve kayıt dışı verilere göre her yıl 100 bin civarında turist Akdamar Adası’na geliyor. Fakat ne yazık ki esnafa sorulduğu zaman gelen turistlerin belki yüzde 1’i dahi Gevaş ilçe merkezine uğrayıp bir kuruş döviz bile bırakmadan gidiyor. Bu turistin suçu değildir. Bu Gevaş’ı yönetenlerin suçudur. Gevaş, ne yazık ki bir vizyon oluşturmamış. Akdamar’ı Gevaş’a kazandırmak istiyoruz. Akdamar’a gelen turistleri Gevaş’a kazandırmak için altyapıyı oluşturmamız lazım. Bu da iyi bir belediyecilik vizyonu ile birebir bağlantılıdır. Eğer sizin yaşadığınız şehir insanları cezp edecek bir yanı yoksa, yolda gelip geçen turistlerin dikkatini dahi çekecek bir şehir değilse, ulaşım noktasında o altyapıyı sağlamışsanız, yanı cezp edici bir şeyler yapmamışsanız farklı bir şey beklemek hayal olur. Misal olarak biliyorsunuz her yıl Erçek’te flamingo, Çatak’ta bal, Bahçesaray’da Feki Teyran festivalleri yapılmaktadır. Van’da ve çeşitli yerlerde dünya kadar festivaller yapılmaktadır. Gevaş tüm bunlara sahip olmasına rağmen bu güne kadar cezp edici her hangi bir çalışma yapılmamıştır. Bizim yapacağımız şey 30 Mart’ta sonra bir turizm çalıştayı yapacağız, Bu çalıştaya konu ile ilgili birleşenleri, turizmcileri çağırarak yol haritasını hep beraber belirleyeceğiz. Gevaş’a gelen turistin konaklamasını, yemesini, içmesini ve döviz bırakarak gitmesini istiyoruz. Bütün düşüncemiz bu yönde olacak.

Van’ın tek kayak merkezi olan Abalı Kayak Merkezi de sizin ilçenizin sınırları dahilindedir. Gevaş olarak bundan yeterince faydalanılıyor mu?

İyi bir kayak tesisinin olması için yanında iyi bir konaklama tesislerinin olması lazım. Oraya gelen insanların kalabileceği rahat bir sosyal donatımın olması lazım. Abalı Kayak Merkezi de tıpkı Akdamar Adası gibi Gevaş ile çok da bütünleşmemiş bir yer. Biz gerek Abalı Kayak Merkezi gerekse Artos Dağı’nın muhtelif yerlerinde kayak ve kış turizmini geliştirici projeler üretmek zorundayız. Gevaş denildiği zaman her türlü turizm akla geliyor. Bunlardan bir tanesi kültür turizm. İşte Akdamar ve diğer tarihi yerleri bunların içerisinde değerlendirebiliriz. İkincisi göl turizmidir. İşte turistler için gerek abalı kayak merkezi, gerekse diğer yerlerde konaklama imkanları getirerek, Gevaş ile ulaşımı ve iletişimi artırarak, Gevaş ile kazandırabiliriz. Bir diğeri ise doğal turizmi mesela yazın yürüyüşler yapılabilir. Küçüklüğümden hatırlarım birçok turist karavanları ile gelir Artos Dağı eteklerine konaklar ve burada yürüyüşler yapadır. Biz buna bir de kongre turizmini ekleyeceğiz. Kongre turizmine yönelikte bir altyapı çalışmasının yapılması lazım. Şimdi Gevaş’ta bir mekan sıkıntısı var. Bir konaklama sıkıntısı var. Sosyal alanlara yönelik sıkıntılarımız var. Bunu sağladığınız takdirde Gevaş’ı kongre turizminde de bir üst haline getirebiliriz. Gevaş için çok zor bir şey değil bunun olacağına da inanıyorum.

Belediye Başkanlığını kazandığınız takdirde 100 günde yapacağınız en önemli icraatınız ne olacak?

