Aileyi yok eden aile dizileri

SEMA KARABIYIK

VAN 14.02.2013 13:06:01 0
Aileyi yok eden aile dizileri
Tarih: 01.01.0001 00:00

Dram başlığı altında kardeş aşkından nemalanmayan diziye dizi denmiyor son yıllarda; projenin tek kabul edilme kriteri neredeyse. Peki böylesine şiddetli bir nefreti içinde barındıran dizilere aile dizisi denilebilir mi? İçinde yediden yetmişe aile fertlerini barındırsa da denemez, denmemeli. Finalde aile olmak çok önemlidir gibi afilli bir mesajı seslendirseler de; 50 bölüm 100 bölüm kardeş nefretinden beslenmeleri nasıl gözardı edilebilir ki!

Aileyi odak noktasına almış gibi gözüken diziler, aile olmaktan uzak, aynı mekanı paylaşan kişilerin bireysel hikayeleri. Bireysellik bu kadar baskın olmasaydı, aşk için her şey mübahtır anlayışıyla kardeşlerin aynı kişiye aşkı işlenmezdi bu kadar çok. Hangi diziye baksanız çıkış noktası aynı, birbirinden nefret eden kardeşinin aşkına göz koyan kardeşler. Bir İstanbul Masalı ile başlayan Yaprak Dökümü ile zirve yapan tema; Unutulmaz, Yer Gök Aşk, Lale Devri, Kuzey Güney, Hayat Devam Ediyor, Kayıp Şehir, Öyle Bir Geçer Zaman Ki ile devam ediyor. Karadayı'da askerden gelen kardeşin Ayten'e bakışları abi nefretinin sebebi olarak yakın zamanda çıkacak açığa.

Dizi çatışma barındırır, çatışmadan beslenir. Özellikle uzun dizi süreleri ve yıllarca devam etsin isteği daha çok çatışmaya ihtiyaç duyar. Dizileri dünyaya ihraç ediyoruz kibrini bir tarafa bırakıp; özgün hikaye yazamadığımız senaryo konusunda yeterli seviyeye gelmediğimiz gerçeğiyle yüzleşmek zorundayız. Neyi neden anlattığımızı, seyredenin bizim anlattığımızı nasıl anladığı konusunu çözmek durumundayız.

Tüm dünya anlatılacak hikayelerin tükendiği hususunda hemfikir, uyarlamalara yöneliyor, yeniden çekimlere başvuruyor, ama bunu yaparken bir yenilik katıyor, sağlam bir felsefe üzerine inşa ediyor hikayesini.

ABD'de üçüncü sezonu yayınlanan Nikita, Fransız filminden uyarlama bir casusluk dizisi. Suçlular, özellikle cinayet suçluları sahte bir ölümle Bölüm adı verilen birimde devlet adına cinayet işlemek üzere ajan olarak eğitiliyor. Bölüm'ün kuruluş amacı çok masum; tehdit olarak algılanan durumları, kişileri ortadan kaldırmak. Üst yönetimde senatörler, yargıçlar, ileri gelen devlet erkanı mevcut. İşin içine kişisel menfaatler girince, iktidar güç insanı canavarlaşmaya başlayınca kontrolden çıkıyor Bölüm. Terör adı altında ilan edilen her olayın terör saldırısı olmadığını, menfaatlerin çatıştığını ve ilgili kişilerin olayı terör olarak servis ettiğini anlatıyor Nikita.

Kadın yönetime gelse herşey güllük gülistanlık olur söylemini ters yüz eden, baskın karakterlerin tamamının kadın olduğu bir dizi. Üst yönetimde de var kadın, Bölüm'ün içinde ajanları yetiştiren sorgulama yapan işkence yapan da kadın. Ajanların öne çıkanları, diziye adını veren de kadın. Gaddar olmanın acımasız olmanın cinsiyetle alakalı olmadığının; merhamet, vicdan sahibi olmanın insan olmakla alakalı olduğunun altını çiziyor Nikita. En dikkat çekici tarafı da ailenin ne kadar önemli olduğunu aile olmadan anlatıyor. Nikita terk edilmiş, koruyucu aileler hayatının travması olmuş, suça uyuşturucuya bulaşmış. Bir dönem içindeki şeytanın güdümüne girmiş ama özünü kaybetmemiş; kendisine bahşedilen ikinci şansta hayatı tamamen elinden alınmasına rağmen kendi ikinci şansını yaratabilmiş güçlü bir karakter.

Kontrolden çıkan Bölüm'ü yok etmeye çalışırken kandırılan ajanları ikna edip kendi safına kattıkça hayalini kurduğu ailesini inşa ediyor; emek vererek, ölümü göze alarak. Her insan kötüdür mottosundan değil her insan iyidir mottosundan besleniyor.

Dram, suç, casus, gerilim dizisi; ortada ezber ettiğimiz şekliyle bir aile yok ama Nikita sahip olamadığı aile üzerinden ailenin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.