Ailelerimiz bombardıman altında

Van`da düzenlenen bir panelde konuşan eğitimci-yazar Ali Erkan Kavaklı, ailelerin televizyonda yayınlanan programlardan dolayı adeta bombardıman altında olduğunu söyledi.

VAN 19.02.2013 10:19:04 0
Ailelerimiz bombardıman altında
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Eşler arasındaki iletişimin nasıl olması gerektiği hususunda bilgiler veren eğitimci-yazar Ali Erkan Kavaklı, ailede karşılıklı sevginin önemine değindi.

Sevgi olmadan, yuvanın devam etmeyeceğini belirten Kavaklı, eşler arasında sevgi sözcüklerinin kullanılması gerektiğini söyledi.

Peygamber Efendimizin hayatından örnek veren Kavaklı, "Hz Aişe annemiz bir gün; `Ya Resulallah beni seviyor musun?` der. Peygamber Efendimiz de `kördüğüm gibi` diye cevap verir. Bizim evliliklerimiz böyledir. Biz, kördüğüm gibi birbirimize bağlanırız. Bizim birlikteliğimiz, aile beraberliğimiz dünya beraberliğinden ibaret değildir. Biz, ebedi cennet arkadaşımızı seçmişizdir. Daha sonra tekrar epey bir zaman geçmiş Hz Aişe aynı soruyu tekrar sormuş. Peygamber Efendimizde bu sefer; `ilk günkü` demiş" ifadelerini kullandı.


Mutlu olmak için evlenilmez!
Evliliğini birinci maksadının nesli devam ettirilmesi olduğunu söyleyen Kavaklı, inançlı bir insanın yanlış evlilik yapamayacağını kaydetti. `Allah`ın izni olmadan tek bir yaprak bile yere düşmez` ayetini hatırlatan Kavaklı, "Cenabı hak bizi birbirimize denk bulmuş ve evlenmişiz. Başka türlü evlenemeyiz biz. Kaderin rıza göstermediği evlilik olmaz. Peki, biz mutlu olalım diye mi evleniyoruz? Televizyonların, batı modernizminin kafamıza attığı bir virüstür. Mutlu olalım diye evlenmiyoruz. Dünya mutluluk yeri değil. Mutluluk yeri cennettir. Dünya imtihan yeridir. İmtihanda mutluluk olur mu? Eşimizi, Allah-u Teâlâ bu dünyada arkadaş olarak vermiş. O bizim cennetlik arkadaşımızdır. Biz onunla beraber neslimizi devam ettireceğiz ve cennet hayatını kazanacağız" dedi.


Aileler bombardıman altında
Evlikte karşılıklı güvenin önemine dikkat çeken Kavaklı, güven ortamını zedeleyecek konularda tedbir alınması gerektiğini söyledi. Aile kurumun televizyonda gösterime sunulan programlar nedeniyle adeta bombardıman altında olduğunu vurgulayan Kavaklı, " Güveni zedeleyenlerin başında, televizyon gelir. İkincisi; internet ve cep telefonu. Bunlar araba gibidir. Eğer ehliyeti varsa gitmek istediğiniz hedefe çabucak götürür. Ama ehliyetiniz yoksa kazaya uğrarsınız. Çocuklarınıza, kendinize interneti kullanma eğitimi vermemiz gerekir" dedi.


Eşinize sadık olun
Evliliğin olmazsa olmazının sadakat olduğunu anlatan Kavaklı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Evliliğin olmazsa olmaz birinci maddesi sadakattir. Eşimize sadık olmalıyız ve ihanet etmeyi asla düşünmemeliyiz. Üstad Bediüzzaman; `kadınlar şefkat kahramanlarındır` der. Olaya şefkat ve merhametle yaklaşmalıyız. Sevgi ve şefkat aşktan daha güçlüdür. Ev, eleştirinin yeri değildir. Eşinizi değiştirmek mi istiyorsunuz? Çok kolay. Meziyetini bulun, takdir edin. İnsan övünüldüğü, takdir edildiği birinden, ikinci bir övgüyü almak ister. Biz beğenirsek ikinci şey yapar, üçüncü şey yapar. Eşimiz böylece değişir. Evde iş bölümünü adaletli yapmalıyız. Peygamberimiz, Hz Fatıma ile Hz Ali efendimizi evlendiriyor ve işbölümü yapıyor. Evde bir problem varsa `Sen benim hayat arkadaşımsın. Sen benim başımın tacısın, seni seviyorum; ama şu davranışın beni üzüyor` deyin. Önceden söylüyoruz; ne bizi üzüyorsa. Sonra eşinizin en uygun zamanını yakalıyorsunuz. Uygun zamanı bulduktan sonra eşimizin mantığına hitap etmeliyiz. Otoriteleri ben kurarım mantığı içinde olmamalıyız." (Fırat Arslan-İLKHA)