Bizim çok acil olarak gördüğümüz sorun ilçe merkezindeki altyapı sorunudur. Yıl 2014 halen ilçe merkezinde içme suyu ve yol ciddi sıkıntılar oluşturuyor. İlk 100 günde öncelikle Gevaş ilçe merkezine bir çeki düzen vereceğiz. Asfaltlanmayan yollardır, devam eden kanalizasyon çalışmalarıdır. Bunları elden geçirip, Gevaş ilçe merkezinin daha yaşanır bir hale getirmek için çalışmayı düşünüyoruz. İlk 100 günümüz böyle şeylerle geçecek ve bundan sonra 5 yıl içinde hayata geçireceğimiz projelerin hazırlandığı, çalıştayların yapıldığı ve yol haritalarının ortaya çıkarıldığı bir dönem olacak.

Gevaş ile ilgili hedefleriniz nelerdir? Sizin döneminizin sonunda nasıl bir Gevaş hayal ettiğinizi sorsam nasıl bir tablo çizersiniz?

Gevaş merkez nüfusu şuanda 10 bin 5 yıl sonra eğer Allah izin verip bu çalışmalarını yürütebilirsek bunun 30 bine çıkmaması için hiçbir neden yok. Bakın batıda bir yer ile ilgili destinasyon istediğiniz zaman hiç birinde işte buraya bu kadar kilometre uzaklıktadır denilmiyor. Kartvizitinde Atatürk Hava Liman’ına 3 dakikalık mesafede denir. Derince Liman’ına yarım saat mesafededir denilir. Edremit’ten Gevaş’a kadar olan yol tamamıyla otoban olacak. Bu yol tamamlandıktan sonra Gevaş, Van Ferit Melen Hava Liman’ına 20 dakikada mesafede olan bir yer haline geliyor. Biz Gevaş’taki altyapıyı bu vizyonel belediyecilikle bir bütün halinde geliştirdiğimiz takdirde Van’da imkanı olan her insanın gelip konaklayacağı bir yer haline gelecek. Bu hayal değildir. Bizim hedefimiz 5 sene sonra Gevaş’ı Van’ın en güzide ve en yaşanabilir merkezi haline getirmektir. Bunu başaracağımıza da ben kalben inanıyorum.

Sizce yerel siyasette kadın ve gençlerin yeri nedir? Ekibinizi kurarken kadın ve gençlere ne kadar yer verdiniz?

Belediye meclis üyeliği listemizde kadın kontenjanımız var, gençlik kollarından gelen bir arkadaşımız var. Gençler ve kadınlar toplumun en önemli dinamitleridir ve bunlar mutlaka yerel siyasette de yer alması gerekir. Biz sadece bunu belediye meclis üyeliği ile sınırlı bırakmayacağız. Kadın ve gençlik meclisleri kuracağız. Bizim üzerinde durduğumuz bir noktada budur. Biz kadınlarımızı farklı birimlerde, farklı yerlerde yönetime katılmasını çok önemsiyoruz. Gençliği de çok önemsiyoruz. Bir toplumun geleceği gençlerdir eğer gençler. Eğer toplum gençlerini müspet bir yere kanalize edemese, onun geleceğini belirleyeceği bir ortam sağlamazsa bu hüsrana uğrar. Bu siyasal harekatlar için de böyledir. Türkiye’deki başarılı siyasi hareketlere baktığımız zaman gençlik hareketi güçlü olan partiler her zaman daha fazla devamlılık arz eden partiler olmuştur. Mesela Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a baktığımız zaman o da o gençlik hareketin içinde geldiğini görüyoruz. Bu günün şartlarına baktığınız zaman gençlik kolları ve kadın kolları güçlü olan siyasi partiler daha fazla rol alıyor. Bunu böyle görmek lazım: İnşallah belediyecilik çalışmalarımızda da en üst düzeyde istifade edeceğimiz bir nokta olacak.

Yerel siyaset ve uygulamalarının bir şehirdeki toplumsal barışı etkilediğini düşünüyor musunuz? Bir ilçe belediye başkanı olarak seçilmeniz halinde ilçedeki birlik, beraberlik, kardeşlik ve sağduyunun güçlenmesi için ne gibi çalışmalarınız olacak?

Bir belediye başkanı sadece kendi partisine oy vermiş olan insanların reisi değildir. 30 Mart’ta seçilen bir insan 31 Mart’ta parti rozetini çıkarıp oranın şehir emini olma zorundadır. Bütün kesimler belediye hizmetlerini en eşit şekilde götürmekle de mükelleftir. Bu bunun zaruriyetidir. Herkesi de bu şekilde kabul etmesi lazımdır. Ben yarın öbür gün seçildiğim takdirde bu bana oy verdi. Bu bana oy vermedi. Hizmet götürmeyeyim diye bir şey düşünemem en ucuz tabiri ile ahlaksızlıktır. Dolayısıyla bizim bütün kesimlere bütün herkese Gevaş’ın nüfusu 30 bin ise 30 bin insana belediyecilik hizmetlerini en adil şekilde götürme zorunluluğumuz var.

Seçmenler sadece 5 yılda bir belediye başkanı ve meclis üyelerini seçmeye mecbur insanlar mıdır? Asıl olan seçmenin vekaleti verdikten sonra da yönetime katkısı olması gerekmez mi? Halkın yönetime katılması konusunda ne düşünüyorsunuz? Bunun ile ilgili bir model öneriniz var mı?

Bizim bunun dışında bir istişare heyetimiz var. Belediye hizmetlerini gerekirse her ay bu istişare heyetimizi toplayıp onlara anlatacağız. Alacağımız önemli kararlarda istişare heyetimize danışacağız. Kimler bunda yer alacak derseniz toplumun kanat önderleri olacak, Gevaş’ta her mahallenin ‘Evet bu beni temsil edebilir’ dediği kişiler olacak. Biz bunu yaparken, sivil toplum örgütlerimizden, kanaat önderlerimizden, meslek kuruluşlarından ve bunları teşkil eden insanların siyasi fikirlerine de bakmayacağız. Her kesimde insanlar gelsin ve kendini orada temsil etsin. Bu toplumsal barışın temelini oluşturacak bir zihniyettir, bir düşüncedir. Gevaş bugüne kadar hep huzurdan yana, istikrardan yana tavır takındı. Gevaş’ta siyasal yelpazeden en sağından, en soluna kadar bir sürü siyasi parti ve siyasi düşünce var. Ama siyasal çatışma yoktur. Bu önemli bir şey, inşallah bundan sonra da devam ettireceğiz.

Sizce yerel yönetim ekseninde sivil toplum örgütlerinin önemi nedir? Gevaş’taki bu organizasyonda nasıl istifade etmeyi düşünüyor sunuz ?

Biz buna katılımcı belediyecilik diyoruz. Katılımcı siyaset diyoruz. Ben insanları 5 yılda bir oy kullanan insanlar olarak görmüyorum. Siz yapacağınız bütün işlerde toplumun düşüncelerini fikirlerini alacağınız kararlarda etkili olacak kanallar açmak zorundasınız. Örneğin bizin gençlik meclisi, kadın meclisi, istişare heyeti dediğimizi kuruluşlar tamamıyla buna yönelik kuruluşlar. Seçmenin düşüncesini, kararını, fikrini bir iş yaparken mümkün mertebede çalışmalarınıza yansıtırsanız siz de rahat edersiniz, memlekette rahat eder. Dolayısıyla bizim katılımcı belediyecilik noktasında bu işlere sonuna kadar sadık kalacağız ve geliştireceğiz. Örnek de alınacağımızın kanaatindeyim. Sivil toplum örgütlerine böyle bir çağrım var. 30 Mart’tan sonra tek çalışan belediye olmayacak. Meslek kuruluşlarımız da belediyelerimiz ile birlikte çalışacak. Bu dostlar hem bizim istişare heyetimizin üyesi olacaklar hem de sivil toplum örgütlerinden oluşan bir danışma kurulunu kurmayı da düşünüyorum. Daha çekirdek bir gurup ve sürekli olarak onlarla bir iletişim ve etkileşim içinde olacağız. Bilgi alışverişi olacak ve ayrıca bende bir sivil toplum kuruluşundan geldiğimi için oradaki işlevi daha iyi biliyorum. Sivil toplum örgütleri çok güçlü olan toplumlarda bazı işleri başarmak çok daha rahattır, çok daha kolaydır. Onların geliştireceği ve Gevaş’ın menfaatine olan tüm projelere biz paydaş olacağız, biz destekçisi olacağız. Belediyenin çalışmalarını ister ilgilendirsin ister ilgilendirmesin hiç önemli değildir. Çünkü biz 30 Mart sonrasında yaşayacağımız 5 yıllık süreci basit bir belediyecilik döneminden ziyade komple bir kalkınma seferberliği olarak geçirmek istiyoruz. Bu sözlerimde samimiyim ve inşallah elimizden geleni de yapacağım.

Sizce Gevaş marka şehir olur mu?

Gevaş aslında bir marka şehirdir. Fakat ne yazık ki hakkettiği noktada değildir. Gevaş kadar farklı alanlarda markalayacak yerler bulmak çok zor. Gevaş’ta siz tarımda markalaşabilirsiniz. Gevaş fasulyesidir, son dönemlerdeki seracılıktır, organik tarım alanındır bu noktalarda markalaşırsınız. Gevaş balı ile ilgili çok iyi çalışmalar yapan arkadaşlar var onları da tebrik ediyorum ve onları da destekleyeceğiz. Turizmde ne yazık ki bu kadar büyük bir potansiyele sahip başka bir yer var mıdır? Onu da bilmiyorum. Bizim inşallah 5 sene sonra Gevaş’ı Van’ın en marka şehri haline getirme gibi bir düşüncemiz var. Bu konuda fikri olan kim varsa Allah rızası için bize gelsin konuşalım tartışalım. Gevaş’ı Van’ın en güzide ilçesi yapacağımızın kanısındayım. Bundan zerre kadar tereddüdüm de yok. Çünkü bunu yapacak kadar potansiyelimiz var. Gevaş zaten Allah vergisi güzelliği ile kültürel mirasa sahip olan bir yer. Marka şehir olmayı fazlasıyla hak ediyor. Sadece biraz gayret edeceğiz, biraz çalışma yapacağız, biraz emek sarf edeceğiz ve bu işler olacak.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Seçmene biraz klasik bir tabir olacak ama 30 Mart sabahı Allah rızası için mümkün mertebede sandığa gitsinler. Duyarsız kalmasınlar. Bana ne canım demesinler. Çünkü 5 sene boyunca oraları yönetecek kadroları 30 Mart’ta bu insanlar seçecektir. Bu önemli bir şeydir. Gitsinler ve ellerini vicdanlarına koysunlar orada kimleri görmek istiyorlarsa oylarını ona versinler. Ben halkımın vicdanına da güveniyorum.

Sinan Hakan Kimdir?

1976 Gevaş Yanıkçay köyünde doğdum. 11 yaşına kadar köyde yaşadım. İlkokulu da köyde okudum. Akabinde Van’a geldim ortaokulu Van’da okudum. Liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde 1993 yılında tamamladım. Aynı yıl Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliğine girdim. 1998 yılında mezun oldum. Akabinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı birkaç şantiyede şeflik yaptım. İki yıla yakın bir çalışmam oldu. Akabinde Van Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasıyla beraber aile olarak orada yatırım yapma kararı almamız ile birlikte Van’a geri döndüm. 2000 yılından 2013 yılına kadar kesintisiz olarak iş hayatım Organize Sanayi Bölgesi’nde geçti. 2 yıl bölge müdürlüğünü yaptım. 3-4 yıl dernek başkanlığını yaptım. Akabinde 2007-2013 yılına kadar kesintisiz 3 dönemde Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı olarak da seçildim. Bu sürede birçok altyapı ve üstyapı projelerini hayata geçirdim. Belediyecilik ile ilgili birçok çalışmalara ekibimizle birlikte imza attık. Benim hem kişiliğim hem inşaat mühendisi olmama münasebetiyle iş hayatımda Organize Sanayi Bölgesi’nin müstesna bir yeri vardır. Yeni yasa ile birlikte yerel yönetimlerde yer alma fikri oluştu. İstişaremizi yaptık uygun olacağı kararından sonra Allah’ta nasip etti ve şimdi de Gevaş Belediye başkan adayıyım.

Haberin Diğer Fotoğrafları